Is het een tijdje vochtig weer geweest en daarna weer warm? Ja hoor, daar springen ze weer tevoorschijn: vlooien! Met deze tips voorkom je dat een heel legertje vlooien zich op je dier of in je huis gaat nestelen.
Chemische middelen
Als er al een vlooienplaag over de vloer is, kan het voor ieders gezondheid het beste zijn om toch naar een chemisch antivlooienmiddel te grijpen. Besef wel dat dit eigenlijk gewoon gif is wat dan op je dier en in je huis komt. Gebruik deze middelen alleen wanneer je het echt niet meer op een andere manier op kunt lossen. Een enkele vlo hoeft niet het einde van de wereld te betekenen. In de praktijk zien we vaak dat dieren die overdreven met anti-vlooienmiddelen worden behandeld huidklachten kunnen ontwikkelen.
Als er in het verleden veel medicijnen en chemische vlooienmiddelen zijn gebruikt, is het goed om in het voor- en najaar een kuur (van zes weken) met Cynara Complexte doen. In een ‘schoon systeem’ slaan andere middelen namelijk beter aan, is de kans op huidproblemen kleiner en is het bloed ook vaak minder aantrekkelijk voor parasieten zoals vlooien en teken.
De omgeving
Heel goed stofzuigen en schoonmaken is erg belangrijk. Om te voorkomen dat vlooien weer uit de stofzuiger springen kun je wat Theeboomolie in de stofzuigerzak druppelen. Theeboomolie doodt de vlooien niet, maar verlamt ze. Vaak de stofzuigerzak legen is daarom essentieel. Het is aan te raden dit legen buiten te doen. Besteed extra tijd en aandacht aan het schoonzuigen van plinten en naden in houten vloeren. Het is niet aan te raden vaak te dweilen! Vlooien zijn namelijk gek op vocht.
Na het stofzuigen kan de honden- of kattenslaapplaats worden ingesprayd met lauw water en Theeboomolie. Mandje of dekens vervolgens in de volle zon laten drogen. Was dit alles regelmatig en daarna ook weer buiten in de zon laten drogen.
Vlooienval
Een andere manier om vlooien in huis weg te vangen is een zelfgemaakte vlooienval. Neem een flinke diepe schotel met water en daarin een drupje afwasmiddel. In het midden plaatst je een drijfkaarsje. Zet dit ’s nachts op een veilige plaats en steek het kaarsje aan. De vlooien worden ’s nachts door de warmte van het kaarsje aangetrokken. Door het afwasmiddel breekt de oppervlaktespanning van het water en verdrinken de vlooien.
Kammen en je dier zelf behandelen
Kam in de zomer (en in de warme periodes van het voor- en najaar) honden en katten iedere dag met een speciale vlooienkam. Hierdoor kun je op tijd ingrijpen als er meerdere vlooien te vinden zijn. Als je een vlo op je dier ziet zijn er namelijk nog meer vlooien in huis.
Zet tijdens het kammen een bakje water met een druppel afwasmiddel naast je neer om daar de vlooien in te doen; ze zinken dan naar de bodem en kunnen niet meer wegspringen. Haren en ‘vlooienpoepjes’ haal je van de kam met een vochtig wc-papiertje. Als er zwarte korreltjes van je dier komen en je twijfelt of het vlooienpoepjes zijn, kun je dat gelijk zien: op een vochtig papiertje zullen ze namelijk roestbruin kleuren.
Honden kunnen daarna behandeld worden met Olie van de Hoop of Theeboomolie. Wrijf een druppeltje in de kraag, achter de oren, bij de staartaanzet en in de liezen. Deze middelen doden de vlooien niet, maar houden ze wel op afstand. Het goed schoonmaken van je huis en de andere maatregelen blijven net zo belangrijk.
Heel belangrijk: dit mag absoluut niet bij katten! Veel etherische oliën, waaronder Theeboom en Wintergreen (in Olie van de Hoop) zijn giftig voor katten.
Wassen met een speciale shampoo wordt vaak vergeten, maar is een van de meest effectieve manieren van natuurlijke vlooien bestrijding. Er bestaan speciale natuurlijke vlooienshampoo’s.
Voor het wassen van dieren geldt: vooral niet te vaak en heel goed uitspoelen, anders raakt de huidfunctie ontregelt.
Veel honden en katten zijn gek op een zandbad; mogelijk helpt dit ook tegen vlooien. Geef ze als het even kan dus deze mogelijkheid, bijvoorbeeld in de tuin.
Inwendig
Etherische olie van knoflook wordt gebruikt tegen vlooien en teken. Ook dit is weer niet geschikt voor katten! Voor honden moet dit verdund worden en is het belangrijk een goede kwaliteit olie te nemen die geschikt is voor inwendig gebruik. Deze is bijvoorbeeld te verkrijgen via de Silverlinde. Deze olie stinkt ontzettend! Bewaar het flesje daarom in een weckpot in de schuur o.i.d. Eventueel het flesje nog in aluminiumfolie doen en dan in de weckpot.
Etherische olie moet altijd verdund worden: voor honden kan dit goed met een lepel honing of yoghurt en dan over het voer. De meeste dieren eten graag knoflook.
Kokosnootolie kan voor zowel honden als katten worden gebruikt tegen vlooien. Dit is namelijk een vette plantenolie en geen etherische olie. Het kan zowel inwendig (over het voer) als uitwendig worden toegepast. Plekken als staartaanzet, buik en poten worden met een klein beetje (half theelepeltje of minder) ingesmeerd. Deze vette olie kan wel vlekken geven op meubels, dus het insmeren kun je het beste doen vlak voor je dier naar buiten gaat.
Wil je tips ontvangen over natuurlijke diergezondheid?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.