Ontzettend veel paarden hebben luchtwegproblemen of krijgen daar ooit mee te maken. Net zoals klachten aan de benen en rug, zorgen luchtwegproblemen ervoor dat veel paarden niet meer kunnen uitvoeren waar mensen ze ooit voor hebben aangeschaft: (wedstrijden) rijden of op een andere manier samen sportief bezig zijn. Dit klinkt misschien wat cru, maar paarden zijn bij uitstek echte bewegingsdieren, dus als ze niet lekker kunnen rennen en dollen zonder hoestbui, is hun welzijn ernstig in gevaar.
Acute en chronische infecties
Luchtwegproblemen kunnen acuut of chronisch zijn. Acute luchtwegproblemen worden bijvoorbeeld veroorzaakt door bacteriën of virussen. Een gezond paard kan dit met de juiste verzorging de baas. Chronische luchtwegklachten zijn een groter probleem en meestal het gevolg van een infectie die het lichaam niet goed heeft kunnen verwerken of die niet goed behandeld is en blijvende gevolgen heeft.
Waarom hebben zo veel paarden luchtwegklachten?
We kunnen pas echt goed aan preventie doen als we de oorzaak weten van al die hoestende, proestende en snotterende paarden. Waarom zijn luchtwegproblemen eigenlijk zo’n veel voorkomend issue onder onze geliefde paarden?
We kunnen er niet omheen dat de manier waarop we onze paarden houden invloed heeft op deze klachten. Paarden zijn gemaakt om buiten in de frisse lucht te leven en voornamelijk met hun hals en hoofd laag bij de grond gras te eten.
Dat staat in schril contrast met donkere stallen waar het ruikt naar ammoniak, de lucht stoffig is en waar paarden met hun hoofd omhoog eten en vaak een matige kwaliteit hooi voorgeschoteld krijgen. Dit klinkt misschien extreem als je je paarden grotendeels buiten hebt lopen, maar veel paarden leven een groot deel van hun leven in een stal waar de luchtkwaliteit zeer te wensen overlaat en waar ze slechts een paar uurtjes per dag naar buiten kunnen.
Luchtweginfecties
Bij acute luchtwegklachten is er meestal sprake van een virusinfectie. Een voorbeeld hiervan is een infectie met influenza, de belangrijkste veroorzaker van wat wij griep noemen. Een dergelijke infectie kan zich uiten als een milde verkoudheid of als het klassieke (en zeer serieus te nemen) influenzabeeld. Als dat het geval is, zijn paarden echt flink ziek en kunnen hun organen aangetast raken.
Als er klachten zijn, laat je paard dan altijd onderzoeken door de dierenarts.
Influenza herkennen
Gelukkig komen de echte influenza-epidemieën niet zo veel meer voor dankzij een fanatiek vaccinatiebeleid. En dat is maar goed ook, want voor paarden kan influenza echt gevaarlijk zijn.
De symptomen zijn:
- Neusuitvloeiing
Meestal helder vocht, soms wat slijmeriger - Hoesten en proesten
Soms komt er ook slijm mee - Koorts, verhoging rond 39 – 40°C
Verspreiding via lucht, handen en spullen
Influenza is enorm besmettelijk en kan onder de juiste omstandigheden veel paarden ziek maken.
Er zijn verschillende soorten van het influenzavirus en die muteren ook nog eens geregeld. Vaccineren doet veel goeds, maar het geeft geen 100% bescherming. Als gevaccineerde paarden het virus toch krijgen, worden ze vaak wel minder heftig ziek.
Vooral waar veel paarden samenkomen, zoals op drukke stallen of wedstrijden, kan het virus zich razendsnel verspreiden via de lucht en oppervlakten zoals handen en materialen (poetsspullen en voer- en drinkbakken).
Hoe kun je je paard helpen?
Als je vermoedt dat je paard influenza heeft of de bovenstaande symptomen vertoont, neem dan als eerste contact op met je dierenarts. Luchtwegklachten moet je absoluut serieus nemen en gelijk behandelen. Ook kun je met je dierenarts overleggen over quarantaine van je paard en/of de stal. Natuurlijke middelen kun je tijdens en na de behandeling van je dierenarts inzetten om het immuunsysteem te ondersteunen en de luchtwegen te verzorgen.
Zieke paarden gaan op rust
Paarden met influenza of het vermoeden daarvan moeten absoluut op rust. Het immuunsysteem is nu superdruk bezig, extra arbeid is dan gewoon teveel en een secundaire infectie met bacteriën of virussen ligt op de loer.
Als er geen koorts is, mag je paard wel naar buiten! Veel frisse lucht (geen tocht) is goed. Ook als je paard wel flink ziek is, is frisse lucht belangrijk.
Pas op met stof en schimmels uit de omgeving en in het ruwvoer. Ook sommige soorten krachtvoer, zeker als het in grote hoeveelheden is opgeslagen, kan veel stof bevatten.
Het gevaar van influenza is dat er secundaire infecties optreden met bijkomende virussen of bacteriën waardoor je paard erg ziek kan worden. Ook kan een luchtweginfectie (bijvoorbeeld onder invloed van stof en schimmels) chronisch worden. Er kan dan een overgevoeligheid voor deze deeltjes ontstaan wat dampigheid/COPD/RAO/paardenastma kan veroorzaken.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.