Omega-3-vetzuren zijn gezond. Wij en onze dieren hebben ze nodig. Maar wat het verwarrend maakt: het is ook een verzamelnaam voor een groep van meervoudig onverzadigde vetzuren die een verschillend effect hebben in het lichaam en ook verschillende bronnen hebben.
En dat is verwarrend merk ik in de praktijk. Want je denkt een ‘goede omega-3’ te hebben aangeschaft, maar dan blijkt dat het toch niet te zijn wat je eigenlijk nodig had.
In deze video krijg je een overzicht van de verschillende soorten. En mijn advies voor de juiste keuze erbij.
Ik ben Ingrid Langen, ik ontwikkel producten bij De Groene Os. Als diëtist heb ik een voedingsachtergrond en daar kwamen door de jaren heen orthomoleculaire voedingskunde en diervoeding bij. En naast de productontwikkeling maak ik ook video’s voor De Groene Os en voor mijn eigen praktijk ‘Healing Touch voor Dier en Mens’.
Verwarrend: ALA, EPA en DHA
We introduceerden een Vis Omega Olie en een Vega Omega Olie: in de praktijk blijkt nu dat het best verwarrend kan zijn. Want wanneer kies je nou voor vega en wanneer voor vis?
Allereerst is het goed om te beseffen dat omega-3-vetzuren een verzamelnaam is voor een groep van meervoudig onverzadigde vetzuren. In deze groep vinden we het plantaardige omega-3-vetzuur ALA of alpha-linoleenzuur. Maar in deze groep vinden we ook de bekende EPA en DHA, die we vooral vinden in visolie en algenolie.
En alle 3 zijn ze essentieel voor onze paarden, honden en katten, want ze hebben verschillende rollen in het lichaam.
In theorie kunnen zoogdieren het EPA en DHA maken uit ALA. Alleen het enzym dat hiervoor nodig is, is maar beperkt beschikbaar en bij honden en katten ontbreekt het vrijwel helemaal.
Dat betekent dus dat honden en katten het plantaardige ALA niet kunnen benutten voor hun behoefte aan EPA en DHA. Dat moet echt als zodanig in hun voer zitten.
Paarden zijn geen viseters: zij kunnen dan weer wel ALA, dat ze vooral uit weidegras halen, omzetten in EPA en DHA. Dus paarden kun je prima lijnzaadolie geven dat rijk is aan ALA. Voor honden en katten is dit minder geschikt.
Nou staan EPA en DHA ook bekend om hun krachtige therapeutische eigenschappen als het gaat over ontstekingen, allergieën, herstel van weefsels e.d. En dan kan het dus gebeuren dat je uit therapeutisch oogpunt een paard liever direct de visolie geeft met EPA en DHA. Want het proces van omzetting van ALA naar EPA en DHA is tamelijk inefficiënt, ook bij paarden.
Vega Omega voor paarden
Samengevat: paarden geef je bij voorkeur een plantaardige olie rijk aan omega-3-vetzuren, zoals bijvoorbeeld het alom bekende lijnzaadolie. Wij hebben aan onze Vega Omega Olie nog wat algenolie toegevoegd om een constante aanvoer van DHA te krijgen. Want DHA is de laatste stap in de omzetting van ALA via EPA naar DHA. En heeft je paard of pony therapeutisch extra omega-3-olie nodig? Dan kun je kiezen voor de Vis Omega Olie (die overigens niet naar vis smaakt!).
Vis Omega voor honden en katten
Voor honden en katten kies je bij voorkeur de Vis Omega Olie omdat zij de EPA en DHA in directe vorm nodig hebben.