winkel
Webwinkel

Video: de benen van je paard

Bekijk jij de benen van je paard wel eens goed? Hoe staat ie meestal? Hoe zien ze eruit, hoe voelen ze aan, dat soort dingen. In deze video gaan we naar die benen kijken.

Wat je leert van lange afstandsrijden

Goede paardenbenen zijn superbelangrijk als je op je paard wilt rijden of voor de kar wilt zetten. En eigenlijk besteden we er pas veel aandacht aan wanneer het mis gaat. Wanneer ie kreupel wordt, kort in z’n bewegingen of op een andere manier niet tactmatig goed beweegt.
Ik heb 15 jaar endurance gereden met m’n paard. In die sport worden alle paarden steeds gekeurd op hun gangen door een dierenarts. Of ze nog rad zijn dus. Sowieso aan het begin en einde van de wedstrijd. Maar ook tussendoor in de vetgatepauzes bij de lange afstanden.

Je leert dan wel kijken en voelen hoe je paard beweegt want daar hangt het wel of niet slagen van je wedstrijd vanaf. Dat heb ik nog steeds, dat ik heel erg let op de bewegingen van een paard. Daar kun je veel uit aflezen. Bij een healing touch behandeling maak ik meestal ook een scan van de benen van een paard. En niet zelden zitten daar veel energetische blokkades. Ik merkte dat altijd als mijn paard veel ging struikelen: dan wist ik dat het tijd was om z’n benen weer eens te behandelen. Na een beslagbeurt, na een wedstrijd, na een blok met flinke trainingen.

Waar let je op?

Waar let je nou eigenlijk op wanneer je de benen van je paard eens grondig bekijkt?

  • De stand van z’n benen
    Hoe zet hij ze onder z’n lijf. Recht, overstrekte knieën of onderstandig?
  • Ontlast hij een been terwijl hij staat?
  • Zijn z’n kogels en pezen strak of zijn ze wat gevuld of erg gevuld? Zitten er bulten of gallen? gallen zijn ronde of langwerpige zwellingen aan het onderbeen van het paard. Ze zijn doorgaans koud en niet pijnlijk, in tegenstelling tot ontstekingen.
  • Zijn er warme plekken?
  • Zien z’n gewrichten er normaal uit of zit er verdikking op? Of zijn ze warm?
  • Zitten er wondjes?

Gevulde pezen zie je bij stalbenen. Dat is een signaal dat de circulatie van bloed en lymfe niet optimaal verloopt. Paarden hebben dat nogal eens na een nacht op stal te hebben gestaan. Bij beweging verdwijnt het dan weer. Na een zware training (op harde bodem) kan dat ook gebeuren of bij andere overbelastingen. Zolang dat niet warm aanvoelt en weer verdwijnt bij beweging is het niet zo erg. Al zie je het bij een jong paard liever helemaal niet.

Dikke benen

Oude paarden hebben er heel vaak last van: de wanden van bloed- en lymfevaten zijn minder flexibel dus vocht hoopt zich gemakkelijker op. Maar let op: stalbenen zie je altijd aan 2 of 4 benen. Is er maar 1 been dik? Dat is altijd reden voor nader onderzoek. Want dan kan er een wondje zitten (van heel kleine wondjes kunnen benen al enorm oplopen), maar er kan ook het begin van een andere blessure zijn.

Een gevulde pees die warm aanvoelt en misschien ook nog een bult of harde plek heeft, dat is een alarmsignaal. Een echo bij de dierenarts kan dan uitwijzen of er een peesbeschadiging of irritatie van de peesschede is. Dat wil je wel weten om zware peesblessures zoveel mogelijk te voorkomen. Want lang niet altijd loopt je paard kreupel bij dit soort dingen. Ook warme of verdikte gewrichten hebben aandacht nodig. Vaak is de beweging dan al wel stijver en gevoeliger.

Knieën, kogels, ellebogen: ze hebben veel te verduren als ze ook een mens moeten dragen. En niet alle paarden lopen economisch, dus daarmee belasten ze zichzelf extra. Mijn eigen paard heeft een goed onderstel, gelukkig heb ik daar zelden problemen mee gehad. Maar nu, met z’n 28 jaar, heeft hij wel last van stijfheid en stalbenen. En ook al is hij oud, ik wil dat hij zo comfortabel mogelijk z’n oude dag slijt. Dus krijgt hij supplementen die hem helpen om zo soepel mogelijk oud te worden. En al let je nog zo goed op, het kan mis gaan. Een peesblessure zit soms in een klein hoekje. Of steentje.

Waar kunnen we je bij helpen?

Naast de behandeling van de dierenarts zijn er ook natuurlijke middelen die kunnen helpen. Neem contact op met onze therapeuten om hier advies bij te krijgen. Hetzelfde geldt als je paard tekenen van artritis of artrose begint te vertonen. Of eigenlijk liefst iets eerder. We hebben een therapeutisch spreekuur op de woensdagochtend en er is de mogelijkheid van een consult. De contactgegevens zie je nu in beeld. Een healing touch for animals behandeling stimuleert het zelfhelend vermogen en daarmee ook het herstel van blessures. En geeft verlichting bij stijfheid.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge