winkel
Webwinkel

Maar liefst 17 tips voor nieuwe katjes in het gezin

Als er nieuwe katjes in huis komen, komt er een wervelwind aan chaos en energie je huis in. Toch is de eerste periode belangrijk en als je het goed aanpakt, help je de kat vormen tot een gelukkige, gezonde en evenwichtige leefgenoot!

 

Onze collega Claire heeft pas geleden 2 kittens geadopteerd en deelt met ons haar beste tips en natuurlijk kittenspam! Maak kennis met Nya (het zwarte poesje) en Willy (de grijze kater), 2 kruisingen Ragdoll / Maine Coon!

kittens

Overwegingen bij kittens in huis halen

1. Katten zijn sociale dieren
Zorg ervoor dat je nieuwe kat niet alleen is. Anders dan veel mensen denken zijn huiskatten sociale dieren. Zorg er dus voor dat je samen met een nestgenoot adopteert of dat er is al een jonge kat of kattengroep in huis. Bij een oudere kat kan je beter 2 kittens plaatsen, zodat de senior niet continue het doelwit is van eindeloze jaagspelletjes.
Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Poezensnuitjes of Praktijk voor Kattengedrag.

Claire vertelt: “Ik vind het een groot plezier om te zien hoe onze twee poezels aan elkaar verknocht zijn. Ze kunnen elkaar bieden wat wij als mensen nooit kunnen. Wij hebben twee kittens uitgekozen die ook in hun nest van 6 al duidelijk naar elkaar toe trokken.”

2. Leeftijd uit het nest
Wist je dat het wettelijk verboden is om kittens eerder dan 7 weken uit het nest te halen? Moederpoes en nestgenoten leren ze sociaal gedrag dat wij ze nooit kunnen aanleren. Daarnaast zijn er nog andere overwegingen om mee te nemen. Een standaard antwoord is er dus niet te geven. Denk bijvoorbeeld aan katjes die in slechte omstandigheden ter wereld zijn gekomen, zij zijn vaak beter af als ze eerder mee naar huis mogen. Maar algemeen wordt vanaf ongeveer 11-12 weken leeftijd geadviseerd en niet jonger. Fokkers houden hun kittens vaak nog langer. Dit is dus een groot verschil met de leeftijd van 8 weken waarop de meeste kittens worden geadopteerd.

3. Fokker, particulier of asiel
Kies als je kittens wilt adopteren een fokker, asiel of persoon uit waar je een goed gevoel bij hebt. Een schone leefomgeving, een gezonde en ontspannen moederpoes en andere aanwezige katten en gezonde, ontspannen en fitte kittens met heldere en schone ogen. Het is ook fantastisch leuk om al voor de geboorte of zo snel mogelijk na de geboorte langs te gaan om de kittens te zien en daarna ook een aantal keer langs te gaan en de kittens te zien opgroeien. Zeker ook voor kinderen is dit een mooi proces om te volgen.

Mee naar huis en laten wennen


4. Vertrouwde geur
Neem een lapje met geur mee (vanuit het nest) voor in vervoersmand en voor thuis. Een stukje vertrouwde omgeving mee naar de nieuwe omgeving kan bijdragen aan het gewenningsproces.

5. Zorg dat je veel thuis bent
Gun je kat rustig de tijd om te wennen en zorg dat je de eerste periode veel thuis bent. Zo heb je de tijd om een goede band op te bouwen. Neem ook de tijd om lekker te knuffelen en te kroelen en wees met je volle aandacht bij je katjes.

6. Geleidelijk de wereld ontdekken
Laat je kat eerst in één ruimte in de woning, bijvoorbeeld de woonkamer en als die helemaal vertrouwd is dan de rest van het huis laten ontdekken.
Gebruik deze tip ook als er al andere katten in huis zijn. Het is een slecht idee om zomaar nieuwe katten tussen de bestaande kat(ten) los te laten en het ze zelf uit te laten zoeken.

7. Borstelen is oké
Jonge diertjes leren veel en makkelijk. Nu is dus ook een goed moment om ze al te laten wennen aan borstelen en kammen. Aai ze zachtjes en rustig over hun hele lijf inclusief pootjes. Zorg dat ze wennen aan het vastpakken van de pootjes zodat je straks ook rustig de nagels kunt knippen als dat nodig is.

8. De wijde wereld in
Pas als je kat volledig gewend is aan jou, zich veilig en vertrouwd voelt in zijn nieuwe leefomgeving en naar je toekomt als je haar of hem roept, dan is het moment om het naar buiten gaan rustig op te bouwen. Een goede eerste stap is in de tuin spelen.

kittens adopteren
De buitenwereld lonkt

 

Spelen en omgang


9. Bescherm je gordijnen, zorg voor en blije kat

Zorgen voor ruimvoldoende speel-, klim- en krabmogelijkheden voor je katten heeft twee hele grote voordelen. Ten eerste worden je katten er gewoon erg blij van. Ze hebben een uitlaatklep nodig en omdat ze die hebben, kun je ze leren dat ze je gordijnen en meubilair niet mogen gebruiken. Krabpaal = ja, bank = nee.

10. Maak je huis kittenproof 
Er zijn weinig dieren zo onderzoekend en ondernemend als jonge katjes. Berg gevaarlijke spullen, je Chinese Ming-dynastie-vaas, snoeren, interessante uitsteeksels, koptelefoons en oortjes op. Katten bijten dat kapot.
(Claire: “wij zijn inmiddels vier koptelefoons verder …”)

Katten en voeding


11. De eerste periode

Geef de eerste periode nog dezelfde voeding als bij fokker of vorige eigenaar. Er zijn nu al zo veel veranderingen, wacht nog even met dit ook aan te passen. Zodoende heeft de darmflora ook de tijd om even te stabiliseren.

12. Natvoer en vlees boven brokjes
Volwassen katten zijn echt gewoontedieren en je krijgt niet zomaar iets bij ze gedaan waar ze geen zin in hebben. Iedereen die z’n kat eens ander eten wilde voorzetten heeft dat wel gemerkt. Dus zodra je de keuze hebt, maak een gezonde overweging en kies voor vers vlees of een goede soort natvoer (hoofdzakelijk vlees en geen of minimaal graan/plantaardige voedingsstoffen). Nu is de tijd om kittens hier direct en makkelijk aan te laten wennen.
Iedere soort natvoer is beter dan de duurste soort brokjes vanwege het gebrek aan vocht.

Je andere huisgenoten

 

13. Voed je kinderen op
Leer (jonge) kinderen hoe ze met de kittens moeten omgaan. Dit is in mijn ervaring heel makkelijk en kinderen en kittens kunnen de leukste speel- en knuffelkameraden worden .

14. Rustplekken
Zorg voor voldoende fijne, zachte en beschutte ligplekken en wen jezelf en je gezinsleden aan dat de katjes daar ook echt rust hebben.

Verzorging


15. Laten helpen

Denk tijdig na over geboortebeperking. Poezen kunnen vanaf ongeveer 4 maanden krols worden en krolsheid is niet altijd zichtbaar of merkbaar! En je wilt al helemaal niet dat broer zus gaat dekken. Denk hier dus ook over na voordat je je kittens naar buiten laat gaan.

16. Ontwormen en vaccineren
Je kan bewuste keuzes maken in vaccineren en ontwormen. Beide zijn onverstandig om ‘zomaar’ niet te doen, maar te veel van het goed kan ook problemen geven. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van Vaccicheck en ontlastingsonderzoek bij Het Woud.


Tot slot..

 

17. Verdiep je in het wezen van de kat
Denk hierbij aan hun jachtinstinct en hoe je dat kan stimuleren door snuffelmatten, hersenwerkspelletjes, voerballen, voer steeds op een andere plek aanbieden, spel, etc. Het creëren van een veilige en passende leefsituatie, gezonde voeding met een flinke dosis liefde en aandacht vormen de absolute basis voor een gelukkig en gezond kattenleven.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge