winkel
Webwinkel

Mag je kat kruiden eten? Of beter van niet?

Katten zijn strikte carnivoren. Dat betekent dat ze voor hun voedingsbehoeften afhankelijk zijn van dierlijke eiwitten. Het spijsverteringsstelsel van jouw kat is hier volledig op gebouwd: ze kauwt niet zoals wij, haar maag is erg zuur om vlees te verteren en bacteriën te doden, en de vertering van voedsel verloopt snel (binnen zo’n 12-24 uur). Is het dan wel veilig om je kat kruiden te laten eten, zoals kattenkruid, of om supplementen op basis van kruiden te geven?

Dit is eigenlijk helemaal niet zo’n gekke gedachte, want katten zijn inderdaad verplichte vleeseters (zoals je kunt lezen in mijn eerdere blog: kattenbrokjes, waarom voer je die je kat liever niet?). Toch zijn er allerlei producten op de markt gebaseerd op kruiden, zoals de supplementen van De Groene Os of mijn kruidentuintje voor je kat. Benieuwd hoe dit zit? Ik vertel het je in dit blog.

Waarom zijn er zo veel kruidenproducten voor katten?

Heb jij je kat ooit gras zien eten? Of aan je kamerplanten zien knabbelen? Waarschijnlijk is je antwoord: Ja! En jouw kat is geen uitzondering. Want katten houden er zo nu en dan van om op een stukje blad te kauwen. In het wild eten katten namelijk ook planten. Kruiden zijn geen hoofdbestanddeel van het dieet van je kat, maar dieren gebruiken planten om hun gezondheid te bevorderen. In de wetenschap heet dit met een mooi woord zoofarmacognosie. Een bekend voorbeeld is een kat die gras eet om haar spijsvertering te stimuleren.

Dit gastblog is geschreven door Ebel Pieters, wetenschappelijk opgeleid kattenexpert en natuurgeneeskundige. In haar praktijk Kateigen helpt ze katten en hun mensen met allerlei problemen zoals onzindelijkheid, sloopgedrag en gezondheidsproblemen.

De foto hiernaast is gemaakt door Bonny Vrielinks van fotoshootmetjekat

Waarom knabbelen katten aan planten?

In een natuurlijke leefomgeving komen katten dagelijks in aanraking met kruiden en planten. Ze lopen er tussendoor, liggen of rollen erin, en ze knabbelen soms kleine hoeveelheden. Misschien heb je dit jouw kat in de tuin ook wel eens zien doen? Dit is volkomen natuurlijk gedrag voor een kat en onderdeel van hoe ze voor zichzelf zorgt. Helaas kunnen veel binnenkatten hier tegenwoordig niet van genieten. Daarom bedacht ik het kruidentuintje voor je kat, waarmee je op een eenvoudige en leuke manier in deze natuurlijke behoeften kunt voorzien en onmiddellijk stressverlichting kunt bieden.

Wat als je kat aan de kamerplanten knabbelt?

Ondanks dat het gebruik van kleine hoeveelheden plantmateriaal normaal is voor je kat, wil dat niet zeggen dat een kat zomaar alles mag eten. Wanneer een kat fysiek ongemak (zoals misselijkheid) heeft, zich verveelt, of geen geschikt plantenmateriaal kan vinden, kan ze van de kamerplanten gaan eten. Maar wees alert! Veel kamerplanten zijn namelijk giftig voor je kat. Heb je giftige kamerplanten in huis, geef ze dan weg aan iemand of zet ze op een plek waar je kat niet bij kan. En zorg voor een veilig alternatief waaraan je kat wel mag knabbelen.

Hydrolaten en essentiële oliën: wat je moet weten

Er bestaan niet alleen verse of gedroogde kruiden die je aan je kat kunt geven. Er zijn nog veel meer kruidenmiddelen verkrijgbaar. Zo bestaan er hydrolaten, het waterige bestanddeel dat overblijft bij de productie van essentiële oliën. Deze zijn veel zachter en milder dan essentiële oliën en daarmee veilig voor je kat. Ze bevatten heilzame stoffen en bevorderen de gezondheid van je harige viervoeter. Win altijd advies in bij een professional voordat je hydrolaten aan je kat geeft.

Essentiële oliën zijn krachtige, aromatische bestanddelen van een plant. Vaak wordt gezegd dat je deze niet aan katten moet geven omdat ze niet veilig zijn. Zoals je misschien weet van je dierenarts, verwerkt een kat medicijnen en andere stoffen heel anders dan andere dieren. Dit geldt ook voor essentiële oliën. Daarom raad ik af om zelf met essentiële oliën bij je kat te experimenteren.

Wat is fytotherapie?

Er bestaan ook kruidengeneesmiddelen, ook wel fytotherapie genoemd. Hierbij wordt de hele plant of een gedeelte van de plant gebruikt. Deze middelen vind je in poedervorm (vaak in capsules) of als tincturen. Ook deze middelen kun je aan je kat geven. Het gaat om een hele kleine hoeveelheid kruid in poedervorm of om de geneeskrachtige inhoudsstoffen die in vloeistof opgelost zijn bij tincturen. Vaak geef je deze middelen over iets lekkers of door het voer. Niet elke kat vindt dit even lekker. Mocht jouw kat kieskeurig zijn, lees dan mijn tips over het geven van medicatie en supplementen.

Zijn kruiden en planten veilig voor je kat?

Is het gebruik van planten en kruiden nou veilig voor je kat? Het snelle antwoord is: dit hangt er vanaf om welke planten het gaat en in welke hoeveelheden je deze geeft. Maar in de basis, ja, planten speciaal geselecteerd voor katten (of onder natuurlijke omstandigheden zelf geselecteerd door je kat) zijn zeker veilig voor je harige viervoeter. Zolang kruiden en planten niet het hoofdbestanddeel van de voeding zijn, maar een aanvulling op je kat haar dieet, kunnen ze heel waardevol zijn om de gezondheid en het welzijn van je kleine lieverd te bevorderen. Zelfselectie van kruiden zou zelfs een must-have moeten zijn voor elke kat.

Hoe kies je het juiste kruidensupplement voor je kat?

Maar hoe weet je nou welk kruidensupplementen je kat nodig heeft? Dit hangt heel erg af van de situatie. Als je kat klachten heeft en haar lichaam ondersteuning nodig heeft om te herstellen, kies je eerder voor krachtiger middelen, zoals een tinctuur of een hydrolaat. Maar sterker is niet altijd beter. Soms hoef je maar een hele zachte prikkel te geven om tot een nieuwe gezonde balans te komen. Laat je daarom altijd goed adviseren door een professional.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten. je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Wil je zelf iets doen voor je kat? Kies dan voor kruiden.

Elke kat zou dagelijks toegang moeten hebben tot kruiden zodat zij zelf haar gezondheid kan bevorderen. Benieuwd wat kruiden voor jouw kat kunnen betekenen? Probeer dan mijn kruidentuintje voor je kat.

mag ene kat kruiden
Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge