winkel
Webwinkel

Psyllium husks of vlozaad: wat is het verschil? – video

Psyllium kennen we wel als veel gebruikt middel bij darmproblemen zoals het verwijderen van zand uit paardendarmen en reiniging van de darmen van honden en katten. Psyllium maakt bij ons onderdeel uit van het Darm Herstel Plan.

Nou is er aardig wat onderzoek gedaan naar het effect van psyllium op het zand in de darmen van paarden. De resultaten zijn behoorlijk tegenstrijdig en niet eenduidig. Dus het is maar de vraag in hoeverre psyllium echt helpt bij het verwijderen van zand uit de darmen.

Wat wel een duidelijk effect van psyllium is, zowel bij mensen als dieren, is een modulerend effect op de bloedsuikerspiegel en verbetering van hyperinsulinemie. Het geven van psyllium kan helpen om de gevaren van bloedsuikerspiegelschommelingen en insulinedysregulatie te dempen.

Wat wel opvalt is dat er altijd over ‘psyllium’ wordt gesproken maar dat onduidelijk is of het over het zaad of over de husks gaat. En dat maakt nogal verschil! In deze video laat ik je het verschil zijn in het waterbindend vermogen van de husks en het zaad en je krijgt een aanbeveling voor dosering.

Ik ben Ingrid Langen, ik ontwikkel producten bij De Groene Os vanuit een natuurgeneeskundige visie. En naast de productontwikkeling geef ik webinars, schrijf ik artikelen en maak ik ook video’s voor De Groene Os en voor mijn eigen praktijk ‘Healing Touch voor Dier en Mens’.

 

Zand in de darmen

Paarden willen nog wel eens teveel zand in hun darmen hebben. Een veel gebruikte en eenvoudige methode om dit vast te stellen is die met de handschoen en de mest: daar hebben we een korte video over gemaakt, je bekijkt ‘m hier. Met wel een bemerking hierbij: weinig zand in de handschoen wil nog niet perse zeggen dat er weinig zand in de darmen zit. Wanneer je je paard verdenkt van zand in z’n darmen, neem dan contact op met je dierenarts!zand in darmen

Experiment

Allereerst laat ik je het verschil in gewicht zien: ik heb hier een precisieweegschaaltje en een bakje. Ik doe er eerst een schepje psyllium husks in en je ziet, dat weegt 3,5 gram. Nu doe ik er eenzelfde hoeveelheid psyllium zaad in: en dat weegt 2x zoveel en wel 7,64 gram. Het maakt dus nogal wat uit in dosering welke je hebt.

En dan het waterbindend vermogen. Met psyllium heb ik een experiment gedaan: in deze bakjes heb ik een gelijke hoeveelheid vlozaad en psyllium husks gedaan. Plus een gelijke hoeveelheid water 100 ml. Je ziet wat er na enkele uren gebeurt: in het bakje met de husks vind je een hele stevige massa terwijl die van het vlozaad veel vloeibaarder is gebleven.

Dat heeft er mee te maken dat de husks tot zo’n 3x meer vocht vasthouden dan het vlozaad.

Dit is nogal belangrijk wanneer je het gaat hebben over doseringen. Want dit schepje vlozaad weegt 7,64  gram en het schepje psyllium husks weegt maar 3,5 gram. Dus verwar die 2 soorten niet!

Dosering

Voor vlozaad wordt door de leveranciers ca. 0.5  gram per kg lichaamsgewicht paard geadviseerd. Er zijn dierenartsen die wel 1-2 gram vlozaad adviseren. Dan moet je dus, voor een paard van 600 kg, zo’n 600-1200 gram vlozaad in z’n voer zien te verwerken.

In dit bakje kun je al zien hoeveel groter het volume wordt met dat kleine schepje van 7,6 gram vlozaad. Je kunt je voorstellen wat een volume 1 kg dan wel niet zal worden in de darmen van je paard. Er zijn niet veel paarden die zo’n hoeveelheid met plezier op zullen eten. En ongeweekt vlozaad vind ik al helemaal geen aanrader, zeker niet voor paarden die niet veel drinken. Want water opnemen doet het vlozaad so wie so. Als het paard niet veel drinkt, dan neemt het vlozaad vocht op uit ander vocht in z’n darmen. Je kunt je voorstellen dat dit een flinke prop kan worden.

En dan de husks. Ons product bevat ook alleen de husks, want uiteindelijk is dat veel efficiënter. Husks kunnen 20x hun eigen gewicht aan water opnemen: dat zie je wel in dit bakje. Wij adviseren dan ook 0,1 gram psyllium husks per kg dier, liefst over nat voer of geweekt.

Dus de korte samenvatting hier is: er is een verschil tussen Psyllium zaad of vlozaad en Psyllium husks! Met een heel verschillend gewicht en een heel verschillend waterbindend vermogen. Verwar die 2 niet.

Houd je verder aan de dosering van de fabrikant: die is altijd aan de veilige kant. Tenzij je dierenarts je expliciet iets anders adviseert, specifiek voor jouw dier in jouw situatie.

Persoonlijk advies?

En wil je het zekere voor het onzekere nemen en advies krijgen voor jouw dier van een natuurgeneeskundig therapeut of dierenarts? Boek dan een consult via onderstaande knop.

Psyllium husks bestel je direct in onze webshop via de andere knop hieronder.

Psyllium husk paard
Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge