winkel
Webwinkel

Metabool syndroom bij paarden: de overeenkomsten en verschillen met PPID en KPU

Metabool syndroom bij paarden (Equine Metabool Syndroom of EMS) is een veelvoorkomende aandoening die niet voor niets in de belangstelling staat. In dit artikel gaan we kijken wat deze aandoening precies inhoudt en wat je er vanuit een natuurgeneeskundige visie aan kunt doen.
Omdat de verschijnselen van EMS overeenkomsten hebben met die van een aantal andere aandoeningen zoals PPID en KPU, gaan we in op zowel de overeenkomsten als de verschillen.

Wat is metabool syndroom bij paarden?

Een syndroom is eigenlijk een ziektebeeld: een verzameling verschijnselen die vaak samen voorkomen. Bij EMS zijn de meest voorkomende verschijnselen:

  • Verminderde gevoeligheid voor insuline
  • Overgewicht (vaak met vetophopingen op specifieke plekken: nek, schouder, staartaanzet)
  • Gevoeligheid voor hoefbevangenheid (sluimerend, zoals gevoelig lopen, of terugkerend)

Paarden met EMS hebben een verstoorde stofwisseling als gevolg van overgewicht.
Door dit overgewicht presteren deze paarden vaak minder goed, kunnen ze problemen krijgen met het afgeven van hun warmte, hebben ze moeite met het regelen van hun lichaamstemperatuur, waardoor ze makkelijk oververhit raken en worden ze minder vruchtbaar.

Natuurlijke voeding en de cyclus van de seizoenen

Paarden zijn planteneters. In een natuurlijke situatie is er in de zomermaanden een overvloed aan voedsel waarbij ze een flinke vetreserve aanleggen die in de schrale wintermaanden wordt aangesproken.

De overvloed in de zomer is in veel situaties nog steeds aanwezig: denk maar aan het rijke weidegras. Het probleem is dat er tegenover die periode van overvloed geen schrale periode meer staat.
Sowieso is het voor veel paarden beter om te zorgen dat ze jaarrond niet te dik worden. Dat kan bereikt worden door kritisch naar het rantsoen van je paard te kijken. Inclusief gras, krachtvoer, lekkernijen en ruwvoer.   

In verband met de insulineresistentie is het kritisch bekijken en aanpakken van de voeding essentieel. Voor het terugbrengen van snelle suikers is belangrijk.

Moderne reiniging

In de natuurlijke situatie zoals ik die hierboven beschreef, zorgt het einde van winter/begin van de lente ook voor een reinigingsperiode. Niet alleen door een periode van schaarste (wat ervoor zorgt dat het lichaam kan opschonen), maar ook door de planten die als eerste hun kop weer opsteken. Kleefkruid, paardenbloem, berkenscheutjes en brandnetels gaan weer groeien. Ook heermoes en duizendblad komen weer op. Deze vroege voorjaarsgroeiers zijn vaak rijk aan allerlei mineralen en zorgen voor een diuretisch effect en voor het geleidelijk aansterken van het lichaam. Door deze kruiden wordt het lichaam gestimuleerd om de afvalstoffen uit te scheiden die zich gedurende de winterperiode hebben opgestapeld.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge