We kennen ze allemaal wel: Princess de verwende Chihuahua, Monster de half wilde huistijger of Bliksem de manegepony die standaard vliegles geeft.
Er schuilt meer achter een naam dan je in eerste instantie denkt! Hoe je je dier noemt kan flinke invloed hebben op het gedrag van je dier en hoe andere mensen je dier benaderen (waarop je dier weer reageert).
Asielkat Loeder
Al mijn katten (en momenteel mijn hond) kwamen uit een herplaatssituatie of uit het asiel. Meestal hield ik de naam die ze droegen omdat ze toch wel reageerden op hun naam (als dat ze zo uitkwam). Behalve bij één. Een aantal jaren terug kwamen er 2 nieuwe katten bij mij wonen, moeder en zoon. Totem was de kater en mamapoes luisterde naar de naam Loeder. In het asiel gedroeg ze zich daar ook naar. De hele boel stond op stelten om mevrouw te vangen! Probleem was dat ze perfect reageerde op haar naam en probeer maar eens iets te vinden wat op Loeder lijkt. Ze had een waanzinnig zachte, poederachtige vacht, dus uiteindelijk is het Poeder geworden. In de jaren dat ze bij mij heeft gewoond is ze getransformeerd tot een ontzettend lieve, zachtaardige kattendame die wel nog steeds heel goed duidelijk wist te maken waar ze wel of niet van gediend was.
Wat zegt de wetenschap?
Er is eens onderzoek gedaan naar de invloed van namen op gedrag en persoonlijkheid. Het onderzoek concentreerde zich op mensen, maar is toch interessant. Het verband gaat namelijk best ver!
Zo blijkt dat de naam die een persoon draagt mede de gezichtsvorm beïnvloedt. Zonder ook maar enige verdere kennis wisten zowel mensen als computers namen en gezichten juist aan elkaar te linken (vaker dan dat bij toeval het geval zou zijn). Er blijkt wel een restrictie te zijn: we kunnen dit alleen juist uitvoeren als de personen en namen uit een voor ons bekende cultuur komen.
Verder hebben we ook de neiging positieve associaties te maken op basis van de letters in onze naam en dan vooral de beginletter. Zo lijken mensen een voorkeur te hebben voor bijvoorbeeld een bepaalde woonplaats of werkgever op basis van hun naam.
Of wat denk je van de grappige combinaties Hennie de Haan van de Vakbond Pluimveehouders, meneer Bril de opticien of oogarts I.C. Nothing?
Namen, een self fullfilling prophecy?
Naar mijn weten is er geen onderzoek gedaan naar dieren. Maar ik twijfel er niet aan dat namen een self fullfilling prophecy kunnen zijn!
In mijn beleving (en dit wordt bevestigd door de wetenschap) is een naam een soort sociaal label. De kracht van woorden kennen we allemaal wel.
Als je zo’n bofkont bent dat je een dier een naam mag geven, zou mijn advies dus zeker zijn om geen naam te kiezen die beangstigend, ironisch of juist over-correct (veel Angels zijn helemaal niet zulke lieverdjes) is.
Hoe hoop je dat je dier is of wordt? Kies daar de naam op! Als je een dier in pleegzorg hebt met de intentie dat hij of zij naar een nieuwe eigenaar gaat, zou ik vooral een neutrale naam kiezen waar de nieuwe persoon alle kanten mee op kan.
Ken jij voorbeelden van dieren die beter een andere naam hadden kunnen dragen of juist perfect passen?
Laat het ons weten in de reacties!
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.