Werkt dieetvoer wel?
Veel baasjes krijgen bij de dierenarts een zak dieetvoer mee, speciaal om hun kat te helpen afvallen. In theorie klinkt dit ideaal: het voer bevat minder calorieën en zorgt ervoor dat je kat vet verbrandt. Maar in de praktijk lopen veel kattenbaasjes tegen problemen aan. De smaak van dieetvoer laat vaak te wensen over, waardoor je kat het met lange tanden eet (of zelfs weigert).
Dieetbrokken bevatten vaak veel koolhydraten en zijn daardoor calorierijk. Daardoor mag je kat hier maar weinig van eten en blijft ze hongerig. Daarom bevat deze voeding vaak veel vezels, bedoeld om je kat langer een verzadigd gevoel te geven. Maar de dagelijkse portie brokjes is zo klein dat je kat gewoon niet verzadigd raakt. Gevolg? Een kat die de hele dag zeurt om eten. Niet bepaald een succes…
Wat helpt écht om je kat te laten afvallen?
In mijn praktijk heb ik meerdere baasjes geholpen met een afvalplan voor hun kat. Zo kwam Maria bij mij met haar drie katten: Bol, Vriendje en Teuntje. Twee van hen waren te zwaar, en Bol had zelfs serieus overgewicht. Ondanks dat ze biologisch voer gaf in de veronderstelling dat dit gezonder zou zijn, bleven haar katten aankomen.
Samen hebben we een plan opgesteld: de juiste voeding, een stappenplan voor gewichtsverlies en een realistische verwachting. Want een kat moet langzaam afvallen – maximaal 1% per week – om gezondheidsrisico’s zoals leververvetting te voorkomen. In het geval van Bol, die 2,5 kg moest afvallen, duurde het 8 maanden voordat hij zijn streefgewicht bereikte. Dat klinkt lang, maar op deze manier blijft het resultaat wél behouden!
Wil je weten wat het ideale streefgewicht voor jouw kat is? Met mijn voedingstool bereken je eenvoudig hoeveel voer je kat mag hebben op basis van haar gewicht, leeftijd en activiteit.
Overstappen op gezondere voeding
Natvoer helpt bij afvallen omdat het minder calorieën bevat per gram, meer vocht levert en beter verzadigt. Maar hoe maak je de overstap als je kat alleen brokken gewend is?
✔️ Stop met onbeperkt voeren, maar verdeel het eten over 4-5 maaltijden per dag.
✔️ Begin daarna met één maaltijd per dag te vervangen door natvoer (let op: kies een complete voeding, dit staat op de verpakking).
✔️ Supermarktnatvoer zoals Whiskas of Felix wordt vaak makkelijker geaccepteerd als eerste stap.
✔️ Vermijd vissmaken, die kunnen verslavend werken en de overstap naar andere smaken moeilijker maken.
✔️ Wil je kat nog steeds geen natvoer? Zorg dat het natvoer op kamertemperatuur is of gebruik een au-bain-marie verwarmd bordje om de geur te versterken.
✔️ Strooi gemalen brokjes over het natvoer om je kat te laten wennen aan de nieuwe smaak.
✔️ Wanneer dit goed gaat, stap dan geleidelijk over op kwalitatief beter natvoer door het voer te mengen. Begin met 25% nieuwe voeding en 75% oude voeding en bouw dit rustig op.
✔️ Uiteindelijk vervang je steeds meer brokmaaltijden door natvoer. Dit zorgt voor een langer verzadigd gevoel en bevat minder calorieën per 100 gram, waardoor je kat méér kan eten en toch afvalt!
Meer beweging = makkelijker afvallen
Voeding is de basis, maar beweging speelt ook een grote rol. En laat ik maar direct met de deur in huis vallen: de meeste huiskatten bewegen te weinig. In het wild jaagt een kat de hele dag door op kleine prooien, terwijl onze huiskatten hun voer kant-en-klaar geserveerd krijgen. Geen wonder dat ze te weinig calorieën verbranden!
Van bankhanger naar actieve jager – zo motiveer je je kat!
- Laat haar werken voor haar eten – gebruik voerpuzzels of slowfeeders. Bij natvoer kun je denken aan cupcake- of ijsblokjesvormpjes of een plat bord met omgekeerde bekertjes of vormpjes waar je het voer onder verstopt.
- Speel met je kat! Nu is het zo dat katten met overgewicht vaak niet meteen enthousiast zijn, maar elke beweging helpt. Mijn favoriete speelgoed? Tabby Tijger speelgoed gemaakt van natuurlijke materialen! Een kat heeft voorkeur voor korte, intensieve speelmomenten (bijv. 5 minuten per keer) en zij reageert veel sneller op (van haar af) bewegend speelgoed dan op stil liggende speeltjes.
- Maak van eten een spel – gooi brokjes door de kamer of laat je kat de trap op en af rennen. Vooral voedselgemotiveerde katten, wat voor veel katten met overgewicht op gaat, reageren hier goed op!
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.