Nee, ik maak geen grapje. Snorhaarvermoeidheid bij katten is een echt ding.
Als je kat trek lijkt te hebben, maar toch niet wil eten of steeds eten uit het bakje gooit, kan ze last hebben van snorhaarvermoeidheid.
De snorharen van katten en hun superpowers
De snorharen van een kat hebben een aantal belangrijke functies. Zonder snorharen voelt je kat zich heel onzeker en zal bijvoorbeeld niet de eigen vertrouwde omgeving durven verlaten.
Snorharen zijn extreem gevoelige antennes die prikkels registreren en via de zenuwcellen naar de hersenen sturen.
Snorharen zijn tastharen: ze zorgen dat je kat ook in het donker nergens tegenop botst en de weg weet te vinden. Katten zien goed veraf, maar vlakbij zien ze moeilijker en hebben ze onder hun neus zelfs een dode hoek: ook hierbij komen de snorharen van pas.
Snorharen zijn supergevoelig: ze registreren zelfs veranderingen in luchtstromen en vibraties in de lucht waardoor ze helpen bij het jagen.
Aan de basis van de snorharen vind je de proprioceptoren. Proprioceptie is het vermogen en het gevoel om de positie van het eigen lichaam en lichaamsdelen waar te nemen. Als je ooit bijvoorbeeld je enkel flink geblesseerd hebt, weet je dat dit gevoel voor waar je ledematen in de ruimte zijn verstoord kan zijn en dat dit erg onhandig is. Je kat gebruikt dit gevoel voor haar oriëntatie en om de omgeving te verkennen.
Je ziet katten ook mooi hun snorharen gebruiken als ze prooi hebben gevangen of een jong kitten oppakken; ze sluiten dan als het ware de snorharen eromheen, zodat ze weten wat vlak onder hun neus gebeurt, ook al kunnen ze het niet zien.
Tot slot zijn de snorharen ook nog een soort meetlat: ze gebruiken de tastzin van de snorharen om te bepalen ze ergens net wel of net niet doorheen passen.
Overprikkelde snorharen
De snorharen zijn dus ultragevoelig. Bij snorhaarvermoeidheid zijn de tastharen eigenlijk overprikkeld. Experts gaan ervan uit dat dit vooral komt als de snorharen vaak in de verdrukking komen. Dit kan gebeuren als de kat meerdere malen per dag uit een diep, rond bakje moet eten en drinken.
Als je bedenkt hoe gevoelig de snorharen zijn, is het vast ook wel voor te stellen dat een constante stroom aan informatie naar de hersenen op een gegeven moment teveel kan zijn.
Overprikkelde snorharen zou een bron van stress kunnen zijn. Dierenartsen discussiëren nog hoe katten dit beleven. Waarschijnlijk is het niet een soort vermoeidheid, maar eerder ongemak. Het wordt ook wel beschreven als ‘afkeer’.
Hoe herken je snorhaarvermoeidheid
Snorhaarvermoeidheid kun je herkennen door:
- eten laten liggen
- voer uit voerbak halen (b.v. met pootje) en dan pas (gedeeltelijk) opeten
- heen en weer lopen bij de bakjes
- kat lijkt hongerig, maar wil vervolgens toch niet eten
Katten meer laten drinken
Katten hebben de vervelende eigenschap om zeer kieskeurig te zijn over hun water. Dit kan lastig zijn omdat bij katten blaas- en nierproblemen veel voorkomen en dan wil je juist dat ze veel drinken. Ook als je het drinken van je kat wilt stimuleren, is het goed om je bewust te zijn van het principe snorhaarvermoeidheid.
Andere oorzaken uitsluiten
Niet willen eten is natuurlijk een signaal dat er iets niet goed is. Er kan van alles aan de hand zijn. Als je kat opeens bovenstaande symptomen laat zien, is het belangrijk om eerst samen met de dierenarts andere oorzaken uit te sluiten. Problemen met het gebit, metabole aandoeningen, tumoren in het mond- en keelgebied en verschillende maagdarmstoornissen zijn serieuze gezondheidsbedreigingen waar deze symptomen ook bij passen.
Voorkomen
Gelukkig zijn overprikkelde snorharen vrij gemakkelijk te voorkomen. Zorg voor brede, vrij platte eetbakjes! Kies voor drinkbakjes vooral voor grote bakken, of nog beter, een drinkfontein.
Er zijn speciale bakjes in de handel, maar je kunt zelf ook een heel eind komen. Denk voor voer eerder aan een klein bordje of schoteltje dan aan een bak.
Het is nooit aan te raden de snorharen te knippen of te scheren! Dit is dierenmishandeling en ontneemt een belangrijk zintuig.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.