Aan mij de eer om het laatste deel in dit drieluik over veelvoorkomende voedingsfouten te schrijven. Hier vind je het artikel van Ingrid over paardenvoeding en deel 1 en deel 2 van Ebel over kattenvoeding.
Nu gaan we het dus hebben over hondenvoeding. Een heel breed onderwerp en naar mijn mening een van de meest interessantste. Er is online en in boeken enorm veel te vinden en juist door die wirwar aan informatie komen we in de praktijk nog weleens heel goedbedoelde denkfouten tegen. In dit blog ga ik deze bespreken en hoop ik ook een oplossing aan te reiken.
De keuze is reuze als het gaat om hondenvoer. Grofweg gezegd zijn er 3 opties: rauw vlees voeding, een vers zelf samengesteld dieet, of een kant-en-klaar commerciële voeding (vaak brokjes of blik). Over al deze soorten kan veel gezegd worden. In dit artikel zal ik de meest voorkomende vragen beantwoorden.
7 Veelgemaakte voedingsfouten bij honden
1.Merk XYZ is het allerbeste voer voor álle honden
Er bestaat niet zoiets als one size fits all als het gaat om voeding. Sterker nog, voeding is volstrekt persoonlijk. Dat betekent dat er ook niet een bepaald merk (of een bepaald soort voeding, zoals brokjes of rauw vlees) voor íedere hond geschikt is. Je dient altijd rekening te houden met de omstandigheden van deze specifieke hond. Zo kan een bepaalde hond ondanks een uitstekende kwaliteit kant-en-klaar vers vlees dit toch niet verdragen en is gestoomd vlees of wellicht zelfs een goede brok voor die hond een betere keus.
Er is er maar één die bepaalt of een voeding goed is en dat is je hond zelf!
Leer jezelf dus aan om echt goed naar je hond te kijken. Hoe is de gezondheid, de vacht, het energie niveau, het gedrag?
2. Dieetbrokjes van de dierenarts zijn dé oplossing voor vele medische problemen
Voor allerhande gezondheidsproblemen – van overgewicht, nierproblemen, huidproblemen tot spijsverteringsklachten – is wel een (duur) brokje te vinden. Vaak wordt deze ‘oplossing’ vrij overtuigend naar voren geschoven als enige en levenslange mogelijkheid.
Helaas zien wij vaak dat bij deze brokjes de klachten toch niet over gaan of dat er op een ander vlak problemen ontstaan. En als je de ingrediënten bestudeert is dat eigenlijk niet zo gek.