winkel
Webwinkel

Wat te doen aan stress bij de dierenarts bij je konijn

Stress vóór de wachtkamer

Eigenlijk moet je met het kiezen van een dierenarts net zo zorgvuldig omgaan als met het kiezen van een huisarts of school voor je kinderen. Op het moment dat je konijn met een dikke, harde buik zit en niet wil eten, moet je geen tijd hoeven verdoen met het op internet zoeken naar een dierenarts bij jou in de buurt! En dan moet je ook niet, omdat de nood zo hoog is, naar de eerste de beste stappen waarvan achteraf blijkt dat hij/zij echt niet ‘konijnkundig’ was. Dus zoek een dierenarts voordat de nood aan de man is, neem eventueel al contact op voor een (virtuele) kennismaking en oriënteer je op de gang van zaken bij een dierenartsbezoek. Dat gaat niet alleen stress bij je konijn tegen, maar ook bij jezelf!

Lang niet alle dierenartsen zijn konijnkundig. Dat ligt gedeeltelijk aan de opleiding tot dierenarts waar konijnen en knaagdieren maar summier aan bod komen, maar ook aan het aantal konijnen in de praktijk. Want zelfs als je veel theoretische kennis hebt over konijnen moet je toch de gelegenheid krijgen om die kennis toe te passen. En als je in een jaar tijd zegge en schrijve drie konijnen op je spreekuur ziet, zoals ik van een bevriende dierenarts hoorde, krijg je daar ook niet veel kans voor…

Een konijnkundige dierenarts heeft

  • uitgebreide kennis van het konijn, zijn natuurlijke aanleg en gedrag, ziektes (inclusief de specifieke konijnenziektes) en afwijkingen
  • weet letterlijk hoe een konijn gehanteerd moet worden (er zijn nogal wat konijnen die een gebroken rug hebben overgehouden aan een verkeerde wijze van omgaan met een spartelend konijn)
  • heeft een grondige kennis van medicijnen die geschikt zijn voor konijnen
  • heeft een grondige kennis van voeding en zaken die nodig zijn voor het konijnenwelzijn (een konijnenmaatje, bewegingsruimte, speelmogelijkheden etc.)

Als je je konijnen laat vaccineren door een konijnkundige dierenarts zal deze altijd je konijn onderzoeken en even een check-up doen vóór het zetten van de vaccinatie.

Als je je konijn laat opereren door een konijnkundige dierenarts zal deze de juiste narcose op de meest veilige manier toedienen, vaak gebruik maken van de zuurstof- of warmtekooi en niet met onzinnige adviezen komen als “het konijn moet wel nuchter zijn voor de operatie.” Als een dierenarts die laatste zin gebruikt is dat zelfs een regelrecht bewijs voor het niet-konijnkundig zijn van die arts. Laat je konijn in dat geval daar onder geen beding achter!

Op het internet circuleren meerdere lijsten met namen van konijnkundige dierenartsen in Nederland en België. Deze lijsten zijn niet altijd up-to-date en ook niet altijd 100% betrouwbaar, maar ze zijn zeker een goede indicatie.

Stress bij je konijn in de wachtkamer

Momenteel ziet een dierenartswachtkamer er in verband met de coronamaatregelen anders uit dan ‘normaal’. Maar buiten corona om zit een wachtkamer vaak redelijk vol met drie of vier mensen die allemaal een dier bij zich hebben. Vaak een hond (soms een heel grote, die makkelijk met zijn snoet bij het vervoersboxje van jouw konijn kan komen) soms een kat en ook wel eens een konijn of cavia. Voor een prooidier als een konijn is het ontzettend beangstigend! Je ruikt een heleboel vreemde, meestal beangstigende geuren en hoort allerlei onbekende geluiden. Soms komt zo’n dier, dat normaal gesproken jouw vijand kan zijn, griezelig dichtbij – en voor al die vreselijke gevaren kun je niet wegvluchten naar je normale veilige plek! Het zou heerlijk zijn, als dierenartsen een speciaal konijnen- en knaagdierenspreekuur zouden hebben, maar dat zal er voorlopig wel niet inzitten.

Dus zul je als konijnenmens actie moeten ondernemen om je konijn zich zo veilig mogelijk te laten voelen en zo stress voor je konijn te verminderen.

Veilig!

Neem je je konijn altijd mee in een vervoersbox? Probeer die dan te transformeren tot veilig plekje. Laat de box, ook als je konijn niet naar de dierenarts hoeft, regelmatig in de konijnenruimte staan, zodat je konijn daar uit eigen beweging in en uit kan springen, zodat het daardoor een vertrouwd plekje wordt. Doe bodembedekking in de box die je konijn gewend is, inclusief wat van de bedekking die hij nu gebruikt, dus met een paar van zijn eigen keuteltjes en/of die van zijn partner.

Neem, voor op de onderzoektafel, een handdoek mee – dit wordt door veel dierenartsen als prettig ervaren maar is ook voor het konijn vertrouwd.

Veel mensen nemen de partner van het konijn mee naar de dierenarts. De ervaringen hiermee zijn verdeeld, maar het is zeker de moeite van het overwegen waard.

Het scheelt vaak een stuk als je je konijn rondom het dierenartsbezoek een kalmerend middeltje kunt geven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Rescue Remedy of Relax Compositum. Beide middelen kunnen al een dag vóór het dierenartsbezoek gegeven worden en maken niet suf of slaperig.

Zit je eenmaal in de wachtkamer en heeft je konijn last van rondrennende peutertjes die juist jouw konijn heel snoezig vinden en hun kleine prikvingertjes door de tralies van de vervoersbox steken? Is er een hondenbezitter die het wel leuk vindt dat zijn Deense Dog aan jouw hokje komt snuffelen? Kom dan op voor je konijn en leg vriendelijk uit dat jouw konijn dit allemaal niet zo leuk vindt en vraag om hiermee te stoppen. Overigens zijn een heleboel honden en katten, zo groot en vervaarlijk als ze soms kunnen zijn, vaak ook best bang in de wachtkamer van de dierenarts en daardoor zo mak als een lammetje…

Praten met je konijn

Wat ook helpt tegen dierenarts-stress is een goed gesprek met je konijn. Voor mensen die hebben geleerd om telepathisch met dieren te communiceren klinkt dit heel vertrouwd. Maar ook als je dat niet hebt geleerd kun je heel veel aan je konijn duidelijk maken.

Vertel dan in je gewone mensenwoorden aan je konijn wat er gaat gebeuren. Probeer terwijl je praat de beelden in je hoofd te zien. Dus als het de bedoeling is dat je konijn achter op de fiets in zijn hokje meegaat, maak dan in je hoofd een beeld van konijn-in-hokje-op-bagagedrager terwijl jij aan het trappen bent, de wind om je oren en de regendruppels op jouw jas en zijn hokje, de aankomst bij de dierenarts, de deur die je opendoet, de wachtkamer met de stoelen en de folders in het rek, de dierenarts met zijn of haar witte jas, de onderzoekstafel waar je konijn dan even op moet staan, enzovoort. Praten en het zo duidelijk mogelijk voor je zien!

Denk niet dat je konijn stilletjes naar je gaat zitten luisteren terwijl je dat vertelt. Hij loopt misschien weg, gaat in z’n poepbak zitten keutelen of hooi knagen. En toch, ondanks die schijnbare desinteresse, dringt er wel degelijk iets door van jouw emoties en jouw bedoelingen. Mijn persoonlijke ervaring en de ervaringen van veel konijnenmensen om mij heen is, dat konijnen dan minder gestrest zijn en hun normale leven ook weer makkelijk oppikken als ze op deze manier zijn voorbereid.

Deze tip geldt ook en misschien wel vooral als er sprake is van een ziek konijn met veel pijn en narigheid. Op deze manier voorbereiden kost hem geen enkele inspanning, maar creëert wel saamhorigheid en zekerheid tussen jou en hem en dat is voor een konijn dat pijn heeft en daardoor in de war is juist extra belangrijk.

Een dierenartsbezoek is en blijft voor de meeste konijnen best spannend – net zoals een tandartsbezoek voor de meeste mensen. Maar als mens en dier zo goed zijn voorbereid valt het meestal best mee!

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge