Hoe krijg je een te mager paard weer op gewicht? Dat kan net zo’n uitdaging zijn als een te dik paard laten afvallen. Mijn oude paard Amorin was nooit een dikkerd, maar op z’n oude dag is het echt een uitdaging om hem op gewicht te houden.
Ik ben Ingrid Langen, ik ontwikkel producten bij De Groene Os. Als diëtist heb ik een voedingsachtergrond en daar kwamen door de jaren heen orthomoleculaire voedingskunde en diervoeding bij. En naast de productontwikkeling maak ik ook video’s voor De Groene Os en voor mijn eigen praktijk ‘Healing Touch voor Dier en Mens’.
Body Condition Score
De Body Condition Score is niet alleen handig om vast te stellen of je paard te dik is, maar ook om te zien of ie echt te mager is. Bij een ouder paard zie je al snel de ruggengraat er bovenuit steken, terwijl er misschien nog wel een buikje onder hangt. Ook het kruis en de bespiering op de bovenbenen zijn aandachtspunten. Net als de hals en de ribben..
Want bij dunne paarden gaat het niet alleen om de vetopslag, maar ook om de spierafbraak. En dat zie je snel op de rug, bovenbenen en de hals. Wanneer de ribben goed zichtbaar worden, dan is dat ook reden voor alarm.
Dat oude paarden zo snel af kunnen vallen, heeft te maken met hun spijsvertering die slechter verloopt, maar komt ook vaak door een slecht gebit.
In deze video krijg je een aantal van mijn tips voor het op gewicht krijgen van een te mager paard. En daarnaast ook een afrader: wat moet je vooral niet doen!
Oorzaken van een mager paard
Amorin hier heeft een slecht gebit en daar kan de dierenarts niet veel meer aan doen. Er zitten wat kiezen los en ze eruit laten halen is een te grote ingreep voor zo’n oud paard. Hij krijgt z’n hooi slecht weg, hij maakt er dit soort proppen van. Daarom krijgt hij geweekte grasbrok met een luzerne/bietenpulp brok en slobber. In de winter kunnen we er voldoende emmers van dit spul inkrijgen. Nu in de zomer moet hij het ook doen met weidegras.
Dat is op dit moment geen probleem, na al die regen. Zacht groen weidegras kan hij prima eten. Maar in juni hadden we zulk heet weer zodat het weidegras ook veel weg had van hooi. En toen zagen we hem weer snel afvallen.
Meer grasbrok ging niet echt, dat hebben we aangevuld met een product dat gebaseerd is op rijstzemelen en veel vet bevat. Daar heeft hij het weer prima op gedaan. Bijkomend voordeel was dat zijn spieren ook weer veel soepeler werden. Hij ging als een raket door de wei en dat had ik al lang niet meer gezien.
Afrader
Maisvlokken worden ook vaak aangeraden voor magere paarden. Wat mij betreft is het echter een afrader: het zetmeel in mais is heel slecht verteerbaar voor paarden, het brengt het microbioom in de blinde darm van slag en kan op die manier koliek veroorzaken. En er zullen best mensen zijn bij wie het heel goed heeft gewerkt, maar persoonlijk neem ik het risico niet. Ik geef de voorkeur aan een vetrijk product.