winkel
Webwinkel

Veelvoorkomende voedingsfouten bij honden

Aan mij de eer om het laatste deel in dit drieluik over veelvoorkomende voedingsfouten te schrijven. Hier vind je het artikel van Ingrid over paardenvoeding en deel 1 en deel 2 van Ebel over kattenvoeding.
Nu gaan we het dus hebben over hondenvoeding. Een heel breed onderwerp en naar mijn mening een van de meest interessantste. Er is online en in boeken enorm veel te vinden en juist door die wirwar aan informatie komen we in de praktijk nog weleens heel goedbedoelde denkfouten tegen. In dit blog ga ik deze bespreken en hoop ik ook een oplossing aan te reiken.

De keuze is reuze als het gaat om hondenvoer. Grofweg gezegd zijn er 3 opties: rauw vlees voeding, een vers zelf samengesteld dieet, of een kant-en-klaar commerciële voeding (vaak brokjes of blik). Over al deze soorten kan veel gezegd worden. In dit artikel zal ik de meest voorkomende vragen beantwoorden.

7 Veelgemaakte voedingsfouten bij honden

1.Merk XYZ is het allerbeste voer voor álle honden

Er bestaat niet zoiets als one size fits all als het gaat om voeding. Sterker nog, voeding is volstrekt persoonlijk. Dat betekent dat er ook niet een bepaald merk (of een bepaald soort voeding, zoals brokjes of rauw vlees) voor íedere hond geschikt is. Je dient altijd rekening te houden met de omstandigheden van deze specifieke hond. Zo kan een bepaalde hond ondanks een uitstekende kwaliteit kant-en-klaar vers vlees dit toch niet verdragen en is gestoomd vlees of wellicht zelfs een goede brok voor die hond een betere keus.

Er is er maar één die bepaalt of een voeding goed is en dat is je hond zelf!

Leer jezelf dus aan om echt goed naar je hond te kijken. Hoe is de gezondheid, de vacht, het energie niveau, het gedrag?

2. Dieetbrokjes van de dierenarts zijn dé oplossing voor vele medische problemen

Voor allerhande gezondheidsproblemen – van overgewicht, nierproblemen, huidproblemen tot spijsverteringsklachten – is wel een (duur) brokje te vinden. Vaak wordt deze ‘oplossing’ vrij overtuigend naar voren geschoven als enige en levenslange mogelijkheid.

Helaas zien wij vaak dat bij deze brokjes de klachten toch niet over gaan of dat er op een ander vlak problemen ontstaan. En als je de ingrediënten bestudeert is dat eigenlijk niet zo gek.

 

 

“Het voedsel dat je eet kan het veiligste en meest krachtige medicijn zijn, of het langzaamste vergif” . Ann Wigmore

Met name bij grote merken diervoeding is een van de problemen dat het eigenlijk een verlengde is van de voedselindustrie voor mensen. Niet gezonde voeding, maar zo veel mogelijk winst maken is de belangrijkste drijfveer. Deze bedrijven werken met onvoorstelbare marketingbudgetten en vaak inferieure ingrediënten, denk aan dierlijke bijproducten, slachtafval en veel granen, want dat is goedkoop.

Daarnaast is dergelijke voeding ultra bewerkt, waarover meer in het volgende kopje.

Een recente studie heeft aangetoond dat een vers, op maat gemaakt dieet bij veel gezondheidsproblemen een positief effect heeft.

Hoewel sommige honden best goed zullen gaan op dieetbrokjes, zijn er ook dieren waarbij dit helemaal niet het geval is. Dieetvoeding is geen eindstation, er zijn andere opties. Een veterinair nutritionist kan je verder helpen.

3. Alleen ultra bewerkte voeding voeren

Ook bij mensen wordt steeds vaker onderkend dat het eten van zwaar bewerkt voedsel (zoals de pakjes en zakjes en veel kant-en-klaar fastfood) niet gezond is.

Een vergelijking die helpend kan zijn is je een supermarkt voorstellen: in de schappen van de buitenste paden vind je het verse voedsel: groente, fruit, brood en zuivel. Het is herkenbaar als voedsel. In de binnenste paden vind je schappen vol met pakjes, zakjes en junkfood. Als je gezonder wilt eten, is een van de makkelijkste dingen om te doen hoofdzakelijk aan de buitenkant van de supermarkt te blijven. Als je nu denkt aan dierenvoeding is dat het verse, herkenbare voedsel of een hyper bewerkt zakjes met twijfelachtige ingrediënten?

Zwaar bewerkt voedsel heeft vaak een twijfelachtig nutriëntenprofiel, onder meer omdat het verhit wordt tot zeer hoge temperaturen om het houdbaar en stabiel te maken, waarbij waardevolle voedingsstoffen verloren gaan of op moleculair niveau veranderen. Het is niet ongebruikelijk dat brokjes tot 200 graden verhit worden.

Om gezond te blijven hebben mens en dier een spectrum aan nutriënten nodig. Denk aan de macro nutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten), de micronutriënten (vitaminen en mineralen), maar ook een gedeelte vers. Vers voedsel levert levende enzymen, probiotica en essentiële stoffen die verloren gaan bij bewerken zoals essentiële vetzuren, aminozuren en antioxidanten. Voer dus altijd gedeeltelijk een deel vers.

4. Over het ontstaan van voedingstekorten

Eén van de voordelen van commerciële voeding die vaak genoemd wordt, is dat het complete voeding is waarbij geen tekorten ontstaan. Het is inderdaad zo dat brokjes wat dat betreft vrij veilig zijn. Wel is het zo dat de richtlijnen voor voedingsbehoeften vaak uitgaan van de minimale hoeveelheden en dat is wat anders dan de optimale hoeveelheden.

Als je je hond KVV voert, is het extra belangrijk erop te letten dat de voeding ‘compleet’ is. Als dat niet het geval is, kan het compleet gemaakt worden door het afwisselen van diersoorten en aan te vullen met een groentemix en/of een multivitamine. Laat je hierin adviseren door een voedingsdeskundige voor honden.

Hetzelfde geldt voor het zelf samenstellen van de maaltijden en het zelf bereiden ervan. Laat je hierin goed voorlichten, zodat je weet wat je doet.

5. Te veel of juist te weinig afwisselen tussen verschillende eiwitbronnen bij vers vlees

Voor alle vleesvoedingen (dus ook de complete KVV-soorten) is het aan te raden te zorgen dat je in ieder geval 3 tot 4 eiwittenbronnen (diersoorten) afwisselt. Verschillende eiwitbronnen hebben namelijk ook een verschillend aminozuurprofiel.

Wist je dat té veel afwisselen ook weer niet handig is?

In de praktijk zien wij nog weleens dat als een hond huid- of darmproblemen heeft, alle mogelijke voedingen, vaak vlug achter elkaar geprobeerd worden. Als er sprake is van een voedselintolerantie, is vaak niet meer te zeggen waar een hond dan precies op reageert. Als de darmen en het immuunsysteem erg uit balans zijn, kan het zelfs zo zijn dat een hond dan op van alles gaat reageren. Soms zijn er al zo veel soorten gegeven dat zelfs een eliminatiedieet niet meer mogelijk is.

Vaak is het dus beter eerst hulp te vragen. Laat een goede diagnose stellen bij de dierenarts, vraag advies voor natuurgeneeskundige ondersteuning om de darmen op orde te krijgen en vraag eventueel een voedingsdeskundige.

 

Voedsel dat vaak een intolerantie geeft:

  • Rund
  • Kip
  • Mais
  • Koeienmelk
  • Soja
  • Tarwe en andere granen

Voedsel dat vaak een intolerantie geeft:

  • Rund
  • Kip
  • Mais
  • Koeienmelk
  • Soja
  • Tarwe en andere granen

6. Beknibbelen op supplementen

Een slechte voeding wordt niet opeens goed met supplementen, maar ze kunnen wel een waardevolle aanvulling zijn.

Supplementen zijn vaak sterk geconcentreerd en daarom is het extra belangrijk een betrouwbare leverancier te vinden, die goede kwaliteitscontroles uitvoert.

Kruiden worden vaak preventief of ondersteunend/curatief (genezend als er een probleem is) ingezet. Orthomoleculaire supplementen bevatten voedingsstoffen en kunnen bijdragen aan het behouden van een goede gezondheid.

Supplementen die passen in een gezond dieet zijn bijvoorbeeld visolie. Ook bij visolie is het extra belangrijk een verantwoorde, zuivere soort te kiezen. Een verontreinigde, goedkope visolie doet meer kwaad dan goed.

Visolie bevat de essentiële vetzuren EPA en DHA, stoffen die vaak niet in hoge hoeveelheden in diervoeding zitten. Dat komt omdat ze kostbaar zijn en het bewerkingsproces niet goed doorstaan. Tenzij je 2x per week verse vis voert, is visolie aan te raden voor het gezond houden van huid, vacht, gewrichten, hersenen en hart.

Ook extra vitaminen, bijvoorbeeld in de vorm van een multivitamine kunnen helpen een meer optimale hoeveelheid nutriënten te voeren. Het kan bijvoorbeeld deel uitmaken van een voedingsplan om vers vlees compleet te maken en bij het zelf samenstellen van een menu om tekorten te voorkomen. Afhankelijk van het voer dat een dier krijgt kan een multi gebruikt worden bij:

  • opgroeien, drachtig, lacterend
  • wanneer de eetlust verminderd is, zodat er in zijn geheel minder/te weinig voeding wordt opgenomen
  • bij het gebruik van diuretica, bij diabetes of nierfalen, wanneer veel urine wordt geproduceerd
  • tijdens periodes van emotionele en/of fysieke stress

Wil je meer weten over het verantwoord gebruik van supplementen? We geven je graag een eerlijk advies!

7. Geen groente voeren, omdat de wolf dat ook niet eet

Op zich is het helemaal geen gek idee om naar de wolf te kijken om het over de natuurlijke voeding van de hond te praten. Maar tegelijkertijd is onze huishond ook niet meer de wolf. En in de natuur gaat het ook niet altijd goed met de wolf. Overigens krijgen ook wilde wolven wel plantmateriaal binnen: via het spijsverteringsstelsel van de prooidieren die ze eten, maar ze knabbelen ook op grassen, bessen en ander plantmateriaal.

Groente levert nuttige vezels (die ook bij rauw vlees nodig zijn als je geen pels meevoert), waardevolle antioxidanten, en vitamines die bijdragen aan het gezond houden van je hond.

Bronnen

Homemade Diet as a Paramount for Dogs’ Health: A Descriptive Analysis

The Complete Holistic Dog Book, Dr Jan Allegretti, 2018

Veterinary Secrets: Natural health for Dogs and Cats, Andrew Jones, 2014

Canine Nutrigenomics, Jean Dodds, 2015

The Ultimate Pet Health Guide, Gary Richter, 2017

Blog Voerwijzer

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Wil je meer weten?

Als je vragen hebt over de gezondheid van je hond denken we graag met je mee! Stuur ons een email of maak gebruik van het gratis dierenartsenspreekuur iedere woensdagochtend van 9.00 – 10.00 op 023-5348469.

Ontvang je onze nieuwsbrief al? 

Iedere maand ontvang je de nieuwste berichten, nieuws over producten en webinars en interessante aanbiedingen!

  • Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge