Mijn eerste merrie Braella had ontzettend veel last van zomereczeem, het bezorgde me kopzorgen. Braella had korte manen, afgeschuurd door zomereczeem. Haar staart was ook altijd ontzettend beschadigd en geïrriteerd door het schuren.
Van eczeem kom je nooit helemaal af
Ik denk dat je zelden of nooit helemaal van zomereczeem af kunt komen. Maar je kunt het misschien wel onder controle krijgen. Door mijn kopzorgen over zomereczeem heb ik inmiddels wel veel inzicht gekregen over het controleerbaar houden ervan.
In dit blog lees je mijn ervaringen met zomereczeem. Dit kan natuurlijk nooit het advies van een dierenarts vervangen.
Neem bij twijfel, of wanneer de klachten toenemen, altijd onmiddellijk contact op met een dierenarts.
Deken
Als eerste deed ik Braella een Boettdeken op, een eczeemdeken. Gelukkig zijn deze dekens oersterk, want het had heel wat te lijden onder het ernstige geschuur van Braella.
Aanpassing rantsoen
Ik heb het rantsoen aangepast. Geen reguliere brokken of muesli voor paarden met zomereczeem, omdat deze een hoog zetmeelgehalte hebben en suikers bevatten. Dit kan de darmflora uit balans brengen en hierdoor het immuunsysteem onnodig belasten. Om te weten wat er in de brokken of muesli aan ingrediënten zit die je niet wenst voor je paard of pony, is alleen de verpakking lezen niet afdoende. Fabrikanten willen nog wel eens op de verpakking zetten ‘bevat geen melasse’.
Je hoeft geen internetwonder te zijn om via Google de samenstelling van je voer te vinden en deze eens grondig te bestuderen. Vaak kun je de samenstelling op de website van de fabrikant vinden. Fructose, dextrose, sacharose zijn allemaal suikers die veel voorkomen in paardenvoer. Soja, in welke vorm dan ook, vermijd ik in mijn voer, net als granen. Als een paard echt krachtvoer nodig heeft, zijn er tegenwoordig gelukkig wel merken te vinden die aan mijn wensen voldoen. Ik geef er vaak nog luzerne bij.
Onbeperkt kwaliteitsruwvoer
Onbeperkt ruwvoer van een goede kwaliteit kun je heel goed met slowfeeders voeren. Hierdoor kunnen paarden een groot deel van de dag ruwvoer eten. Ruwvoer is voor mij de basis van gezonde voeding voor ieder paard. Te weinig ruwvoer geeft veel maag- en darmproblemen en kan leiden tot gedragsproblemen.
Niet iedere stalhouder wil voer in slowfeeders, maar probeer in ieder geval inzicht te krijgen of de hoeveelheid ruwvoer en de kwaliteit van het ruwvoer dat je paard per dag krijgt wel het juiste is. Het ruwvoer vul ik aan met een vitaminen- en mineralenmix.
Verdere aanpak
Draineren van je paard of pony
Manuele Lymfe Drainage (MLD) stimuleert het lymfesysteem en voert alle opgehoopte afvalstoffen het lichaam uit. Tevens verhoogt het de afvoercapaciteit van het lichaam. Bij klachten zoals zomereczeem is het belangrijk om je paard of pony ‘schoon’ te houden.
Inwendig kun je ondersteunen met een drainagekuur of groene leem (neem contact met De Groene Os op voor een persoonlijk advies hierover).
Een eczeempaard op het weiland
Gras is echt één van de grote boosdoeners van zomereczeem. Helaas kun je niet altijd kiezen en moet je paard van de staleigenaar misschien zelfs wel 24/7 op het land. Zet je paard het liefst in langer gras, dit bevat minder suikers dan korter gras. Pas op voor fructaan in het gras. Vooral in het voorjaar kan het fructaangehalte heel hoog zijn. Dit kun je bekijken op de fructaanindex.
Doe je paard ook een graaskorf om. Doordat je paard met een graaskorf minder gras kan opnemen, wordt de jeuk aanzienlijk minder. Strookbegrazing is ook een hele goede mogelijkheid, maar zet dan wel het korte afgegeten deel af, liever lang en uitgebloeid gras dan kort gras .
Insecten
De oorzaak van de jeuk is het speeksel van de Culicoïdesmugjes waardoor een allergische reactie optreedt. Hoe allergisch een dier reageert, is afhankelijk van hoe goed het paard in z’n vel zit. Weerstand, voeding en stress spelen hier allemaal mee. Het is verstandig om ook als insectenspray voor een natuurlijk product te kiezen en niet voor gifstoffen die bijdragen aan het ophopen van afvalstoffen in het lichaam.
Meer weten over hoe ik zomereczeem onder controle kreeg?
Deze blog is slechts het topje van de ijsberg. Mijn plan van aanpak om zomereczeem onder controle te krijgen heb ik uitgewerkt. Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je het graag lezen? Je mag mij een mailtje sturen: info@atorka.nl. In mijn online-speciaalzaak Atorka Ruitersport verkopen wij voor ieder paard eczeemdekens en geven wij vrijblijvend advies.
Yvonne van Dijk – Atorka Ruitersport
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.