winkel
Webwinkel

Wat voer ik mijn jonge paard?

Dit gastblog is geschreven door Manon Borst van Healthy Horse Affairs. Manon komt met een paardenweegschaal op locatie en geeft paardenmassage, TTouch en voedingsadviezen.

Daar is ie dan, je jonge paard. Of je nou een veulen hebt gekocht of een driejarige, dit is het moment om de eerste stappen te zetten naar een mooie toekomst met elkaar. Het begint bij de basis, samen dingen ontdekken en vertrouwen opbouwen. Daarna voorzichtig zadelmak maken of beleren voor de kar, alles in een rustig tempo. Een paar keer per week trainen is voldoende. Je paard moet immers nog groeien.

Logo Healthy Horse Affairs

Waarom de stokmaat interessant is

Het is verstandig en leerzaam om het gewicht en stokmaat van je paard in de gaten te houden. Stokmaat is extra leuk bij een jong paard. Zo leer je het lichaam van je paard beter kennen en weet je wanneer er welke soort groei er heeft plaats gevonden. Groei in hoogte werkt anders in op het lichaam dan groei in breedte. Bij paarden die al wat verder zijn en meer training krijgen heb je ook nog groei in  spiermassa. Deze ontwikkelingen maken dat je paard zich steeds moet aanpassen, hier zijn bouwstoffen, vitamines en mineralen voor nodig. Waar doe je goed aan met een jong paard? Welk soort voer is goed?

Ook hier: ruwvoer is de basis

Regelmatig krijg ik dan ook de vraag van eigenaren of ze op de goede weg zijn qua voeding. Het belangrijkste voor elk paard is ruwvoer, dit is de basis van elk goed rantsoen, dus ook voor je jonge paard. Onbeperkt ruwvoer is absoluut het beste. Voor een jaarling van 280 kg komt dat neer op zo’n 5,6 tot 8,4 kg hooi per dag*. Als het op jouw stal niet mogelijk is om onbeperkt ruwvoer te geven, geef dan dagelijks ruwvoervervangers.

Het ene ruwvoer is het andere niet. Veulens (eerste levensjaar) mogen vanaf dat ze vast voedsel eten rijk ruwvoer (bijvoorbeeld van gras was nog niet gebloeid heeft) krijgen, waar het gemiddelde paard te dik van zou worden. In het 2e en 3e jaar mogen ze gemiddeld rijk ruwvoer, bijvoorbeeld van gras wat aan het begin van de bloei geoogst is*. Ter vergelijking, een sobere Haflinger geef je het liefst grofstengelig hooi van gras wat is uitgebloeid.

Eiwitbehoefte

Jonge, opgroeiende paarden hebben aan bepaalde voedingsstoffen een hogere behoefte, waaronder aminozuren (de bouwstenen van eiwit). Er zijn verschillende soorten aminozuren. Sommige zijn niet-essentieel (die kan een paard zelf maken uit andere aminozuren), andere zijn essentieel, wat betekent dat ze in de voeding moeten zitten.

Luzerne kan als goede eiwitbron gebruikt worden: het bevat veel essentiële aminozuren. Let er wel op dat het een zuiver product is en niet verontreinigd met mogelijk schadelijk onkruiden.

To luzerne or not to luzerne

Ondanks dat luzerne op papier een goede eiwitbron is, is het helaas ook zo dat niet alle paarden er goed op reageren. Er zijn paarden die het niet goed lijken te verdragen.

Als je paard gevoelig hiervoor is of je neemt liever het zekere voor het onzekere, kun je ook een ruwvoermix overwegen, bijvoorbeeld:

Florian basic growth (bevat een gedeelte luzerne)
Green Balance – Equifyt

Sugar rush

Voor opgroeiende paarden is het naast voldoende (maar niet teveel) aminozuren ook belangrijk dat de voeding niet te veel energie bevat, maar wél vitaminen, mineralen en spoorelementen.

Volgende belangrijke punt is voldoende vitaminen en mineralen. Zorg dat je dit aanbiedt zonder dat je veel suikers voert. Vooral die suikers kunnen echt een probleem zijn bij jonge dieren, net als kinderen krijgen ze een sugar rush. Best lastig om op je baas te letten die je iets wil leren als je staat te stuiteren van de suikers.

Je kunt vanaf het eerste jaar een goed multivitaminen & mineralen supplement voeren. Een goed supplement bevat een uitgebalanceerde hoeveelheid vitaminen, mineralen en spoorelementen (en geen extra suikers!).

Hoeveel beweging?

Er is al veel gediscussieerd over wat een goed moment is om een paard in training te nemen. Voordat een paard belast wordt met het gewicht van een mens om rond te sjouwen, is het belangrijk dat het is uitgegroeid. Maar tot die tijd kun je je paard al heel wat nuttige zaken leren!

Let er wel op dat het met betrekking tot grondwerk en opvoeding belangrijk is dat je jonge paard vooral ook paard kan zijn. Lekker naar buiten met een stabiele kudde dus! Liefst met een mix van speelmaatjes en volwassen / oudere paarden. Daarvan leren ze het meest qua sociaal gedrag.

Als paarden 24/7 buiten lopen, hoef je deze beweging niet mee te nemen in het vaststellen van een gebalanceerd rantsoen. Belangrijker voor het voer is het feit dat je jonge paard aan het groeien is.
Een (volwassen) paard dat onbeperkt op grasland loopt en dressuur loopt op L/M niveau kan nog prima de eiwitbehoefte uit gras halen.

Sportbrok voor jonge paarden?

Als laatste zie ik vaak dat deze jonge dieren ook sportbrok gevoerd krijgen. Dit is geen juist product voor deze groep. Jonge paarden kunnen de voedingstoffen in sportbrok niet op een goede manier gebruiken. Ze ‘sporten’ immers niet. De ontwikkeling van spieren komt echt pas in het ‘volwassen’ leven van een paard. Een sportbrok is vooral op spieren gericht en komt daarom pas aan bod zodra je paard uitgegroeid is in hoogte, dus stokmaat. Wanneer dat moment is, is echt per paard verschillend. Om dit in de gaten te houden is het slim om je paard regelmatig te laten meten en wegen. Elke 6 maanden een paardenweegschaal laten komen is niet alleen leuk en handig maar ook belangrijk voor medicatie en wormenkuren.

Als je paard uitgegroeid is, komt daarna de periode van uitzwaren, je paard wordt volwassen en ontwikkelt spieren. Ook hierbij is het heel verstandig om het gewicht in de gaten te houden. Je paard komt in een nieuw stadium en heeft weer andere voedingstoffen nodig.

Te ingewikkeld? Vraag hulp!

Goed voeren van álle paarden kan best een uitdaging zijn. Er zijn zo veel variabelen. En natuurlijk wil je alles goed doen bij je opgroeiende paard. Gelukkig zijn er steeds meer deskundigen die kunnen helpen met voedingsadvies, analyses van voer en ruwvoer en het wegen van je paard.

Schroom dan ook niet hulp in te schakelen en advies in te winnen als je door de bomen het bos niet meer ziet.

 

*Bron: Het Nieuwe Voeren, Praktisch handboek voor een beter paardenwelzijn, Drs. Annette van Weezel Errens

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge