Het begon met een flats dunne mest die uit dat paard kwam. Ik werd gevraagd om advies te geven over dat probleem: mestwater en dunne mest. Welke supplementen zou ik hiervoor aanraden? Als eerste bekeek ik het hooi dat dit paard kreeg. Ik schrok me rot: het was nat en taai, er zaten zwarte, rottende stelen gras in en het rook vies. Het paard at ook alleen maar het hoogst nodige en dat was te zien aan zijn ingevallen flanken.
Het allerbelangrijkste voer voor een paard is z’n ruwvoer. Het is zinloos om dure supplementen aan te schaffen wanneer het ruwvoer niet voor elkaar is.
Ruwvoer
Goed hooi dus. Maar wat is dat dan?
Ruwvoer is de voeding voor het microbioom. En we weten inmiddels wel dat het microbioom heel belangrijk is voor de gezondheid van zowel mens als dier. Maar we weten ook dat het microbioom individueel heel verschillend kan zijn. Aan het microbioom van paarden is nog niet veel onderzoek gedaan, dus we weten nog heel veel niet1,2.
Hooi of voordrooghooi?
Er is nogal wat onenigheid over het wel of niet voeren van voordrooghooi. Het wetenschappelijk onderzoek dat er gedaan is met voordrooghooi versus hooi is beperkt. Het is bekend dat de urine en het microbioom van paarden verschillend is tussen dieren die gevoerd worden met hooi en die met voordroog3. Wat hiervan de betekenis is, moet nog nader worden onderzocht.
Een goed en genuanceerd artikel (gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek) over dit onderwerp vind je hier: www.purepaardenvoeding.nl/hooi-versus-voordroog. De conclusie die hier wordt getrokken: voordrooghooi is te verkiezen boven hooi, omdat het doorgaans minder/geen schimmel en stof bevat waardoor het voor de luchtwegen met afstand de beste keuze is. Alleen wanneer er sprake is van paarden/pony’s met insulineresistentie, obesitas, EMS etc. dan is hooi de betere keuze.
Vezels
Vezels zijn het belangrijkste onderdeel van de voeding voor paarden. Een tekort aan vezels brengt zowel problemen in gedrag als in het maagdarmkanaal met zich mee. Maar niet alle vezels hoeven afkomstig van hooi te zijn. Paarden zijn van nature grazers: hun maag maakt continu maagsap aan, dus die maag moet vaak gevuld worden 4. Echter, onbeperkt hooi geven is geen aanrader, de meesten worden daar veel te dik van. En ze bewegen ook nauwelijks wanneer ze de hele dag om de hooibaal staan te eten. Andere mogelijkheden van ruwvoer zijn de ruwvoermixen van voerfabrikanten, maar ook (gerste)stro kan een optie zijn. Het hooi vermengen met stro zorgt voor meer bulk, meer vezels, meer kauwen en langzamer eten. Al moet je stro wel opbouwen om teveel gasvorming in de darmen te voorkomen. Onderzoek laat zien dat een maximum van 10-25 % ruwvoer vervangen kan worden door stro. Mede om ervoor te zorgen dat het paard wel voldoende voedingsstoffen binnen krijgt 5.