De meeste paardenmensen weten wel dat de straal bij een paardenhoef hoort. Maar wist je ook dat een gezonde straal geen diepe groeven hoort te hebben (in tegenstelling tot wat je vaak in anatomieboekjes ziet staan) en dat 80 tot 90% van de paarden regelmatig last heeft van rotstraal?
Kussentje onder de voet
De straal van het paard zit onder aan de hoef en is qua structuur wel te vergelijken met eelt. Net zoals de zwilwratten aan de benen van het paard, groeit de straal van binnen naar buiten en vervelt dan uiteindelijk.
Bij een gezonde hoef raakt de straal de grond en helpt het schokken te absorberen. Ook bevordert het met een pompfunctie de bloedsomloop bij het uitzetten en terugkrimpen van de hoef in beweging (het hoefmechanisme). Daarnaast zit er gevoel in de straal; het paard heeft met de straal een beter idee waar hij op loopt en kan zo de bodem verkennen. Tot slot geeft de straal grip.
Wat zijn de symptomen?
De naam ‘rotstraal’ vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in een van de eerste symptomen waaraan je deze aandoening herkent: de typische, vieze geur. Een hoef hoort niet te stinken!
Andere zaken waarbij je aan rotstraal zou moeten denken zijn diepe groeven in het midden en aan de zijkanten van de straal, losse stukjes aan de straal en een natte, zachte straal. Ook kun je bij aangetaste stralen vaak een laagje weefsel wegkrabben. Bij ernstige rotstraal is er sprake van weggevroten delen en kuilen. Een gezonde straal is mooi glad.
Soms lijkt het er wel op dat rotstraal er een beetje bij hoort en dat, zolang het niet te ernstig wordt, het paard er niet zoveel last van hoeft te hebben. Toch is het wel degelijk belangrijk om het aan te pakken, want het kan namelijk behoorlijk pijnlijk zijn! Hoefgezondheid is zeer belangrijk voor een gezond paard en de straal is daar een onderdeel van.
Oorzaken van rotstraal
Vuile stallen zijn een broedplaats voor rotstraal. Rotstraal wordt veroorzaakt door verschillende bacteriën, schimmels en gisten. Door een natte, vieze stal is de infectiedruk groter. Paarden met een verminderde weerstand of slechte hoefverzorging kunnen gemakkelijk een besmetting oplopen.
Twee bekende veroorzakers van rotstraal, Fusobacterium necrophorum en Spherophorus neaophorus, zijn anaerobe bacteriën. Dit betekent dat deze bacteriën goed gedijen in een milieu zonder zuurstof. Bij rotstraal is het dus belangrijk om geen afsluitende middelen (zoals Stockholmer teer) te gebruiken, want dan krijgen de bacteriën alle kans om zich te vermenigvuldigen.
Verzorging van binnenuit
Een infectie krijgt niet zomaar vat op je paard. Meestal is er sprake van een combinatie van factoren. In dit geval is er de verhoogde infectiedruk, bijvoorbeeld door het stalklimaat of nattigheid in de weide en mogelijk een verminderde weerstand van je paard. De meeste bacteriën komen gewoon in en om het lichaam voor en daarom is het belangrijk om ook de weerstand van je paard aan te pakken om ervoor te zorgen dat deze bacteriën geen klachten geven. Een goede tinctuur bevat bijvoorbeeld de volgende kruiden:
- Echinacea purpurea (rode zonnehoed): verhoogt de algemene lichaamsweerstand doordat het kruid de fagocyterende cellen (cellen die kleine deeltjes kunnen omhullen en opnemen) in het bloed doet toenemen die infecties kunnen opruimen.
- Hydrastis canadensis (Canadese geelwortel): werkt tegen bacteriële en schimmelinfecties. Het kruid heeft ontstekingswerende eigenschappen door de werking van de inhoudsstoffen hydrazine en berberine. Daarnaast heeft het een stimulerende werking op de leverstofwisseling waardoor de afvalstoffen van de infectie kunnen worden opgeruimd.
- Uncaria tomentosa (kattenklauw): werkt weerstandsverhogend door het immuunsysteem te stimuleren. Uncaria tomentosa heeft een reinigende en beschermende werking op het maag- en darmweefsel en verbetert daarmee de darmflora.
- Solidago virgaurea (guldenroede): bevordert door haar bloedzuiverende en urinezuuruitdrijvende werking de afvoer van afvalstoffen via de nieren.
Vanwege de Europese claimswetgeving kunnen we je op deze plaats helaas niet vertellen welke tinctuur wij je zouden adviseren. Voor een persoonlijk advies staan wij voor je klaar via e-mail of telefoon: 023-5348469
Voor een gezonde weerstand is goede voeding de basis. Paarden hebben behoefte aan zeer veel ruwvoer waar ze eigenlijk continue toegang toe moeten hebben. Veel paarden komen daarmee voldoende aan hun behoeften aan eiwit, koolhydraten en vetten. De vitaminen en mineralen kunnen hierbij wel eens in het gedrang komen en zitten zelfs met een kleine hoeveelheid krachtvoer meestal niet voldoende in het voer. Een goed multivitaminen- en mineralencomplex kan dan uitkomst bieden.
De omgeving behandelen
Om de infectiedruk te verminderen is een goede hygiëne in de stal van essentieel belang. Daarnaast is het ook belangrijk dat je paard buiten voldoende droog kan staan. Om de omgeving te behandelen kun je ook zelf een stalspray maken!
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.