winkel
Webwinkel

Is het allergie of intolerantie? Voedselallergie vs. voedselintolerantie bij honden: begrijpen en herkennen

Honden zijn geweldige metgezellen en verdienen het beste als het op hun gezondheid aankomt. Goede voeding is daarbij essentieel. Maar ook al geef je op zich goede voeding, soms is dat toch niet het juiste voer voor jouw dier.

Want wist je dat voedselallergie en voedselintolerantie twee veelvoorkomende problemen zijn bij onze geliefde viervoeters? In de praktijk merken we dat die twee termen nog weleens door elkaar heen gebruikt worden.

Hoewel de symptomen op elkaar kunnen lijken, zijn er belangrijke verschillen tussen deze aandoeningen en ook in de aanpak daarvan. In dit artikel zullen we de kenmerken van voedselallergieën en voedselintoleranties bij honden bespreken, evenals natuurlijke opties om je dier te helpen.

Voedselallergieën bij honden

Een voedselallergie bij honden is een immuunrespons op bepaalde voedingsmiddelen. Dit betekent dat het immuunsysteem van de hond abnormaal reageert op bepaalde eiwitten in het voedsel, zoals rundvlees, lam, kip, gluten (bijvoorbeeld uit tarwe). Enkele veelvoorkomende symptomen van voedselallergieën zijn:

  • Jeukende huid en huiduitslag
  • Braken en diarree
  • Chronische oorinfecties
  • Hotspots (ontstoken huidgebieden)
  • Haaruitval
  • Chronische darmproblemen

Het belangrijkste kenmerk van een voedselallergie is dat het immuunsysteem van de hond betrokken is. Dit betekent dat een allergische reactie snel kan optreden na het eten van het allergene voedsel en vaak ook vrij heftig is. En allergie kan zelfs leiden tot benauwdheid. Gelukkig zijn dergelijke voedselallergieën bij honden vrij zeldzaam en vaak zijn ze aangeboren. Veel vaker gaat het om een voedselintolerantie.

Voedselintoleranties bij honden

Voedselintoleranties zijn anders dan allergieën, omdat ze niet worden veroorzaakt door een immuunrespons. Bij voedselintolerantie kan het lichaam van de hond bepaalde voedingsmiddelen niet goed verteren. Veelvoorkomende symptomen van voedselintoleranties zijn onder andere:

  • Maagpijn en buikkrampen
  • Winderigheid
  • Diarree
  • Braken
  • Gewichtsverlies

Voedselintoleranties treden meestal langzamer op dan voedselallergieën, vaak enkele uren tot dagen na het eten van het betreffende voedsel. Daarnaast kennen ze een meer sluimerend verloop: een intolerantie kan gedurende jaren opbouwen en ook als er eenmaal klachten zijn, ontstaat er vaak een wat wisselend beeld. Dat maakt het lastig om de vinger op de zere plek te leggen.

De meest voorkomende stoffen waar intoleranties voor kunnen optreden zijn rund, kip, mais, koemelk, soja, tarwe en andere glutenhoudende granen (zoals spelt).
Voedselintoleranties kunnen als het ware opbouwen en kennen vaak een relatie met overmatig medicijngebruik wat de darmflora verstoort, voedingsfouten of een slechte start van de darmflora (bijvoorbeeld een hond die geboren is met keizersnede gevolgd door een flinke giardia-infectie als jonge hond en een stressvolle periode waarna de klachten beginnen).

Herkennen van voedselallergieën en voedselintoleranties

Het is essentieel om de symptomen van voedselallergieën en voedselintoleranties bij honden te herkennen. Een dierenarts kan tests uitvoeren om te bepalen of een van deze aandoeningen aanwezig is. Dit kan onder meer huidschraapsels, bloedonderzoek of eliminatiediëten omvatten. Het volgen van een voedseldagboek kan ook nuttig zijn om patronen in de symptomen te ontdekken.

Wel of geen hypoallergeen voer?

Vaak wordt als oplossing een hypoallergeen brokje aangedragen. Nu is ieder dier anders, voor sommige honden zou dit best een uitkomst kunnen bieden als tijdelijk dieet. Als je namelijk goed de ingrediënten van dergelijke voeding bestudeert, bestaan de meeste hypoallergene brokken niet uit wat wordt gezien als gezonde hondenvoeding. Het bevat vaak enorm veel koolhydraten, wat ontstekingen kan aanwakkeren en allerlei hulpstoffen en geen tot weinig hoogwaardige kwaliteit eiwit.

En een eliminatiedieet dan?

Een eliminatiedieet kan toegepast worden voor het opsporen van voedselallergieën en het onder controle krijgen van de klachten.

Om een eliminatie goed uit te voeren vraagt best wat toewijding: er wordt dan namelijk zo’n 4 tot 6 weken de eiwitbron heel streng tot 1 soort beperkt.

Hier lees je meer over de (on)mogelijkheden van het eliminatiedieet.

Natuurlijke opties om te ondersteunen

Als je hond lijdt aan een voedselallergie of -intolerantie, zijn er enkele natuurlijke opties om de gezondheid te ondersteunen:

  • Voeding aanpassen
    Gezonde voeding, die past bij wat honden nodig hebben, is de basis voor een goede gezondheid. Voeding kan ontstekingen remmen of juist aanwakkeren. Waarom dat belangrijk is, kun je hier lezen.
    Zeker voor honden die worstelen met een voedselintolerantie- of voedselallergie is een passende voeding natuurlijk heel belangrijk. Een enorme hulp hierbij is een degelijke diagnose van de dierenarts: wat is er precies aan de hand? Aan de hand daarvan kan een voedingsdeskundige een geschikte voeding voorstellen. Dit klinkt misschien wat omslachtig, maar het alternatief is veel soorten maar uitproberen met vaak een hoop klachten van dien.
  • Natuurlijke supplementen
    Kruiden en voedingssupplementen kunnen helpen bij het onder controle krijgen van voedingsintoleranties. Het meest bekend is het gebruik van probiotica om de darmgezondheid te ondersteunen, maar vaak geeft een gestructureerd stappenplan meer verbetering. In een dergelijk behandelplan wordt bijvoorbeeld ook aandacht besteedt aan de ontstekingsgevoeligheid, het immuunsysteem, huid- en darmherstel.

Het begrijpen van de verschillen tussen voedselallergieën en voedselintoleranties bij honden is cruciaal voor de gezondheid en het welzijn van je harige vriend. Met de juiste diagnose en ondersteuning kunnen honden met deze aandoeningen een gezonder en gelukkiger leven leiden.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge