Vroeg in de lente, als de honden misschien nog wat minder fit zijn door de winter en het water nog ijzig koud is, komt het vaker voor. Hoewel het nog steeds een zeldzame aandoening is, heeft het wel de vervelende neiging vaker terug te komen als je hond het eenmaal heeft gehad.
Dit blog gaat over koudwaterstaart, beter bekend als cold water tail.
Uit de praktijk: overvallen door noodweer in de bergen
Een collega verteld: “Filos heeft dit gehad. We waren op vakantie in de bergen en werden overvallen door noodweer. Na twee uur klimmen barstte er onweer, regen en hagel op ons los en konden we de pas niet meer over omdat dat te gevaarlijk was. We zijn zo hard als we konden weer naar beneden moeten gaan. Het was ijskoud en loodzwaar. De volgende dag had Filos dit probleem met zijn staart. Het is echt heel pijnlijk en heel onhandig, want het gaan zitten of liggen is een drama.”
‘Dode’ staart
Cold water tail is een spieraandoening aan de staart van honden. Het meest opvallende kenmerk is de plots afhangende, pijnlijke staart. Je normaal vrolijk kwispelende hond kan zijn staart nu niet of amper gebruiken. Gaan zitten of liggen en weer opstaan gaat moeizaam en is pijnlijk.
Cold water tail is eigenlijk een spierbeschadiging. Met name de staartaanzet is dan heel pijnlijk, je hond voelt zich niet fijn en kan piepen. Bij de staartaanzet loopt de staart nog wel horizontaal, maar verder hangt hij er maar slapjes bij.
Bij de dierenarts
Als een hond piepend met een zielig staartje bij de dierenarts komt, zullen er eerst een aantal andere oorzaken uitgesloten moeten worden. Vaak wordt er een röntgenfoto gemaakt om een breuk in de staart of andere problemen met de staartwervels uit te sluiten. Ook de anaalklieren, (lage) rugwervels en prostaat worden vaak gecontroleerd. Ook een bloedonderzoek kan deel uit maken van het onderzoek omdat bij een spierbeschadiging de spierenzymen in het bloed verhoogd zijn.
Oorzaken en risicofactoren cold water tail
Over de precieze oorzaak van cold water tail wordt druk gespeculeerd. Iedere hond kan het krijgen, maar dit spierprobleem komt het meest voor bij jacht- en werkhonden en dan vooral bij Pointers, Retrievers en Setters. Honden met een brede staartbasis lijken gevoeliger.
En dan zijn er nog meer gemeenschappelijke delers: honden hebben vaak veel fysieke arbeid gedaan, hebben vaak (maar niet altijd) in koud water gezwommen, in een (te) krappe (reis)bench gezeten en/of zijn nog niet goed genoeg op conditie.
Wat te doen bij cold water tail
Het goede nieuws is dat het vanzelf geneest. Na maximaal 2 weken moet het echt wel over zijn, maar je kunt bij cold water tail wel een paar dingen doen om je hond te helpen:
- Pijnstilling
Je hond kan echt veel last hebben, pijnstilling is dus geen overbodige luxe. De dierenarts kan een NSAID voorschrijven. - Doe het rustig aan
Vaak wordt rust geadviseerd. De staart is overbelast geweest met een spierbeschadiging als gevolg. Een beetje beweging doet zeker geen kwaad voor de genezing, maar het lichaam moet wel kunnen herstellen. Het helpt ook om opwinding en kwispelen te voorkomen, want dat doet nu zeer. Heel belangrijk: vraag je hond nu niet om commando’s als ‘zit’ en ‘af’. Kortom, doe het even lekker rustig aan. - Vitamine C en E en andere supplementen
Voedingssupplementen zoals met vitamine C en E kunnen ondersteunen bij het herstellen van spieren. Vitamine C en E zijn belangrijke antioxidanten die helpen afvalstoffen in de spieren op te ruimen en de stijfheid van spieren te verminderen.
Ook kruiden met een ontstekingsremmende of pijnstillende werking kunnen helpen. We adviseren je graag! - Kompres
Je kunt ook warmtekompressen op de staartaanzet leggen. Kompressen kunnen de bloedsomloop bevorderen waardoor de spieren goed kunnen herstellen. - Massage
Voorzichtige, ontspannende massage kan helpen de pijn wat te verlichten. Vermijd de pijnlijke plekken (staart en staartaanzet)! Richt je op de heupen en het heiligbeen.
Voorkomen is beter dan genezen
Preventie is belangrijk bij cold water tail omdat honden die dit eenmaal gehad hebben er gevoelig voor blijven om het terug te krijgen.
Een paar tips:
- Zorg dat je hond goed op conditie is voor de activiteiten (zwemmen, sport, werk, jacht, spel) die je vraagt. Bij het opbouwen van de conditie kunnen kruiden en voedingsstoffen goed ondersteunen!
- Vervoer je hond veilig en op zo’n manier dat er nog voldoende bewegingsvrijheid is. Als jullie lang onderweg zijn, las dan stoppauzes in om even de benen/pootjes te strekken.
- Bouw zwemmen vroeg in het seizoen, in koud water, geleidelijk op.
- Droog je hond na het zwemmen goed af als het fris is.
- Zorg altijd voor een fijne droge ligplaats.
Meer tips over natuurlijke diergezondheid ontvangen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
[formidable id=10]
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.