winkel
Webwinkel

Rust roest: beweging voor het oudere paard

De meeste mensen doen het wat rustiger aan naarmate ze ouder worden. Hardlopen wordt bijvoorbeeld vervangen door Nordic walking. Bij het ouder worden is het essentieel voor een goede gezondheid om te blijven bewegen en hetzelfde geldt voor oudere paarden. Daarbij kunnen wel wat aanpassingen en ondersteuning in het bewegingsregime nodig zijn.

Oudere paarden

Als je je paard al heel lang hebt, kun je er vaak mee lezen en schrijven. Oudere paarden hebben een bepaalde wijsheid over zich. Tegelijkertijd kunnen ze ook als geen ander eigenwijs zijn. Hierdoor zijn ze vaak een goede leermeester, ze laten zich niet zonder meer van alles vertellen. Naast mentale veranderingen zijn er bij het ouder worden ook lichamelijke veranderingen. Dit is belangrijk om te weten zodat je er met het trainen rekening mee kunt houden.

Hart en bloedvaten
Mens en dier hebben naarmate ze ouder worden een steeds lager wordende maximum zuurstofopname in vergelijking met jongere mensen en dieren. Dit komt door veranderingen in het cardiovasculaire systeem (hart en bloedvaten). Het hart van een senior krijgt een lagere maximum hartslag. Dit zorgt ervoor dat een ouder paard sneller vermoeid raakt van een training met een hoge intensiteit.

Temperatuur regulatie
Net zoals mensen zweten paarden door hun huid om tijdens beweging de interne lichaamstemperatuur te reguleren. Onderzoek toont aan dat oudere paarden minder goed hun lichaamstemperatuur kunnen regelen en tijdens beweging minder goed het vermogen hebben om af te koelen. Oververhitting lijdt tot een hogere hartslag en een langere hersteltijd om weer op de juiste temperatuur te komen. Er is dan ook kans op stofwisselingsklachten zoals spierbevangenheid.

Botten en gewrichten
Artrose is de meest voorkomende klacht aan het bewegingsapparaat bij oudere paarden. Vanzelfsprekend heeft dit invloed op de fysieke prestaties en hoe je het paard moet trainen.

Dikke, opgezette gewrichten en (ochtend)stijfheid die verergert bij kou zijn vaak de eerste symptomen. Als er inderdaad sprake blijkt te zijn van artrose is er geen genezing mogelijk, maar zijn er wel maatregelen en middelen die kunnen helpen om verdere achteruitgang te voorkomen en het kraakbeen dat nog gezond is ook gezond te houden.

Juist bij artrose is beweging erg belangrijk om verdere achteruitgang te voorkomen. Beweging bevordert namelijk de doorbloeding en stofwisseling in de gewrichten. Overbelasting moet wel voorkomen worden, omdat de klachten daar juist door verergeren.

9 tips voor de training

Om je oudere paard zo goed mogelijk te laten bewegen, zijn hier een aantal tips:

  1. Neem de tijd voor de warming-up. Als je met je senior aan een specifieke oefening werkt, neem dan de tijd om de training langzaam en gestructureerd op te bouwen.
  2. Wees je ervan bewust dat bij een intensieve training je oudere paard sneller moe kan worden. Vermijd lange aaneengesloten perioden van intensieve training. Een flinke galop of als vanouds die mooie dressuurlijnen rijden kunnen meestal nog wel, maar geef je paard dan ook ruim voldoende tijd om te herstellen.
  3. Werk eens met een hartslagmeter. Zoek eerst de hartslag in rust uit. Meet dan een paar keer de hartslag op na het rijden en kijk hoe lang het duurt voordat je paard weer is afgekoeld en de hartslag terug is op het normale niveau.
  4. Vermijd intensief rijden met oudere paarden als het buiten erg warm is.
  5. Houd je oudere paard extra goed in de gaten voor tekenen van uitdroging, zeker als het warm is. Tekenen van uitdroging zijn bijvoorbeeld droge slijmvliezen, droge mest en opstaande huid.
  6. Als je paard last heeft van artrose, besteed dan extra veel aandacht aan de warming-up, zeker als het koud is of als je paard op stal heeft gestaan.
  7. Zorg voor zo veel mogelijk vrije uitloop, het liefst in een weiland, omdat de stapjes die een paard maakt tijdens het grazen de perfecte beweging is om stijfheid te voorkomen. Als een weiland niet mogelijk is, kan er misschien gedacht worden aan een uitloop aan de stal of een paddock.
  8. Net zoals voldoende tijd nemen voor de warming-up, is extra tijd voor de cooling-down voor je senior ook wel zo fijn!
  9. Denk ook eens aan andere activiteiten met je senior zoals samen wandelen, grondwerk, massage of Ttouch of Tteam.

Hulp van buitenaf

Om je oudere paard zo lang mogelijk fit te houden, kunnen supplementen uitkomst bieden. Omdat de spijsvertering vaak wat achteruit gaat, kan extra aanvoer van vitaminen en mineralen nuttig zijn. Een multivitamine is voor veel oudere paarden een goed begin om de weerstand op peil te houden en zo fit mogelijk te blijven.

Glucosamine Complex kan gebruikt worden om de gewrichten gezond te houden. De toegevoegde vitamine C, calcium en magnesium helpen bij het bewegen en het sterk houden van botten en gewrichten. Voor het beste resultaat kan dit middel gecombineerd worden met Vega Omega. Dit zijn essentiële vetzuren uit plantaardige bron die veel functies in het lichaam hebben, waaronder het in goede conditie houden van het bewegingsapparaat. Het is een gezonde en smakelijke aanvulling op het voer.

Heb je vragen? We helpen je graag met een advies voor je senior!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge