Als je weet dat je hond een operatie moet ondergaan (bijvoorbeeld sterilisatie, repareren botbreuk, verwijderen van een tumor) kan dat een stressvolle situatie zijn voor zowel hond als baas. Laat staan als het niet gepland is, maar onverwachts komt!
In dit artikel van Doggo.nl lees je een aantal praktische maatregelen voor in huis. Maar je kunt nog meer doen. Vanuit de natuurgeneeskunde zijn er kruiden en voedingsstoffen die je kunt inzetten om deze periode zo goed mogelijk door te komen.
Voor de operatie
Als een ingreep gepland staat, kun je al beginnen met de voorbereiding. Je kunt hierbij onderscheid maken tussen praktische maatregelen (bijvoorbeeld in huis), je eigen mentale voorbereiden (zorgen dat je zelf zo ontspannen mogelijk bent) en alvast beginnen met supplementen voor je dier:
- Ontspannende kruiden
Kruiden zoals lindebloesem, passiebloem, hop en valeriaan kunnen door je hond (en jezelf!) worden gebruikt in de dagen rondom de operatie. De kruiden helpen om te ontspannen. Voor je hond is het fijn om zo relaxed mogelijk naar de dierenartsenpraktijk te gaan. Na de operatie moet je hond natuurlijk rust houden. Ook dan kun je prima doorgaan met deze kruiden! - Arnica
Als homeopathisch middel kan Arnica montana D6 een paar dagen voor en na de operatie gegeven worden. Vroeger werd nog wel eens gezegd dat je Arnica juist beter niet kon gebruiken vanwege een verhoogd risico op bloedingen. Het kruid zelf kun je inderdaad beter vermijden en ook uitwendig is Arnica niet de juiste keus om op open wonden te smeren. Maar deze homeopathische verdunning is juist heel goed om bloeduitstortingen in het weefsel te helpen herstellen.
Na de operatie
Na een chirurgische ingreep gaat het lichaam hard aan de slag om de schade te herstellen. Hierbij is rust, rust en nog eens rust heel belangrijk. Maar je kunt meer doen!
- Probiotica
De darmflora kan na een operatie een flinke optater krijgen. Ondersteunende medicatie (die natuurlijk hard nodig kan zijn) zoals antibiotica en NSAID’s (zoals pijnstillers en prednison) hebben een negatief effect op de goede darmbacteriën. De verminderde beweging kan ook zorgen voor obstipatie. Om de goede darmflora weer op te bouwen kan probiotica gebruikt worden. Een gezonde darmflora zorgt voor een goede weerstand en spijsvertering.
Voor de beste werking geef je het 2 uur voor of na de antibiotica, anders heeft het geen zin. Als de antibioticakuur klaar is, geef je de probiotica nog een maand door om de darmflora de kans te geven goed te herstellen. - Multivitaminen & Mineralen Complex
De verschillende stoffen in Multivitaminen & Mineralen Complex ondersteunen het herstel. Zo helpt vitamine C het immuunsysteem gezond te houden en ondersteunt het de aanmaak van collageen.
Ttouch
Ttouch is een aanrakingsmethode die wel wat lijkt op een zachte massagetechniek. Het zijn veelal cirkelvormige bewegingen die helpen het gevoel in het eigen lichaam te verbeteren en dat heeft een positieve invloed op de coördinatie. Daarnaast heeft het ook een positief effect op het gedrag. Hierdoor kun je het goed gebruiken ter ontspanning, bijvoorbeeld tijdens de eerste uren na een narcose waarbij honden erg gedesoriënteerd kunnen zijn. Later in het proces kan het helpen bij de revalidatie.
Voor behandelingen zijn er speciale Ttouch practioners, maar met een goed boek kun je ook zelf aan de slag. Ook worden er verschillende workshops en cursussen in gegeven.
Nog meer zaken om aan te denken
Tijdens het herstel kun je nog andere gezondheidsproblemen tegenkomen. Kijk niet vreemd op bij:
- Geïrriteerde keel
Tijdens een algehele narcose wordt je hond geïntubeerd. Dit kan als gevolg hebben dat de luchtpijp geïrriteerd is. Kruidenmengsels met bijvoorbeeld zoethout, anijs en fenegriek kunnen dit verzachten. - Misselijkheid
Een bijwerking van narcose kan zijn dat je hond misselijk is op de eerste dag na de ingreep. Het is belangrijk om in de gaten te blijven houden dat je hond blijft drinken. Direct na de operatie kun je beter geen voer geven. Als je hond later toch wil eten, bied dat dan met kleine beetjes aan. - Moeite met warm blijven
Een verminderde doorbloeding door minder beweging en de narcosemiddelen kunnen ervoor zorgen dat je hond moeite heeft met op temperatuur blijven. Zorg voor een warme ligplaats en extra dekens, ver weg van tocht. Neem bij twijfel de temperatuur op. Bij koorts bel je natuurlijk de dierenarts. - Obstipatie
Om de weefsels de kans te geven zich te herstellen moet je hond rust houden. Hoeveel en hoe lang hang natuurlijk af van de aandoening en verschilt per hond. Het is het beste om wat vaker even kort naar buiten te gaan. Nóg een bijwerking van narcosemedicatie is namelijk dat het de darmen stillegt waardoor obstipatie kan optreden. Door kort even te bewegen, kunnen de darmen weer beter op gang komen.
Ieder dier is anders
En daarom helpen we je graag met een advies op maat!
Zoals je ziet noemen we in dit artikel geen productnamen. Dat heeft te maken met de claimsverordening. We geven je graag een persoonlijk advies. Bel naar 023-5348469 of mail naar info@degroeneos.nl.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.