Als je ons al wat langer volgt, heb je de termen ‘natuurgeneeskunde’ of ‘holisme’ regelmatig voorbij zien komen. Maar wat betekenen deze termen nu precies en wat kunnen ze betekenen voor jou en je dier?
Focus op welzijn
Persoonlijk vind ik de Engelse term naturopathy mooier, maar natuurgeneeskunde is de beste vertaling. De natuurgeneeskunde houdt zich bezig met gezondheid creëren en genezing bewerkstelligen door leefgewoonten aan te passen en middelen in te zetten die lichaam en geest ondersteunen.
Een belangrijk principe hierbij is dat zorg voor gezondheid veel verder gaat dan niet ziek zijn. In onze moderne westerse wereld komt gezondheidszorg pas om de hoek kijken als een mens of dier ziek is. En dat is jammer, want er is juist een groot gebied tussen gezond zijn en ziek zijn waar heel veel winst te behalen is. Als je focust op welzijn en gezondheid, heeft ziekte veel minder kans.
Grondbeginselen natuurgeneeskunde
Wereldwijd gebruiken natuurgeneeskundig therapeuteneen aantal grondbeginselen :
- de geneeskracht van de natuur (vis medicatrix naturae)
- benoem en behandel de oorzaak (tolle causam)
- in ieder geval geen kwaad doen (primum non nocere)
- behandelaar als leraar (docere)
- behandel het gehele organisme
- preventie
Wat dit in de praktijk betekent
Vis medicatrix naturae ziet de rol van de behandelaar als vinder van de oorzaak van de verstoring van de vitaliteit. Dan is het belangrijk dat de behandelaar geen schade aanricht en zachte, veilige, non-invasieve behandelingen uit de natuur gebruikt om de vitaliteit te herstellen. Daarnaast worden preventieve middelen en maatregelen toegepast om te leren hoe de principes van een goede gezondheid het gehele organisme (lichaam, geest en ziel) kan behandelen.
Vitaliteit
Een belangrijk uitgangspunt is dat een slechte gezondheid begint met een vermindering van vitaliteit. Gezondheid is een positieve vitaliteit en niet slechts het afwezig zijn van ziekte. Deze vitaliteit kan ook in het voordeel gebruikt worden: als in staat van ziekte de vitaliteit wordt hersteld, kan het regeneratieve vermogen van het lichaam weer aan de slag.
De vitaliteit van een dier kan door verschillende fysiologische, mentale, emotionele, spirituele en omgevingsfactoren uit balans worden gebracht. Zoals:
- constitutie (bijvoorbeeld genetische aanleg of familiare belasting)
- voeding (tekorten of overmaat)
- de mate van toegang tot frisse lucht, schoon water, zonlicht en natuur
- management (training, beweging, rust en ontspanning)
- blessure of ziekte
- gezondheid van de uitscheidingsorganen
- emoties en mogelijkheid aangaan tot sociale contacten
- omgeving
Holisme
Holistisch is nog zo’n term die soms te pas en te onpas gebruikt wordt waardoor het zijn betekenis zou kunnen verliezen. Holisme komt van het Griekse holos wat ‘het geheel’ betekent.
Holisme komt er in een notendop op neer dat het geheel altijd meer is dan de optelling van alle afzonderlijke delen (bedankt, Aristoteles). Helaas zie je in de huidige maatschappij op veel vlakken juist de ‘deeltjesbenadering’ terug, zo ook in de geneeskunde. Er wordt nog te vaal alleen gefocust op de ziekte of zelfs op een symptoom van de ziekte of een bepaald stofje dat in het lichaam een onbalans veroorzaakt. Dit kan leiden tot een soort tunnelvisie waarbij de daadwerkelijke oorzaak niet aangepakt wordt.
Een ander voorbeeld van deeltjesvisie is hoe er naar plantenstoffen gekeken wordt. Als er vanuit de medische wetenschap aandacht voor een plant is, wordt het onderzoek vaak alleen gedaan met een losse inhoudsstof uit deze plant. Momenteel gebeurt dit veel met kurkuma, waarbij de wetenschap zich stort op de stof curcumine. Vervolgens zijn de onderzoeksresultaten wat tegenvallend, omdat er alleen naar dit ene stofje gekeken wordt. De gehele plant, kurkuma, bevat veel meer interessante stofjes dan alleen curcumine en deze stofjes hebben juist samenwerkend hun (medisch nuttig) effect.
Power to the people
80% van de wereldbevolking is voor ondersteuning van de gezondheid afhankelijk van het gebruik van kruiden. Ongeveer 40% van de moderne geneesmiddelen is afgeleid van planten. Behandeling met natuurlijke middelen is dus niet alleen springlevend, maar ook noodzakelijk. En de natuurgeneeskunde heeft daarnaast nog een prachtige bijwerking: het zet mensen (en diereigenaren) in hun kracht om hun verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen gezondheid (en die van hun dier).
In een natuurgeneeskundig behandeltraject leer je van alles over hoe je gezondheid (of dat van je dier) in elkaar steekt en welke factoren daar invloed op hebben. De behandelaar zal ernaar toewerken dat je straks zelf inzicht hebt in de dagelijkse factoren die de klacht beïnvloeden zodat je op eigen benen verder kunt.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.