Het begint vaak omdat de kinderen zo graag een huisdier willen. En die konijntjes in de dierenwinkel zijn zo schattig en pluizig en lief! Ach, dat kan toch wel? De kinderen leren voor een beestje zorgen en zoveel werk zal zo’n konijn toch niet zijn?
Er gaat aardig wat mis bij het houden van konijnen. De gemiddelde leeftijd van een gezelschapskonijn in Nederland is namelijk maar 3 jaar, terwijl een konijn wel 10 jaar oud kan worden!
De aard van het beestje
Ik denk dat een groot deel van de mensen dat een konijn aanschaft niet beseft hoeveel werk het is en hun aard niet goed begrijpt, waardoor welzijnsproblemen ontstaan.
Ongeveer de helft van alle konijnen zit alleen in een veel te krap hok. In 2017 heeft de Universiteit van Utrecht onderzoek gedaan naar welzijnsproblemen van gezelschapskonijnen en waar dit mee samenhangt. Zij kwamen op de volgende punten:
- Slechts één konijn houden i.p.v. met een maatje
Konijnen zijn sociale dieren en zouden minstens met z’n tweeën gehouden moeten worden. Er zijn veel konijnenliefhebbers, opvangorganisaties en asielen die graag helpen met een konijn kiezen dat past en om het koppelen te begeleiden. - Prikkelarme omgeving
Veel te veel konijnen zitten maar weg te kwijnen in een saai hok. Verveling ligt op de loer, terwijl ook konijnen recht hebben op een aangenaam, interessant en afwisselend leven. - Te krappe hokken
Een hok voor kleine tot middelgrote konijnen moet echt minimaal 1.50 meter lang, 1.50 meter breed en 60 cm hoog zijn. Ze moeten rechtop kunnen staan en rond kunnen hupsen. Daarnaast hebben ze ook losloop tijd nodig, in huis of in een ruime ren, waar ze ook gekke sprongen kunnen maken. - Hitte
Konijnen zijn gevoelig voor temperatuurverschillen. Ze kunnen beter tegen kou dan tegen warmte. Het hok moet daarom staan op een droge, koele plaats met voldoende ventilatie, beschermd tegen wind en regen. Tijdens zonnige dagen is schaduw belangrijk tegen oververhitting. - Voedingsfouten
Een konijn heeft onbeperkt ruwvoer (zoals hooi) nodig. Hierdoor blijft de spijsvertering gezond en kunnen hun tanden op een goede manier afslijten. Veel mensen geven juist te veel biks en wortels en een slechts beetje hooi. Biks is in kleine hoeveelheden goed voor extra voedingsstoffen, maar van teveel worden konijnen al snel te dik. Wortels zijn enorm rijk in suikers. Beter is het om kleine beetjes verschillende groentes en groene kruiden te geven. - Verkeerde omgang
Konijnen zijn bij uitstek prooidieren. Oppakken en knuffelen is dan ook voor verreweg de meeste konijnen enorm bedreigend! Als je een konijn hier langzaam aan laat wennen, kunnen ze wel leren om aangehaald te worden. Sommige konijnen (maar niet alle) kun je daarna ook leren om op schoot te springen waardoor ze aanhankelijker worden.
Handen in het hok en achterna gezeten worden om opgepakt te worden geeft ontzettend veel stress.
Een konijn is geen oefendier voor kinderen
Na katten en honden staan konijnen op de 3e plaats als meest gehouden huisdier. En dat begint vaak als ‘leuk voor de kinderen’. Toch zouden ouders pas konijnen moeten aanschaffen als zij er zelf de komende 10 jaar voor willen zorgen. Kinderen zijn nog helemaal niet klaar om die verantwoordelijkheid alleen te dragen en dat mag niet ten koste gaan van het welzijn van een levend wezen.
Hoe moet het dan wèl?
Sowieso is het niet aan te raden konijnen in een dierenwinkel naar konijnen te gaan kijken, het stimuleert een impulsaankoop en de bijna altijd te jonge konijntjes hebben het daar vaak niet al te best. Neem de tijd je goed in te lezen voor je aan konijnen begint en besef dat je er de komende 10 jaar best wat verzorging aan hebt. Kinderen of geen kinderen. Als je een konijn wilt aanschaffen, kijk dan eens bij het asiel, lokale opvangorganisatie of een goede fokker.
Een konijn heeft best wat verzorging nodig:
- De vervelende klusjes: konijnen zijn heel schone dieren. Iedere dag moet de toiletbak schoongemaakt worden en iedere week de hele kooi. Dit helpt ook om gevaarlijke ziektes buiten de deur te houden. Als jij het hok ruikt, ben je eigenlijk al te laat.
- Konijnen hebben ook lichamelijke verzorging nodig zoals borstelen en nagels knippen. Dit geeft ook gelegenheid om je konijn lichamelijk te checken. De poten van konijnen zijn namelijk gevoelig voor doorligplekken die kunnen ontsteken. Ook het achterwerk en de oren moeten goed schoon zijn.
- Ook konijnen moeten naar de dierenarts. Denk aan vaccinaties, castratie / sterilisatie en controle van het gebit.
- Al die omgang en verzorging gaat niet vanzelf. Je zult dus ook tijd moeten besteden aan het handtam maken van je konijnen en de opvoeding.
- Konijnen hebben aandacht, loslooptijd en speeltijd nodig, anders vervelen ze zich stierlijk, wat weer kan leiden tot ongewenst gedrag zoals slopen en knagen van spullen die daar niet voor bedoeld zijn.
- Konijnen hebben een schuilplaats en veel hooi nodig om gelukkig en gezond te blijven.
Hart voor het konijn
De Groene Os is sinds najaar 2018 begonnen met kruidenproducten voor konijnen. Vanuit hun aard reageren konijnen erg goed op kruiden. Nog belangrijker is dat we zien dat er voor konijnen nog een hoop te verbeteren is voor een beter konijnenleven. We werken hiervoor samen met konijnenprofessionals zoals Chaja Beck-de Jong van Pennywise Animal Consulting en Jessica Sluis van het Konijnenadviesbureau.
Boekentips
Wil je meer lezen over konijnen en hoe je ze kunt opvoeden en met ze kunt spelen? De boeken van Bernice Muntz zijn enorm aan te raden!
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.