winkel
Webwinkel

Scutellaria, meer dan alleen een voorjaarskruid

Scutellaria, deze tongbreker is een heel waardevol kruid! Scutellaria is ook bekend onder de namen Baikal skullcap, glidkruid of huáng qín. Het wordt veel gebruikt in de Chinese Geneeskunde.

Dit kruid kent een lange historie qua gebruik: al eeuwenlang wordt het toegepast als natuurlijke stemmingsverbeteraar en voor andere doeleinden. Zo werd het ook voor middel tegen rabiës (hondsdolheid) gebruikt, hoewel het ook waarschijnlijk is dat mensen rabiës en epilepsie door elkaar haalden.

Verschil tussen de soorten

Scutellaria is een geslachtsnaam binnen de familie van de munt. Deze groep planten wordt ook wel Skullcaps genoemd. De naam Scutellaria komt van het Latijnse ‘scutella’, wat klein schoteltje of schaaltje betekent en verwijst naar de bloemkelk.

Voor de werking is belangrijk om de juiste soort Scutellaria te hebben; er zijn namelijk wel 200 verschillende soorten die ‘Skullcap’ heten. Zo is er verwarring mogelijk met de Scutellaria laterifolia, ook wel Amerikaans glidkruid genoemd. Deze heeft vergelijkbare therapeutische eigenschappen, maar net andere inhoudsstoffen. Amerikaans glidkruid wordt gebruikt voor de kalmerende eigenschappen en bij epilepsie.

Scutellaria baicalensis

Bij Scutellaria baicalensis ligt de nadruk op antiallergische werking.

Scutellaria baicalensis komt voor in streken van Siberië tot aan China. Het is een van de 50 kernkruiden in de TCM (Traditional Chinese Medicine) en wordt getypeerd als een ‘blussend kruid’. De wortel is het meest gebruikte deel van de plant en wordt door Chinese kruidenspecialisten al eeuwen toegepast bij de behandeling van ‘branderige’ en ‘vurige’ aandoeningen, zoals koorts, brandend maagzuur, artritis en geïrriteerde luchtwegen.

Het kruid staat echter ook bekend om de werking bij allergische reacties zoals hooikoorts. Er zijn in China houten tabletten uit de tweede eeuw gevonden waar Scutellaria op genoemd wordt als kruid tegen allerlei kwaaltjes.

Scutellaria baicalensis bevat verschillende inhoudsstoffen zoals wogonine, flavonoïden (scutellarine, scutellarëine, baicaline, baicaleine), etherische oliën (limoneen, terpineol, bètahumuleen, caryophylleen) en tannines.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge