winkel
Webwinkel

Vakantieplannen? Zo zorg je voor je kat!

De zomer is aangebroken! Voor veel mensen het seizoen om er lekker op uit te gaan. Zeker na de koude, natte en troosteloze maanden die we achter de rug hebben, hoor ik van veel mensen dat ze staan te popelen om deze zomer op vakantie te gaan. Maar wat doe je met je vakantieplannen als je een kat hebt? Laat je iemand thuis voor haar zorgen, of breng je haar naar een kattenpension of -hotel? In deze blog zet ik de voor- en nadelen op een rijtje en geef ik je tips voor een relaxte zomervakantie, voor jou én je huisdier.

Het belang van een vertrouwde omgeving

Maar eerst, een klein stukje geschiedenis. Wist je dat de voorouders van onze katten echte territoriumdieren zijn? Ze voelen zich het veiligst in hun eigen omgeving, omringd door vertrouwde geuren en plekken. Dit is iets wat je in gedachten moeten houden als je beslist wat het beste is voor jouw kat tijdens je afwezigheid.

Dit gastblog is geschreven door Ebel Pieters, wetenschappelijk opgeleid kattenexpert en natuurgeneeskundige. In haar praktijk Kateigen helpt ze katten en hun mensen met allerlei problemen zoals onzindelijkheid, sloopgedrag en gezondheidsproblemen.

De foto hiernaast is gemaakt door Bonny Vrielinks van fotoshootmetjekat

Oppas aan huis: de minste stressvolle optie

Voor de meeste katten is daarom het beste om een oppas aan huis te regelen. Iemand die één of twee keer per dag langskomt om voor je kat te zorgen, zodat ze in haar eigen vertrouwde omgeving kan blijven. Dit is vaak de minst stressvolle optie voor je kat, omdat ze haar eigen vertrouwde plekjes en geuren om zich heen heeft. Natuurlijk zal de aanwezigheid van een vreemde, andere routines en het missen van haar baasje enige stress veroorzaken, maar de vertrouwde omgeving helpt om dit te minimaliseren. Voor meer tips over hoe je een stressvrije vakantie voor jou en je kat kunt plannen, bekijk mijn blog over vakantieplannen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een kattenoppas?

Je kunt de buren of familie vragen om voor je kat te zorgen, maar er zijn ook professionele kattenoppassers beschikbaar. Het voordeel van een professional is dat ze ervaring hebben met kattengedrag en -gezondheid en eventuele problemen snel kunnen herkennen. Dit is helemaal handig als je kat ziek is of medicatie nodig heeft. Het nadeel is dat er een vreemde in je huis komt, en dat de tijd die ze kunnen besteden vaak beperkt is, wat lastig kan zijn als je kat veel aandacht nodig heeft.

Wat als een oppas aan huis geen optie is?

Als een oppas aan huis niet mogelijk of wenselijk is, kun je overwegen je kat tijdelijk bij familie of vrienden onder te brengen, of een kattenpension of -hotel te kiezen. Het is belangrijk om rekening te houden met het karakter van je kat. Heel angstige katten zijn meestal niet geschikt voor een verblijf buiten hun vertrouwde omgeving. Als je ervoor kiest om je kat bij familie of vrienden onder te brengen, let er dan op of er andere huisdieren zijn. Het tijdelijk samenbrengen van katten kan stressvol zijn en zelfs tot conflicten leiden. Ook andere huisdieren, zoals honden, kunnen stress veroorzaken als je kat hier niet aan gewend is.

Een kattenpension of -hotel kan een goede oplossing zijn, mits je kiest voor een verblijf waar je kat een eigen ruimte heeft. Groepshuisvesting of gedeelde ruimtes passen niet bij het natuurlijke gedrag van katten en verhogen het risico op infecties. En bij stress, wat je kat sowieso zal hebben als ze op een andere locatie is, is ze ook nog eens extra vatbaar voor ziektes. Meer weten over waarom groepshuisvesting geen goede optie is voor katten tijdens hun vakantieverblijf? Lees dan mijn blog over [LINK: https://kateigen.nl/groepshuisvesting-liever-niet/] De voordelen van een professionele opvanglocatie zijn dat de medewerkers ervaring hebben met kattengedrag en medische kwesties, waardoor ze snel kunnen ingrijpen als er iets mis is.

Buitenspelende katten: extra uitdagingen

Als je kat regelmatig buiten komt, kan het vinden van een geschikt vakantieoplossing extra uitdagingen met zich meebrengen. Een kat die gewend is om buiten te zijn, zal het vaak niet prettig vinden om ineens opgesloten te zitten in bijvoorbeeld een kattenhotel. In zo’n geval kan een oppas aan huis een betere optie zijn. Houd er echter rekening mee dat je kat tijdens je afwezigheid kan proberen te ontsnappen als haar routine verandert, zeker wanneer je geen kattenluikje hebt en je kat dus niet op de gewone tijden naar binnen of naar buiten kan. Overweeg eventueel om je kat tijdelijk binnen te houden om haar veiligheid te waarborgen, ook al kan dit wat stress veroorzaken. Voordeel is wel dat ze in haar vertrouwde huiselijk omgeving verblijft waardoor je de stress zoveel mogelijk kan minimaliseren.

Maak de juiste keuze voor jou en je kat

Welke keuze je ook maakt, het is belangrijk om te bedenken wat het beste is voor jouw kat en wat jij als eigenaar prettig vindt. Wil je meer tips en een handige checklist voor het regelen van de kattenoppas? Bekijk dan mijn gratis checklist voor de kattenoppas, die je helpt om alles goed voor te bereiden. Uiteindelijk gaat het erom dat jullie beiden een relaxte zomervakantie hebben.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Ontspannende kruiden

Wist je dat kruiden ook kunnen helpen ontspannen? Relax Compositum kan bijvoorbeeld je kat ondersteunen tijdens de vakantie.

Relax Compositum Hond Kat
Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge