winkel
Webwinkel

Tips van een paardenvoedingsdeskundige bij overgewicht van je paard

Dit gastblog is geschreven door Manon Borst van Healthy Horse Affairs. Manon komt met een paardenweegschaal op locatie en geeft paardenmassage, TTouch en voedingsadviezen.

Iedere paardeneigenaar wil het beste voor zijn dier en wil zijn paard gezond houden. Je beoordeelt dit in eerste instantie op het oog. Je kijkt naar de vacht, de glans en de verharing. Je kijkt naar de hoeven, brokkelen deze, zijn de stralen niet te zacht? Je kijkt naar het algehele welbevinden, wat voor indruk maakt het paard? Alert, nieuwsgierig, wel of geen eetlust?

Maar wat vaak ook op het oog wordt beoordeeld, is het gewicht van het paard. Is dit wel verstandig?

Het gevaar van overgewicht

Net als bij ons mensen is een gezond gewicht essentieel voor een gezond lichaam. Door overgewicht kunnen namelijk specifieke lichamelijke klachten ontstaan. Denk aan blessures door het te veel belasten van de gewrichten of het sneller hoefbevangen raken. Ook bewegen gaat moeizamer als je te dik bent.

Wij mensen gaan op de weegschaal staan en bekijken wekelijks de (hopelijke) vooruitgang. Voor onze paarden zou dit ook het beste zijn. Zo krijg je inzicht in hoeveel je paard nu eigenlijk echt weegt en kun je een streefgewicht bepalen.

Meten is weten!

Laat de paardenweegschaal minimaal 2 keer per jaar langskomen en houd het gewicht goed bij. Zo kun je zien in welke periode je paard het meest aankomt en hierop je trainingsschema en voeding aanpassen. Het metabolisme van je paard is ingesteld om aan te komen in de zomer. In het wild vallen paarden in de winter extreem af; weinig voedsel en lage voedingswaarden zijn hier de oorzaak van.

Voor onze gedomesticeerde paarden geldt dit niet; er is immers altijd voldoende ruwvoer beschikbaar. Door minder beweging komen sommige paarden zelfs aan in de winter. Daardoor gaan ze al met overgewicht de wei op en dan is het lastig om dit er weer af te krijgen.

paardenweegschaal
De paardenweegschaal in actie

Paardendieet

Feit is dat de meeste gedomesticeerde paarden te dik zijn. De redenen hiervoor lopen uiteen. Om een gezond gewicht te krijgen én te houden zal aan een paar voorwaarden voldaan moeten worden. Net als bij mensen hebben deze te maken met voeding en beweging.

  • Zorg voor inzicht in het gewicht van je paard door te wegen met een weegschaal. Een weeglint is niet specifiek genoeg en meet het gewicht op één plaats. Ook is het lastig om met het weeglint altijd op dezelfde manier te meten.
  • Je paard heeft voldoende ruwvoer (hooi of kuil) nodig. Dit moet altijd beschikbaar zijn, ook als je paard gewicht moet verliezen.
  • Pas je krachtvoer en eventuele snacks aan bij minder training en als je paard moet afvallen.
  • Zorg dat je de behoefte van vitaminen en mineralen gedekt hebt met een vitaminebrok of nog beter met een vitaminepoeder (beter want geen vulmiddelen). Bij een tekort aan vitaminen en mineralen kunnen er lichamelijke problemen ontstaan, bijvoorbeeld in de stofwisseling. En een goede stofwisseling is juist een essentieel onderdeel van het op gewicht blijven van je paard.
  • Probeer de grasinname te beperken door je paard met een volle maag op de wei te zetten.
  • Eventueel kan een goed passend graasmasker helpen om de grasinname (en daarmee gewichtstoename) te beperken. Je paard kan met zo’n masker eten, maar neemt dan minder grote happen.
  • Zorg voor voldoende beweging, een paard is gemaakt om te bewegen. Elke dag een uur bewegen is prima. Dit hoeft niet elke dag onder het zadel te zijn, maar in plaats van een dag vrij kun je ook los longeren. Zo wordt de rug niet belast, maar is er wel bewogen.

Twijfel je of je paard te veel of te weinig voeding binnenkrijgt? Of twijfel je aan de vitaminen- en mineralenopname? Laat een rantsoenberekening maken om te zien wat je paard nodig heeft. Er wordt dan gekeken naar ras, leeftijd, gewicht, trainingsintensiteit en naar de kwaliteit van ruw- en krachtvoer en supplementen. Hieruit komt een voedingsadvies dat past bij je paard én bij het gewicht van je paard!

Manon Borst
Healthy Horse Affairs 

overgewicht paard

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge