winkel
Webwinkel

Stressvrije feestdagen en rustige nachten: de rol van lindebloesem (Tilia tomentosa) in gemmotherapie

In dit botanische blog ga ik het hebben over een bijzondere boom, de zilverlinde en dan ook nog over een bijzondere verwerkingsvorm, namelijk de gemmotherapie van lindebloesem. De keuze voor dit middel is niet willekeurig, het is namelijk een uitstekende remedie bij stress, bijvoorbeeld door vuurwerk.

Linde als historisch middelpunt

De lindeboom heeft een rijke geschiedenis. Voor de oude Kelten en Germanen was het een heilige boom; de godin Freya zou zich erin gevestigd hebben. De geest van de linde gold als beschermer voor huizen, bronnen en kerken.
Vaak werd in het midden van het marktplein een linde geplant. Deze centrale plek was niet voor niets: het was dé ontmoetingsplaats waar ouderen samen kwamen en jongeren speelden. Onder de lindeboom werd rechtgesproken en gehuwd.

De lindeboom komt ook in veel volks- en klassieke muziek voor. Zo verwijst hij vaak naar (voorbije) liefde. En niet alleen in oude muziek, mensen van mijn generatie kennen de zomerhit van O-Zone vast nog wel. In het Moldavisch bezongen zij de lindeboom in Dragostea din tei: “Liefde onder de lindeboom”.

Er zijn veel verschillende soorten linde, die ook nog vrij makkelijk kruisen. Ze uit elkaar houden kan knap lastig zijn. Er wordt weleens gezegd dat zelfs Linnaeus er moeite mee had! Alle soorten linde zijn belangrijk voor hommels, bijen en andere bestuivers. Zomen er graag op af.

In de gemmotherapie neemt de linde ook een centrale plek in, zeker voor dieren is het een algemene remedie die je in veel situaties kunt toepassen.

Therapeutisch gebruik van lindebloesem

Voor therapeutisch gebruik hebben we het over de zilverlinde (Tilia tomentosa). Tilia bevat onder andere veel organisch magnesium. Zoals bij veel middelen is er subtiel verschil tussen gebruik van het kruid of de gemmo (de kiemen of knoppen). Bij De Groene Os gebruiken we van de Tilia tomentosa de gemmo. Bij gemmotherapie nemen de positieve effecten van de plant, zoals het helpen kalmeren, alleen nog maar toe.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge