Veel mensen weten niet dat een wormbesmetting de oorzaak kan zijn van een heel scala aan min of meer vage klachten bij een konijn. Bovendien weten veel mensen niet, dat je wormen bij een konijn niet altijd tegenkomt in een keutelonderzoek. En dus blijft het konijn rondlopen met een wormbesmetting….
Pinwormen bij konijnen zijn een groot probleem omdat een infectie lastig is op te sporen en vage klachten kan geven. In dit blog lees je wat je eraan kunt doen!
Pinwormen bij konijnen
Een van de wormen die het meest wordt gesignaleerd bij konijnen is de pinworm. Dit is een lastige gast, omdat hij zich voornamelijk ophoudt in de blindedarm. De worm of de wormeneitjes worden dus uitgepoept samen met de blindedarmkeutels. Aangezien een konijn de blindedarmkeutels zelf onmiddellijk opeet worden de wormen in eerste instantie vaak niet waargenomen. Pas als de blindedarmkeutels niet meer bestaan uit nette druiventrosjes maar uit een vieze, plakkerige troep die geen enkel zichzelf respecterend konijn wil opeten, krijg je als mens de kans om de dunne witte parasieten zelf waar te nemen.
Blindedarmkeutels
Het feit dat pinwormen zich zo comfortabel in de blindedarm nestelen heeft nog een ander gevolg. Doordat konijnen hun blindedarmkeutels opeten besmetten zij zichzelf steeds opnieuw als er niet gedurende langere tijd een goede behandeling op wordt gezet. Pas als niet alleen de aanwezige wormen dood zijn maar er ook geen eitjes meer zijn die nog uit kunnen komen, is het konijn uit de gevarenzone.
Babykonijntjes kunnen in het nest al besmet worden door de moeder. Die wormen vallen dan niet op, maar het besmette konijn gedijt niet zoals het zou moeten: het groeit niet goed, heeft soms diarree, de vacht groeit niet lekker en blijft er wat haveloos en plukkerig uitzien. Ook is een besmet konijntje minder levendig, soms zelfs apathisch. Besmette babykonijntjes overlijden vaak door een darmverstopping of door een bijkomende infectie.
Symptomen van pinwormbesmetting
Volwassen konijnen met een wormbesmetting hebben ook vaak een slechte vacht, moeite met ruien, en, het meest opvallende, ze hebben regelmatig een opgeblazen buik of een stilliggende darm. Het konijn heeft dan ook weinig of geen eetlust en produceert geen of te kleine keutels. Deze periodes met kleine keutels kunnen afgewisseld worden met periodes waarin juist extra grote, eivormige keutels worden gelegd.
Een ander symptoom kan zijn, dat het konijn veel eet en/of drinkt en daarbij wel een dikke buik heeft, maar toch afvalt en soms zelfs echt graatmager wordt.
Deze symptomen kennen we ook van andere ziektes. Misvormde keutels neem je bijvoorbeeld ook waar bij een aandoening die tegenwoordig enorm in de belangstelling staat, namelijk Megacolon. En sterk vermageren ondanks veel eten en drinken kom je ook tegen bij een andere nare konijnenziekte, E.Cuniculi. Het is daarom belangrijk om, als je konijn dit soort klachten heeft, te overleggen met een konijnkundig dierenarts.
Problemen voorkomen
Als je konijn een blindedarm heeft die vol zit met pinwormen, en daardoor niet wil eten of drinken en een stilliggende darm heeft, is er sprake van een acute, levensbedreigende situatie. Maar als die crisis is opgelost kun je zelf aan de slag om nieuwe besmettingen te voorkomen.
Dat doe je, door zowel in het konijn alsook in de leefomgeving van het konijn een pinworm-onvriendelijk klimaat te scheppen.
Leefomgeving: houd het schoon! Hok, ren, toiletjes: verschonen, verschonen, verschonen. Maar ook het eten van het konijn moet bekeken worden. Pluk je zelf verse kruiden voor je konijn? Prima, maar leg die dan 10 minuten in zout water. Daarna goed afspoelen en je hebt afgerekend met eventuele wormeitjes. Groenten en kruiden die je koopt goed wassen. Was je handen voordat je je konijn knuffelt. Let extra goed op als je meerdere konijnen hebt.
Het inwendige konijn: zorg dat je konijn een goede weerstand heeft. Als dat momenteel wat te wensen overlaat kun je je konijn met behulp van kruiden(tincturen) en celzouten in een betere conditie brengen. Zorg dat de darmen van je konijn zo gezond mogelijk zijn. Ook hierbij zijn kruiden, zoals bijvoorbeeld grote weegbree, kamille, salie en fenegriek eigenlijk onontbeerlijk.
Verder zijn er ook kruiden die wormen het leven zuur maken, zoals bijvoet, boerenwormkruid, tijm, oregano en zilverschoon. Kruiden moeten altijd met mate en afwisselend gegeven worden, met een te royale hand uitdelen kan schadelijk zijn. Het is dan ook aan te raden om je tot een deskundige te wenden op het gebied van complementaire middelen om jouw konijn te helpen voorgoed afscheid te nemen van de pinworm.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.