winkel
Webwinkel

Heeft jouw hond of kat last van zijn darmen? Dit moet je weten over IBD

Ontzettend veel honden en katten hebben darmproblemen. Chronische diarree, veranderde eetlust, winderigheid en soms overgeven, dan zou er wel eens sprake kunnen zijn van IBD oftewel Inflammatory bowel disease.

Syndroom of ziekte?

De naam inflammatory bowel disease zegt het eigenlijk al: het gaat hier om een ontstekingsziekte van het spijsverteringsstelsel. Het slijmvlies, de binnenbekleding is aangedaan. Meestal van de dikke darm, maar ook de dunne darm of zelfs de maag kan geïrriteerd zijn.

Anders dan de naam doet vermoeden, gaat het hier eigenlijk om een symptoom en niet om een ziekte: een syndroom is een samenloop van verschillende verschijnselen, vaak zonder dat er een duidelijke oorzaak bekend is. Bij een ziekte is de oorzaak vaak wel duidelijk aan te geven.

 

Het verschil tussen IBD en IBS

Soms worden de termen IBD en IBS (irritable bowel syndrome oftewel prikkelbare darm syndroom) wel eens door elkaar gehaald. Het prikkelbare darm syndroom is bij mensen best bekend en bij honden zeldzaam. Hier is sprake van een verstoring van de spieren rondom de darmen, waardoor krampen, obstipatie en diarree kunnen ontstaan. Bij deze aandoening is vrijwel altijd stress een belangrijke factor.

Hoe herken je IBD?

De meest voorkomende klacht bij IBD is diarree. Veel honden hebben met enige regelmaat last van diarree en deze klacht is, na jeuk, ook de meest voorkomende vraag in ons Groene Kennisconsult. De grootste uitdaging is hier de oorzaak boven water te krijgen van de dunne ontlasting, want diarree kent ontzettend veel verschillende oorzaken.

Dit zijn de verschijnselen die je kunt tegenkomen bij IBD bij honden en katten:

  • Gewichtsverlies
  • Overgeven
  • Diarree
  • Winderigheid
  • Verminderde of juist toegenomen eetlust

Afhankelijk van wáár het slijmvlies is aangedaan, kunnen de symptomen verschuiven: als het slijmvlies van de maag geïrriteerd is, heeft je dier meer last van misselijkheid en overgeven. Als het slijmvlies in de darmen meer is aangedaan, zie je waarschijnlijk meer diarree.

Diagnose bij de dierenarts

Deze klachten zijn wat ‘vaag’ en kunnen bij verschillende aandoeningen passen. Als een hond of kat voor langere tijd darmproblemen heeft, ga je naar de dierenarts voor een goede diagnose. Daarnaast is het vaak ook best een zoektocht om mogelijke oorzaken uit te sluiten, zoals giardia of een voedselintolerantie.

Als het vermoeden bestaat van IBD is de gouden standaard om dit vast te stellen door middel van een biopt van de darm of maag en het afgenomen weefsel te onderzoeken. Dit gebeurd onder narcose.

Soms kan een echo of röntgenfoto van de buik ook waardevolle info geven.

Ook andere onderzoeken kunnen nuttig zijn zoals ontlastingsonderzoek om ziekteverwekkers op te sporen, zoals darmparasieten. Een algemeen bloedbeeld kan ontstekingsfactoren laten zien.

Een bloedtest om de vitamine B12 en foliumzuur (B9) te bepalen zijn ook essentieel. Er wordt steeds meer bekend over de belangrijke rol van deze B-vitamines en darmgezondheid, zo is het een indicator of nutriënten wel worden opgenomen. Bij verschillende darmziekten, zoals giardia, is een verband aangetoond tussen ziekteverloop en vitamine-B12-status, tekorten komen veel voor.

Bij zo’n tekort is een supplement niet voldoende, dit moet doormiddel van injecties via de dierenarts worden aangevuld.

De weg naar herstel

Bij ernstige klachten kan een behandeling met medicatie van de dierenarts soms nodig zijn, om ‘rust in de tent te krijgen’. Op de lange termijn zijn Prednison en aanverwante middelen echter niet de beste keuze, vanwege de bijwerkingen.

IBD komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Voor lange termijn verbetering is het dan ook belangrijk om op zoek te gaan naar mogelijke oorzaken en factoren die bijdragen aan het ontstaan of verergeren van de klachten.

  • Voeding
    Bij vrijwel alle spijsverteringsklachten moet de voeding opnieuw onder loep worden genomen en zo ook bij IBD. Vaak wordt er niet goed gereageerd op 1 of meerdere ingrediënten in het voer, zoals gluten of bepaalde dierlijke eiwitten als rund of kip.
  • Parasieten of bacteriën
    Een aanwezige infectie met parasieten of bacteriën geeft natuurlijk klachten en is relatief makkelijk uit te sluiten.
    Soms kan en doorgemaakte infectie, waarvan het herstel niet goed is verlopen, ook langdurige klachten geven. Dit kan vooral het geval zijn bij giardia.
  • Disbalans in het microbioom
    De darmen worden bevolkt door grote hoeveelheden van zowel nuttige als niet-zo-nuttige micro-organismen, die samen het microbioom worden genoemd. Een disbalans kan allerlei klachten veroorzaken en ook de ontstekingsgevoeligheid vergroten.
  • Rasaanleg
    Sommige honden kunnen een grotere kans hebben op het ontwikkelen van IBD, zoals de Boxer, Franse bulldog, Yorkshire terriër, Duitse herder en Dobermann pinscher.
  • Problemen met het immuunsysteem
    Bij een overactief immuunsysteem, kan ook een vorm van IBD optreden, vaak wordt er dan gesproken over een auto-immuunziekte.

Niet altijd wordt een oorzaak duidelijk, dit wordt ‘idiopatisch’ genoemd. Toch is het belangrijk te proberen, omdat dit aan de basis van de klachten staat en de weg naar herstel vrijmaakt!

Natuurlijke hulp met kruiden en supplementen

Wat de oorzaak ook is, ook kruiden en supplementen kunnen ondersteunen de klachten te verbeteren.

Als eerste is het belangrijk om ontstekingen weg te nemen. Kruiden die ontstekingen tegen gaan en daarnaast de slijmvliezen verzachten zijn bijvoorbeeld grote en smalle weegbree en zoethout. Om het immuunsysteem te helpen, zonder het te overstimuleren, is Astragalus een goede keuze.

Bij De Groene Os zijn we fan van een stapsgewijze aanpak, ook als het gaat om darmherstel. De neiging is vaak om snel probiotica te geven, maar probiotica in een reeds ontstoken darm kan klachten verergeren. Daarom hebben wij ons Darm Herstelplan ontwikkeld.

In een later stadium zijn bekende kruiden zoals psyllium vezels en supplementen zoals probiotica wél goed voor het herstel, maar eerst moet het slijmvlies minder geïrriteerd zijn.

Psylliumvezels dienen als voedingsbodem voor de goede darmbacteriën, dit noemen we prebiotica. Daarnaast helpen deze stoffen de darmwand en slijmvliezen te herstellen.

Nuttige darmbacteriën hebben tal van functies en de stofwisselingsproducten van deze bacteriën hebben ook een belangrijke herstellende rol op het slijmvlies. Die nuttige darmbacteriën kunnen worden geholpen door probiotica te geven, zie dit als een boost voor de kolonie. In een gezonde darm is het vervolgens de bedoeling dat deze kolonie zichzelf in stand kan houden.

Heeft jouw hond of kat darmklachten en wil je daar iets aan doen? We helpen je graag verder!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Ben jij iemand die graag het naadje van de kous weet?

Volg dan de cursus Van Mond tot Kont – Cursus over darmgezondheid en natuurlijk herstel door een holistisch dierenarts

In deze cursus krijg je uniek beschikbare informatie over hoe je de darmgezondheid van honden en katten op natuurlijke wijze kunt ondersteunen- zoals bij allergieën, IBD, gedragsveranderingen of terugkerende ontstekingen.

Holistisch dierenarts Lieselot Czvek deelt haar diepgaande kennis op een toegankelijke manier, met heldere uitleg, praktische toepassingen en inzichten die normaal alleen in veterinaire nascholing te vinden zijn.

 

 

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge