Natuurlijk, als je hond in de poep heeft gerold en je hebt geen speciale dierenshampoo in huis, dan gebruik je je eigen shampoo. Dan neem je die colorprotect, volumeboost of perfecte krul op de koop toe. Maar om regelmatig je hond met gewone shampoo te wassen, dat is geen goed idee.
Waarom niet wassen met mensenshampoo
Gewone shampoos hebben een hogere zuurgraad die, als ze vaak gebruikt worden, de huid van je hond kunnen beschadigen. Over de huid van ieder dier en mens ligt een dun filmlaagje wat de toplaag van de huid beschermt. Dit laagje heeft een bepaalde zuurgraad.
Die pH van de huid van mensen is tussen de 5.2 en 6.2 terwijl die van honden van 5.5 tot 7.5 gaat. Shampoo die op de Ph van mensen is afgestemd is voor honden dus te zuurmakend. De pH-schaal gaat namelijk van 0 tot 14: 0 is zeer zuur, 14 is zeer basisch.
Het filmlaagje op de huid is belangrijk om van invloeden van buitenaf te beschermen. Als deze laag er niet zou zijn of beschadigd wordt door steeds met verkeerde shampoo te wassen, kunnen micro-organismen hun vrije gang gaan.
Daarnaast kan de huid jeukerig worden, gaan schilferen en geïrriteerd raken.
Zeker als er regelmatig met verkeerde shampoo gewassen wordt, kan een vicieuze cirkel ontstaan: door de agressieve shampoo is er een verstoring, de hond gaat krabben en jeuken, er komen makkelijk bacteriën in de huid die zorgen dat de hond steeds sterker gaat ruiken waardoor je nog meer gaat wassen. Waarna het hele feest weer opnieuw begint.
Kan babyshampoo dan?
Babyshampoo is al een stuk beter om te gebruiken dan gewone shampoo: het is milder en vaak is de pH van babyshampoo ook meer geschikt voor honden. Dit komt omdat het minder zuur is zodat het minder in de ogen prikt. Ook is de geur vaak neutraler. Je hond ruikt veel beter dan jij en vindt dat tropische boeket verschrikkelijk! Vaak doen ze daarna extra hun best om van die zepige geur af te komen door in een heerlijk dood beest te gaan rollen.
Voordelen van speciale dierenshampoo
Wat dan wel te gebruiken? Een speciale dierenshampoo heeft een aantal voordelen: de juiste pH, geen overdreven chemische of sterke geur en veilig voor de huid.
Kijk bijvoorbeeld eens naar de shampoos van Animal-Nature!
Nog een paar tips voor een wasbeurt
- Check de watertemperatuur
Met een onverwachte plens koud water is de waterpret er snel af en te heet water doet ronduit pijn. Zorg dus voor een goede water temperatuur. Check dit door de straal op een gevoelig stukje huid bij jezelf te houden: bijvoorbeeld de binnenkant van je elleboog.
Als je je hond buiten wast, houd dan rekening met de weersomstandigheden. Als het te koud is kunnen ze makkelijk te veel afkoelen. Vermijd ook de volle zon als het warm is. - Maak het jezelf makkelijk voor een ontspannen hond
Veel honden vinden een bad of douche geen pretje. Zorg dat je zelf rustig en ontspannen bent en ga niet gehaast te werk. Dit is makkelijk als je alles (zoals handdoeken en shampoo) binnen handbereik hebt. Zorg dat je de ruimte hebt en leg eventueel een handdoek onder je knieën zodat je zo comfortabel mogelijk zit. Meestal wordt het een waterballet: doe nette kleren uit. Als het warm is, doe ik dit klusje meestal in m’n onderbroek en spring ik daarna onder de douche. - Beloon je hond
Als je hond een hekel heeft aan wassen zijn er een paar dingen die je kunt doen om het wat aangenamer te maken. Beloon je hond door rustig en vrolijk tegen hem te praten en maak het leuker voor hem met wat kleine snoepjes. Maak je bewegingen ook langzamer: spoel hem rustig af, masseer de shampoo zachtjes in. Van het afdrogen mag je dan best weer een feestje maken. - Gebruik een washandje voor gevoelige gebieden
De kop van je hond, achter de oren en het genitale gebied zijn gevoelig. Een washandje kan helpen daar toch te wassen als het nodig is. Hiermee voorkom je ook dat er water of shampoo in ogen of oren komt.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.