Een tijd geleden woonde er een paar huizen verderop een stel met een grote, energieke hond. De mensen moesten overdag naar hun werk en ook weleens ’s avonds weg. Ik denk dat ze niet goed genoeg over de aanschaf van hun hond hadden nagedacht. De arme hond blafte en jankte de hele boel bij elkaar. Als de mensen weer thuis kwamen werd het dier uitgelaten en was dan amper te houden.
Mijn hart bloedde iedere keer als ik die hond tekeer hoorde gaan. Veel honden lijden onder verlatingsangst. Sommige honden hebben nooit geleerd om alleen te zijn. Honden die over het algemeen nerveus, druk, angstig of agressief zijn, kunnen geholpen worden door, naast training, óók naar voeding en supplementen te kijken.
Inmiddels is de hond uit bovenstaand voorbeeld verhuisd naar een ander gezin en zijn de vorige eigenaren af en toe nog oppasadres (als ze thuis zijn).
Het effect van voeding op gedrag
Je staat er niet altijd bij stil dat dat wat je hond eet, effect heeft op zijn gedrag. De meeste mensen kennen echter wel het effect van te veel koffie in je lichaam. Je wordt onrustig, kunt niet meer stilzitten, bent chagrijnig en geeft mensen zelfs een snauw.
Ben je geen koffiedrinker, dan ken je misschien wel het effect van suiker en geur- en kleurstoffen op een kinderfeestje…
Deze relatie tussen stress en voeding kan zich ook uiten in fysieke klachten zoals een verhoogde spierspanning en het gevoeliger zijn voor spierpijn en maagklachten.
Voor honden kunnen de volgende eigenschappen in voer zorgen voor een meer stressgevoelige hond:
- Te veel snelle koolhydraten
Koolhydraten zijn nutriënten die als belangrijkste functie hebben om voor energie te zorgen. Er zijn koolhydraten die snel verteerd worden, zoals suiker en granen en mais. Er zijn ook langzaam verterende koolhydraten zoals groente. Dit heeft invloed op de bloedsuikerspiegel en dus hoe een dier zich voelt. De meeste honden hebben maar weinig koolhydraten nodig. Te veel koolhydraten in het dieet kan ervoor zorgen dat een hond hyper wordt.
- Kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen
Kunstmatige toevoegingen aan het voer kunnen de hormoonbalans verstoren en geven een extra belasting voor het lichaam zonder dat ze iets nuttigs toevoegen. Hormonen sturen allerlei processen in het lichaam aan en zorgen voor balans.
- Slechte kwaliteit eiwitten
Eiwitten worden in het lichaam afgebroken tot aminozuren en deze worden o.a. als bouwstenen voor hormonen gebruikt. Verschillende voedingsstoffen bevatten verschillende soorten aminozuren. Naast de juiste balans van deze aminozuren, is ook de kwaliteit van het eiwit belangrijk. Sommige eiwitten zijn slechter te verteren dan andere.
- Te weinig omega 3
Omega 3 is een type vetzuur en heeft een belangrijke functie voor het gezond houden van de hersenen. Zonder voldoende omega 3 kunnen leerprestaties en concentratievermogen achteruit gaan.
- Te weinig vitaminen en mineralen
Om het zenuwstelsel gezond te houden moeten er voldoende B-vitaminen in het voer zitten. Een andere stof die erg belangrijk is voor het kunnen ontspannen is magnesium.
Meer over B-vitaminen
Er zijn 2 grote regelsystemen in het lichaam: hormonen en het zenuwstelsel. Voor beide zijn voldoende voedingsstoffen nodig om goed te kunnen werken. B-vitaminen zijn een groep vitaminen die van belang zijn voor een gezond zenuwstelsel. Ze werken grotendeels samen, maar voor het zenuwstelsel zijn vitamine B3 (niacinamide) en vitamine B6 (pyridoxine) van extra belang.
Vitamine B3 is nodig voor de energievoorziening in de cellen en de prikkeloverdracht in het zenuwstelsel. Verder helpt B3 het lichaam bij het aanmaken van vetzuren en het ondersteunen van het herstel van huid en slijmvliezen.
Vitamine B6 helpt de aanmaak en de activiteit van hormonen in het lichaam te reguleren. Het speelt een belangrijke rol bij de opbouw en afbraak van eiwitten en is daarmee ook betrokken bij de energievoorziening in de spieren.
Angst en depressie kunnen onder andere met een tekort aan deze stoffen samenhangen.
Meer over magnesium
Magnesium is hét ontspanningsmineraal. Magnesium is betrokken bij talloze functie in het lichaam, maar het mineraal wordt vooral ingezet om beter te kunnen ontspannen. Daar waar calcium nodig is om de spieren aan te spannen, is magnesium nodig om ze weer te kunnen ontspannen.
Een tekort aan magnesium zorgt ervoor dat dieren moeilijk tot rust komen, slecht slapen en een hoge spierspanning hebben. Veel stress zorgt ervoor dat de behoefte aan magnesium alleen nog maar toeneemt.
Er bestaat nogal wat kwaliteitsverschil tussen supplementen magnesium. Er wordt namelijk een verbinding met het mineraal gemaakt om te zorgen dat het in het lichaam kan worden opgenomen. De mate van opneembaarheid en het effect van de ‘verbindingsstof’ bepalen de kwaliteit en inzetbaarheid.
Een voorbeeld is magnesiumcitraat. Dit is een verbinding van magnesium met citraat. Citraat is een goed opneembare organische mineraalverbinding die ervoor zorgt dat de daadwerkelijke hoeveelheid magnesium (=17%) goed kan worden opgenomen.
Citraat vormt een onderdeel van de citroenzuurcyclus en de daaruit voortvloeiende aanmaak van ATP die zorgt voor energie van lichaamscellen. Magnesiumcitraat heeft een ontspannende werking (door de magnesium) en geeft ook energie (door de citraatverbinding).
Oplossingen
Het allerbelangrijkste bij verlatingsangst is training. Het aanpassen van voeding en het geven van supplementen kunnen daarbij een heel zinnige ondersteuning zijn.
Honden zijn van nature niet gemaakt om alleen te blijven. Ze moeten dit stapje voor stapje aangeleerd krijgen. Dit begint met hele korte tijden alleen zijn (de kamer uit om naar de wc te gaan bijvoorbeeld). De volgende stap is even naar buiten gaan en weer terugkomen en een nieuwe stap is een korte boodschap doen. Steeds als de hond rustig en ontspannen blijft, kan er een nieuw stapje worden gemaakt. Als de hond het moeilijk vindt, moeten er kleinere stapjes worden gemaakt.
Het is belangrijk om zelf rustig te zijn als je in en uit huis gaat. Dus niet overdreven begroeten en afscheid nemen. Straal uit dat het de normaalste zaak van de wereld is.
Sommige honden hebben ook baat bij wat extra afleiding zoals een lekkere gevulde kong of een radio die zachtjes aanstaat.
Heb je een hond met serieuze verlatingsangst? Vraag dan eens gedragstherapeut voor advies.
Voeraanpassingen en supplementen
Wat voor voer is nu het beste om het meeste kans te hebben op een ontspannen hond? Dat is voeding die de natuurlijke behoefte zo dicht mogelijk benadert. Als er voldoende verstand is van voeding kan zelf samenstellen (BARF) een goede optie zijn. Anders zijn er voldoende goede kant-en-klaar vers vlees voedingen te verkrijgen.
Kies voor kwaliteit: als de dieren die voor het voer geslacht zijn gezond zijn, is het vlees van betere kwaliteit. Als je toch graag brokken wilt voeren, kies dan tenminste een merk met weinig of geen granen en geen toegevoegde geur- kleur en smaakstoffen.
Ter extra ondersteuning is Vis Omega een goede keus. Veel brokken zijn erg karig in vetzuren.
Ook supplementen met kruiden kunnen ook ondersteuning bieden. Kruiden kunnen net de scherpe randjes van de zenuwachtigheid afhalen.
Neem contact op voor een gratis individueel advies!
Voorwaarden & kleine lettertjes
Als je een hond wilt die rustig even alleen thuis kan blijven, zijn er een aantal voorwaarden waar je zelf aan zult moeten voldoen. Dat begint zoals gezegd met het grondig aanleren dat het oké is dat de hond even alleen is. Een rustige ontspannen hond heeft naast goede voeding ook een goede balans tussen beweging en rust nodig.
Iedere hond heeft behoefte aan een bepaalde mate van lichaamsbeweging en geestelijke uitdaging. Dit kan echter ook teveel zijn en honden die daar gevoelig voor zijn raken overprikkeld. Hier is geen maat voor te geven, wat teveel is, hangt van de hond af.
En er zit natuurlijk een limiet aan. De mensen uit het voorbeeld aan het begin van dit artikel waren vaak gewoon te lang weg zonder goede oppas te regelen. Daar zijn honden niet voor gemaakt.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.