winkel
Webwinkel

Moeite met verharen? Wij hebben tips!

Je komt terug van de stal en vindt meer haar op je trui dan op je paard, je hond laat een tapijt achter op de pas gestofzuigde bank en je zwarte kat vindt een witte blouse de perfecte slaapplaats. Jawel, het verharen is weer begonnen!

De meeste dieren verharen tweemaal per jaar. In het vroege voorjaar verruilt een dier zijn winterjas voor een zomervacht. In het najaar valt de zomervacht uit, terwijl de winterjas wordt aangemaakt. Als je dier moeite heeft met verharen, hebben we nuttige tips voor je!

Te veel of te weinig borstelen?

Tenminste.. zo zou het moeten gaan. Bij dieren met een verminderde conditie of met onderliggende gezondheidsoorzaken kan het gebeuren dat de rui op z’n zachts gezegd niet zo soepel verloopt. Voor sommige dieren zorgt dit ervoor dat ze eigenlijk continu aan het verharen zijn. Zo’n verstoorde vachtcyclus kan behoorlijk vervelend zijn.

Een van de oorzaken die kan meespelen bij het overmatig verharen is te veel borstelen. Terwijl dat nou juist zo aantrekkelijk is om te doen als je al die haartjes ziet dwarrelen! Hou je dus in met borstelen tot de rui goed is begonnen en laat je door een trimmer of andere specialist informeren over een goede borstel voor de vacht van jouw dier.

Moeite met verharen?

Sommige dieren verruilen hun seizoensjas moeiteloos, maar opvallend veel dieren komen maar moeilijk door de rui heen. Ook zijn er dieren die een verre van oorspronkelijke vacht hebben (dichte onderlaag en dunne bovenlaag) waardoor de rui al lastiger verloopt. Als we kijken welke factoren invloed hebben op de ruiperiode dan kunnen we dieren die zeer langdurig ruien een handje helpen met een aantal simpele maatregelen:

Lekker naar buiten!
De rui wordt onder andere ingezet door het korter of langer worden van de dagen. Dieren op stal en in ons huis krijgen door het vele kunstlicht hier minder van mee. Probeer daar rekening mee te houden door op stal het licht zo min mogelijk aan te doen en je huisdieren op een matig verlichte plaats te laten slapen. Samen met je dier lekker naar buiten is om veel verschillende redenen een goed idee, maar het is dus ook goed voor het goed en vlot verwisselen van de vacht.

Temperatuurwisselingen
Anders dan dat je misschien denkt, brengt het stijgen of dalen van de temperatuur de verharing niet op gang. Toch is het een belangrijke factor voor de kwaliteit van de vacht. Bij de moderne manier van dieren houden kan dat weleens verstoord zijn. We doen paarden een deken op en zetten ze op stal en veel honden en katten liggen het liefst tegen of óp de cv. Bijna alle paarden zijn het meest tevreden met zo veel mogelijk buiten staan.

Paarden kunnen zeer goed tegen kou, zeker met een goede wintervacht en voldoende ruwvoer. Als een paard echt een deken nodig heeft (bijvoorbeeld sportpaarden) probeer deze dan zo dun mogelijk te houden.

Geef honden en katten een slaapplaats waar ze niet vlak naast de kachel liggen. Veel problemen met de rui en vacht hangen samen met de droge, warme lucht van de centrale verwarming.

Gezonde hormonen
Hormonen sturen veel lichaamsprocessen aan en hebben een belangrijke invloed op de kwaliteit van de huid en vacht. Kijk maar naar de ziekte van Cushing/PPID. Hierbij is sprake van een verstoorde hormoonhuishouding en een van de symptomen daarvan is een lange, krullende vacht en een moeizame rui. Een gezond hormoonsysteem is dus essentieel voor een soepele vachtwisseling.
Zeker bij honden kan een castratie ook flinke invloed hebben op de vacht. Denk je dat je dier last heeft van hormoongerelateerde vachtproblemen? Neem dan contact met ons op!

Vachtverzorging
Sommige problemen ontstaan door je dier te veel te wassen en te borstelen. Dit kan leiden tot een zeer langdurige rui, te veel talgaanmaak of een hele droge huid. Veel wassen is niet goed voor de van nature waterafstotende vacht. Probeer alleen te wassen als je dier écht heel vies is of tegen ongedierte behandeld moet worden. Te veel borstelen kan de haarzakjes overmatig stimuleren. Wat ‘te veel’ is verschilt per dier.

Paarden kunnen iedere dag een stevige borstelbeurt gebruiken met een harde borstel of een speciaal borstelblok. Paarden die zonder deken veel buiten staan liever niet te veel roskammen.

Voor de meeste kortharige honden en katten is eenmaal per week borstelen ruim voldoende. Bij langharige dieren moeten vooral klitten voorkomen worden. Tijdens de rui kun je dit iets vaker doen. Hetzelfde geldt voor wassen: tijdens de rui kan het zinnig zijn om een goede wasbeurt te geven om van die vervelende kriebelhaartjes af te komen.

Spijs en spijsvertering
Gezonde voeding is de basis van een goede gezondheid. Alle voedingsstoffen zijn in zekere zin belangrijk voor een gezonde huid en vacht, maar de B-vitaminen springen er wel uit. Een goede multivitamine voor Hond & Kat of Paard & Pony kan tijdens de ruiperiode een extra steuntje in de rug geven. Wist je dat essentiële vetzuren kunnen helpen om makkelijke door de vacht te komen? Vega Omega of Vis Omega kun je gebruiken als gezonde aanvulling op de voeding.

Als de lever te veel moet werken – bijvoorbeeld door verkeerde voeding of vervuiling door chemicaliën – is het goed dit orgaan extra te ondersteunen. De lever heeft diverse belangrijke functies, zowel voor de spijsvertering en het aanmaken van verschillende vitamines, als voor het aanmaken van hormonen. Tweemaal per jaar een reinigingskuur met een kruidentinctuur kan uitkomst bieden. Hierbij is wel een belangrijke voorwaarde dat je dier gezond genoeg is om de afvalstoffen weg te kunnen werken en het eventjes wat rustiger aan mag doen. We helpen je graag met advies om een goede keuze te maken uit de verschillende middelen.

Het belang van een goede doorbloeding
Een goede doorbloeding is belangrijk voor een goede gezondheid, maar er wordt vaak niet zo veel aandacht aan besteed. Als je merkt dat je dier niet goed door de verharing komt, kan het een goed idee zijn om hier wat extra op te letten. Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om de doorbloeding te ondersteunen is te zorgen voor ruim voldoende beweging. Dat is pas echt goed voor de doorbloeding! Het liefst goed verspreid over de dag. Het liefst buiten, want dan zorg je ook meteen voor een dosis daglicht. Tijdens de rui kan een borstelbeurt of massage ook de doorbloeding helpen.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge