winkel
Webwinkel

Wat is goede paardenmest?

Let’s talk dirty!

Poep is natuurlijk niet zo’n aangenaam onderwerp om het tijdens de lunch over te hebben, maar het is wel erg belangrijk.
Aan de toestand van je ontlasting valt namelijk veel over je gezondheid af te lezen. Waarschijnlijk werp je zelf regelmatig een blik over je schouder in de wc-pot, maar doe je dat eigenlijk ook bij je dier?

Check de weide

De volgende keer als je mest van de weide of paddock haalt, gooi het dan niet gedachteloos in de kruiwagen, maar heb er eens aandacht voor. Dit klinkt natuurlijk gek, maar je kunt veel aflezen over de gezondheid van je paard aan de toestand van zijn mest.
Als je paard alleen staat, is dit natuurlijk makkelijker dan als je geliefde viervoeter met z’n maatjes buiten loopt. Gelukkig poepen paarden veel en krijg je vast ook een kans als je hem aan het verzorgen bent.

Wat is normaal?

Bij De Groene Os zijn we voorlopers op het gebied van veterinaire darmgezondheid. Een veelgehoorde vraag aan onze klanten is dan ook: hoe ziet de ontlasting eruit? Meestal krijgen we dan een antwoord in de trant van “nou, gewoon!”. Daar nemen we natuurlijk geen genoegen mee, want wat is nu precies een normale mesthoop?

Gezonde paardenmest
Gezonde paardenmest: goed gevormde, glanzende mestballen

Persoonlijke poep

Dé normale mest bestaat niet. Want wat normaal is verschilt per paard en is sterk afhankelijk van wat voor voer het paard krijgt.

  • Frequentie
    Hoe vaak een paard moet poepen is erg persoonlijk (vraag maar eens rond op stal hoe erg dit kan verschillen). Wat belangrijker is dan een richtlijn als 15 keer per dag, is dat er enigszins regelmaat inzit.
  • Geur
    Poep ruikt niet lekker, het is een manier van ons lichaam om ons te waarschuwen zodat we afstand bewaren tot mogelijke ziekteverwekkers. Persoonlijk vind ik paardenmest van alle soorten poep dan nog wel aangenaam. Als het goed is, ruikt het duidelijk naar planten. Als paardenmest echt stinkt, als het bijvoorbeeld rottend ruikt, kan er meer aan de hand zijn.
  • Consistentie en vorm
    Gezonde mest bestaat uit goed gevormde, glanzende ballen. Ze mogen een beetje uit elkaar vallen als ze de grond raken.
    Als het paard veel op de weide staat, vol in het gras, wordt de mest wat slapper. Als het paard juist veel hooi en stro eet, wordt de mest droger en zie je ook duidelijk vezels in de mestballen.
  • Hoeveelheid en volume
    Ook de grootte van de hoop is sterk afhankelijk van wat het paard in z’n voerbak krijgt en natuurlijk of we te maken hebben met een Shetje of een Shire.
    Vaker en meer mesten is een symptoom van diarree.
  • Kleur
    Wat het paard voor voer krijgt heeft grote invloed op de kleur van de hoop. Hier zullen we later nog verder op ingaan. Gezonde mest is bruin. Bij veel gras verkleurt het tot donkergroen en bij veel stro en hooi en kan het geelbruin kleuren.
droge paardenmest
Paardenmest met een meer vezelige structuur

Dunne mest bij het paard

Te dunne ontlasting bij het paard komt helaas vaak voor. Het kan erg verschillen in ernst.
Mesthopen die meer richting koeienvlaai gaan zijn een teken dat er iets niet helemaal optimaal is in de spijsvertering. Het kan tijd zijn eens kritisch te kijken naar het ontwormbeleid en eens mestonderzoek te laten doen en je af te vragen of je paard ruim voldoende ruwvoer krijgt.

Echte diarree, waterdunne ontlasting, waarbij een paard meestal vaker en meer moet mesten is aanleiding om de dierenarts te bellen, want dit kan levensbedreigend zijn.

dunne mest paard
Deze mest is duidelijk te dun, er zijn bijna geen mestballen te onderscheiden. Het is ook wat groen, waarschijnlijk heeft het paard plotseling veel vers gras gegeten.

Mestwater

Paarden kunnen last hebben van mestwater waarbij er na de hoop nog water achteraankomt. Dit gaat vaak samen met winderigheid.
Mestwater kan duiden op een verstoorde darmflora, bijvoorbeeld door problemen met het fermenteren van het soort ruwvoer dat het paard krijgt. Er kan ook sprake zijn van zand in de darmen of een worminfectie. Recent onderzoek heeft aangetoond dat er mogelijk ook een relatie is met sociale stress.

Obstipatie

Te droge mest of moeite hebben met mesten komt ook voor. Kleine, harde keutels kunnen samengaan met koliek en kunnen dus reden voor bezorgdheid zijn. Helemaal niet mesten is absoluut foute boel en reden genoeg om de dierenarts langs te laten komen.

De invloed van voeding

Er zijn zoveel manieren van paarden houden en ook de voerkeuze (wel of geen krachtvoer, hooi, kuil, gras, aanvullende groente en fruit) hebben allemaal invloed op
hoe de voedselbrij er uiteindelijk weer aan de achterkant uitkomt.

Kleuren kijken

  • Gele of bleke mest
    Echt gele mest komt eigenlijk niet voor, maar lichte mest kan voorkomen als je paard bijvoorbeeld veel stro heeft gegeten.
  • Bruine mest
    Joepie! Bruine mest is over het algemeen goed. De tint kan verschillen afhankelijk van wat een paard precies heeft gegeten.
  • Rode mest
    Rode poep duidt op een bloeding in het laatste gedeelte van het spijsverteringsstelsel. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals parasieten, een ontsteking, een infectie of een tumor. Neem bij bloed in de ontlasting contact op met de dierenarts.
    Als je paard veel bieten heeft gegeten, kan de mest ook roder zijn.
  • Zwarte mest
    Bij zwarte poep kan er een bloeding zijn in het eerste gedeelte van het spijsverteringsstelsel, zoals een maagbloeding, of er kan een tumor zitten. Meestal heeft deze poep ook een penetrante geur en is dit reden genoeg voor een afspraak bij de dierenarts.
    Afhankelijk van de voeding kan mest ook donkerbruin zijn. Twijfel je? Smeer een beetje mest uit op wit papier en kijk of het roodzwart is of toch een meer normale mestkleur heeft.
  • Groene mest
    Groene mest komt veel voor, vooral als de paarden weer de weide op gaan.
groene paardenmest
Paardenmest met een groenige tint

  Meer weten? Je kunt De Groene Os Mestkaart gratis meebestellen!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge