Katten worden tegenwoordig gelukkig steeds ouder. Met dit ouder worden komen ook meer ouderdomsklachten voor. Zo krijgen veel eigenaren te maken met een demente kat. Onderzoekers van de universiteit van Edinburgh hebben onlangs bevestigd dat katten, net als mensen, Alzheimer kunnen krijgen.
Er zijn verschillende namen voor deze aandoening. Dementie bij katten wordt ook wel Cognitief Disfunctie Syndroom (CDS) of hersenveroudering genoemd. Over de oorzaken hiervan hebben we al eerder een artikel geschreven. Deze keer willen we dieper ingaan op de symptomen bij katten en wat je eraan kunt doen om de klachten binnen de perken te houden. Genezen kan niet, maar je kat kan met deze aandoening in veel gevallen wel aangenaam oud worden.
Leeftijdsgebonden gedragsveranderingen
Dementie bij katten wordt ook wel omschreven als hersenveroudering of als leeftijdsgebonden gedragsveranderingen.
De meest voorkomende symptomen zijn:
- onrustig zijn
- hard miauwen zonder duidelijke reden, vooral ’s nachts
- doelloos rondlopen
- in de war zijn, bijvoorbeeld bij het net wakker worden
- verstoord slaappatroon. Overdag veel slapen, ’s nachts onrustig
- gedragsveranderingen, zoals plotseling agressief reageren
- niet meer zindelijk zijn ten gevolge van het niet meer weten waar plassen en ontlasten toch ook alweer moest
- niet meer wassen of juist overdreven vaak de vacht schoonlikken
Andere oorzaken uitsluiten
Als je met deze klachten naar de dierenarts gaat, zal deze eerst een aantal andere oorzaken willen uitsluiten. Nierfalen, wat gepaard gaat met een verhoogd ureumgehalte, kan ook gevoelens van onrust veroorzaken. Een overactieve schildklier kan ook een wat manisch beeld geven.
De bloeddruk moet goed gecontroleerd worden. Dit kan namelijk ook zorgen voor opgejaagd gedrag.
Deze 3 (nierfalen, overactieve schildklier en verhoogde bloeddruk) zijn dus klachten waarmee dementie makkelijk verward kan worden. Uit onderzoek blijkt echter ook dat er een relatie is met dementie. Ze komen namelijk verrassend vaak samen voor.
Hersenveroudering kan o.a. optreden door te veel vrije radicalen, maar ook door een verstoorde doorbloeding van de kleine bloedvaatjes in de hersenen.
Pijn bij oudere katten
Sommige symptomen, zoals onzindelijkheid en minder wassen, kunnen ook te maken hebben met pijn. Katten zijn echte doorzetters en geven het over algemeen slecht aan als ze pijn hebben. Dierenartsen komen er steeds meer achter dat katten veel vaker artrose blijken te hebben dan eerst gedacht werd.
Medicatie bij dementie
In sommige gevallen kan medicatie zinnig zijn. Er wordt dan medicatie gegeven om de doorbloeding in de hersenen te ondersteunen. Ook medicatie die gebruikt wordt bij angststoornissen kan in sommige gevallen worden voorgeschreven. In het geval van pijn moet dit natuurlijk direct worden aangepakt.
Daarnaast wordt er gewerkt met voedingssupplementen en omgevingsverrijking om het verloop van de ziekte zoveel mogelijk af te remmen.
Kameraden en mentale uitdaging
Omgevingsverrijking en het actief houden van oudere katten is belangrijk om de functies van het brein zo goed mogelijk te houden. Net als bij dementerende mensen, is het belangrijk de communicatie met je kat aan te passen. Geduld, veel aandacht en een rustige benadering zijn de essentie hiervan.
Ga met de volgende tips aan de gang:
- Speel voldoende met je oudere kat. Een van de beste spelletjes is een hengel met een veertje eraan of een touwtje waar ze op kunnen jagen. Als je iedere dag een vast tijdstip inlast, kun je ook een kat stimuleren die niet meer zo speels is.
- Spelen is mentale en lichamelijke uitdaging, maar echte hersenkrakers zijn voerpuzzels. Deze kun je kopen, maar met een beetje creativiteit kun je ook zelf aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan een leeg wc-rolletje om brokjes of gedroogde stukjes vlees uit te hengelen. Kijk hier voor meer ideeën.
- Catify het huis door opstapjes te maken naar de voerplek en favoriete ligplekjes. Het etensbakje op een verhoging zetten zodat de poes minder met de kop naar beneden hoeft kan ook prettig zijn voor je kat.
- Word nooit boos op je kat. Het mauwen of de onzindelijkheid kan het bloed onder je nagels vandaan halen, maar onthoud dat je kat ziek is en hier niets aan kan doen.
- Maak het je kat zo makkelijk mogelijk om wél zindelijk te blijven. Zorg voor meerdere kattenbakken op korte afstand van waar je kat meestal is. De bakken moeten makkelijk toegankelijk zijn, dus niet te krap en geen hoge instap. Een klein druppeltje chloor erin kan je kat helpen herinneren dat dit de plek is om de behoeften te doen. Chloor nodigt namelijk uit om overheen te plassen.
- Een dagritme is belangrijk. Zeker als je kat slecht eet, zorg je voor een vast voermoment en een vaste plaats voor de voerbak. Zachtvoer of vlees geef je het beste niet koud uit de koelkast. Katten hebben hier een hekel aan en warm voer ruiken ze ook beter. Zo heb je minder kans dat de kat vergeet te eten.
- Oudere katten moeten soms een beetje gestimuleerd worden om genoeg te drinken. Zorg voor veel drinkbakjes verdeeld door het huis of de (afgesloten) tuin.
- Als je kat zijn vachtverzorging verwaarloost, kun je hiermee helpen door regelmatig te borstelen en de nagels te controleren.
- Bij een kat die erg in de war is, kan het nodig zijn om de leefruimte te beperken. Voorkom zoveel mogelijk wijzigingen in het huis.
- Zorg voor fijne slaapplekjes voor de oude botjes. Als je een sterke band hebt met je kat, kun je ook een shirt met je eigen geur eraan ‘doneren’ aan je kat.
- Bij desoriëntatie ’s nachts kan het helpen om een maatje te hebben om bij te slapen. Misschien is het mogelijk om een plekje voor de kat in de slaapkamer te maken. Bij ons thuis vindt een van onze senior katten het fijn om bij de andere kat (zijn moeder) of bij de hond te slapen. We maken ’s avonds de bank op met kussens en dekens zodat ze allemaal een plekje hebben. Sindsdien is het ’s nachts een stuk rustiger in huis!
Kruiden en voedingsstoffen bij dementie
Supplementen met vetzuren, antioxidanen en mineralen kunnen ondersteunend gebruikt worden. Ook bepaalde kruiden kunnen helpen de doorbloeding van de kleine vaatjes in de hersenen te ondersteunen of gevoelens van onrust verminderen. Lees hier meer of mail ons voor een persoonlijk advies!
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.