winkel
Webwinkel

Ouder worden is geen ziekte

Oudere honden, met hun grijze snuiten en wat stramme gang van lopen, hebben iets magisch. Ze hebben zo veel liefde en wijsheid te delen en zijn een waardige kameraad. Het zorgen voor een oudere hond vraagt wat toewijding, maar met wat hulp kun je je trouwe vriend helpen om waardig oud te worden.

Wat te verwachten bij het ouder worden?

Net zoals mensen, verschilt het proces van ouder worden per individu. Over het algemeen worden grote hondenrassen sneller oud en hebben een kortere levensverwachting. Leeftijdsgerelateerde klachten kunnen vanaf een jaar of 7 (en voor de grootste rassen zelfs vanaf 5 jaar) voorkomen.

Gelukkig worden onze honden ouder dan ooit!

Je hond ondersteunen gezond oud te worden

Er zijn een aantal ‘patronen’ in het ouder worden waar een hond waarschijnlijk mee te maken krijgt. Zo is het haast onvermijdelijk dat het zicht en gehoor wat achteruit gaat. Andere symptomen kunnen juist op gezondheidsproblemen wijzen die behandeld kunnen worden. Als die niet op tijd worden opgemerkt, kan dat een negatief effect hebben op het welzijn en zich ontwikkelen tot een serieuze ziekte die mogelijk zelfs de levensduur van je hond verkort.

Natuurlijk wil je je hond gezond en happy door de gouden jaren begeleiden. Een paar punten om rekening mee te houden:

  • Je hond kan gevoeliger worden voor medicijnen en supplementen
    Naarmate honden ouder worden, neemt de functie van veel lichaamssystemen (zoals de nieren en lever die medicatie en kruiden verwerken) met zo’n 30% af. Het is daarom niet verstandig om te veel middelen tegelijk te willen geven. Wees kritisch in je keuze voor middelen en kies alleen die waarvan je weet dat je vriend er echt baat bij heeft. Soms kan ook de dosering naar beneden worden aangepast.
  • Je hond kan te maken krijgen met spieratrofie en daarmee verlies aan kracht
    Spieratrofie is de afname van spiermassa. Om dit voorkomen is regelmatige beweging belangrijk om de spieren sterk te houden. De spieren ondersteunen de gewrichten en rug, zodat de kans op blessures en klachten verkleind wordt. Door regelmatig te bewegen, blijven de doorbloeding en spijsvertering ook op peil. Voor oudere honden is het beter om vaker wat kortere wandelingen te maken dan één lange, stevige wandeling. Zo houd je het bewegingsapparaat soepel, zonder dat de gewrichten pijn gaan doen. Een regelmatige plaspauze is ook geen overbodige luxe en helpt de blaas gezond te houden.
  • Wees alert op chronische pijn
    Hoewel het tot op zekere hoogte normaal kan zijn dat honden wat langzamer overeind komen, is mank lopen of echt moeilijk overeind komen niet normaal. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen lang niet altijd goed herkennen wanneer hun hond pijn heeft. Zeker medium en grote honden zijn zeer bedreven in het niet laten zien van chronische pijn. Het is aan ons om alert te zijn op subtiele signalen van pijn.
  • Mogelijk verandert de manier waarop je hond denkt, luistert en begrijpt wat er om hem heen gebeurt
    De hersens veranderen naarmate de leeftijd vordert. Vrije radicalen, die geproduceerd worden bij de normale stofwisseling, hebben de neiging zich sneller op te bouwen, waardoor het hersenweefsel wat kan afnemen en ook in de rest van het lichaam problemen kan geven. Antioxidanten zoals vitamine E kunnen nuttig zijn. Ook CBD kan helpen het zenuwstelsel te beschermen, en verschillende kruiden kunnen de hersenfunctie ondersteunen.
  • Verlatingsangst
    Kan meer voorkomen bij oudere honden. Je hond kan zich onzeker en niet op zijn gemak voelen als hij alleen is. Mogelijk kan dit te maken hebben met het achteruitgaan van de hersenfunctie. Kruiden, zoals valeriaan en lindebloesem kunnen ondersteunen zijn om hiermee om te gaan. Daarnaast zullen er mogelijk ook wat veranderingen in de leefomstandigheden nodig zijn om je hond comfortabel te houden.
  • De huid kan dunner en gevoeliger zijn
    Als gevolg van het ouder worden kan de huid droger en dunner worden. Daardoor kunnen er ook makkelijker kleine beschadigingen optreden. Als het immuunsysteem wat minder werkt, kunnen er ook makkelijker infecties optreden.
    Je kunt de huid behandelen met een verzachtend middel zoals groene leem of calendula. Ook wat vaker (zoals 1x per week) een fijne borstelbeurt met een zachte borstel of washandje kan de huid stimuleren en de vacht laten glimmen. Extra omega oliën, zoals visolie kan het huidherstel ook ondersteunen.
  • Oudere honden kunnen te maken krijgen met ziekte
    Net zoals mensen zijn er een aantal ziektes die vaker kunnen voorkomen bij ouder wordende honden. Overgewicht, kanker, nier-, lever- of hartfalen, gebitsproblemen, artritis en dementie komen regelmatig voor.
    Zoals eerder benoemd is het belangrijk om alert te zijn op kleine signalen die kunnen wijzen op ziekte. Het kan zo zijn dat je juist een bezoek aan de dierenarts uitstelt omdat je bang bent dat je te horen krijgt: ‘er is niets aan te doen’ of misschien maak je je zorgen om de kosten. Maar als je er op tijd bij bent, is er vaak wat nog aan te doen!
Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge