Soms hebben diereneigenaren het gevoel dat het geleerde maar niet aankomt bij hun dier. Vaak komt dit voor bij drukke dieren die altijd met van alles bezig lijken te zijn, behalve met opletten. Deze dieren worden weleens vergeleken met ADHD’ers en zijn vaak lastig te trainen.
Net als een mens leert een dier door te oefenen. Het kan geen kwaad eens goed over de opleiding van je dier na te denken en een plan te maken. Maak voor jezelf duidelijk wat het doel is en hoe jij en je dier dat op een leuke manier kunnen bereiken. Probeer daar een tijdsinschatting bij te maken. Begin steeds met kleine stapjes en wanneer een oefening niet goed gaat, ga een stapje terug naar waar het nog wel goed ging. Zorg voor een positieve sfeer en beloon kleine vooruitgangen.
Zorg dat het trainingsmoment niet te lang is en passend bij de leeftijd en het karakter van je dier. Het is van groot belang dat ieder trainingsmoment positief wordt afgesloten, zowel voor jou als voor je dier. Als het maar niet wil lukken, is het beter om te stoppen dan met frustraties verder te gaan. Dit doet vaak meer kwaad dan goed. In zo’n geval is het terug naar ‘de tekentafel’ en het op een ander moment of een andere manier opnieuw proberen.
Als er sprake is van te veel energie bij je dier, probeer dan na te gaan waardoor dat kan komen. Denk hierbij aan te veel geraffineerde voeding (veel suikers) of te weinig beweging en uitdaging. Om de concentratie te verbeteren zijn er voor honden en katten tegenwoordig puzzels en speelgoed in de handel waar het dier zijn hoofd bij moet gebruiken. Ze zijn te krijgen via internet en bij sommige dierenwinkels.
Bepaalde hondenrassen staan erom bekend dat ze altijd klaar zijn voor actie en het lijkt haast een onmogelijkheid voor ze om niét op een prikkel te reageren. Naast dat deze honden vaak een bepaalde mate van uitdaging nodig hebben, is het voor hen ook belangrijk rustmomenten in te bouwen. Ze moeten leren om te ontspannen!
Therapieën
Voor alle diersoorten kan TTouch worden ingezet. Dit is een manuele therapie, ontwikkeld door Linda Tellington-Jones. Het bevordert de concentratie en het leervermogen van je dier en beschrijft ook een trainingstechniek zonder geweld. Hier zijn verschillende boeken over in de handel. Wanneer je tegen problemen aan blijft lopen, kan een gedragstherapeut wellicht uitkomst bieden.
Essentiële vetzuren en magnesium
Je kunt je dier ook ondersteunen met verschillende natuurlijke middelen.
Er zijn een aantal typen onverzadigde vetzuren waarvan Omega-3 en Omega-6 de belangrijkste zijn. Omega-3 vetzuren zijn voor een dier van belang voor de energiehuishouding en de geestelijke stabiliteit. Deze vetzuren zorgen ervoor dat de cellen in het lichaam soepel blijven en de celwanden elastisch. Dit laatste zorgt ervoor dat de zenuwprikkels, met name in de hersenen, beter worden doorgegeven. Daarnaast kan een dier uit Omega-3 het stofje DHA maken dat in hoge concentraties voorkomt in de hersenen. Het aanvullen van deze vetzuren kan in veel gevallen een positief effect hebben. Ook magnesium wordt vaak ingezet voor het verbeteren van de concentratie omdat magnesium helpt te ontspannen.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.