• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 4 minuten

Geneeskrachtige planten voor dieren: borage en teunisbloem in de schijnwerpers

Borage (Borago officinalis) en teunisbloem (Oenothera biennis) zijn twee planten die al eeuwenlang gewaardeerd worden vanwege hun medicinale en therapeutische eigenschappen. Deze planten hebben niet alleen voordelen voor mensen, maar ook voor dieren. In dit artikel vertel ik je meer over de toepassingen van borage- en teunisbloemolie bij dieren en leer je meer over de planten.

Komkommerkruid

Borage, ook bekend als komkommerkruid (verwijzend naar de smaak van de blaadjes), is een prachtige kruidachtige plant die behoort tot de familie Boraginaceae. Hij lijkt een beetje op smeerwortel en heeft typisch genoeg bij uitwendig gebruik overeenkomsten in de eigenschappen.
Hij is inheems in het Middellandse Zeegebied en wordt nu wereldwijd verbouwd. Borage heeft mooie helderblauwe bloemen en harige bladeren. De plant staat bekend om zijn overvloedige productie van nectar, wat bijdraagt aan de bestuiving door bijen en andere insecten.

Evening Primrose

Teunisbloem is een vaste plant die behoort tot de familie Onagraceae en is verwant aan het wilgenroosje. Hij is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, maar is nu wijdverspreid in verschillende delen van de wereld. Teunisbloem produceert prachtige gele bloemen die ‘s avonds opengaan en een zoete citroenachtige geur verspreiden. Daarom heeft de teunisbloem de bijnaam ‘Nachtkaars’ en is de Engelse naam ‘Evening Primrose’.

Overeenkomsten en verschillen tussen borage en teunisbloem

Borage en teunisbloem zijn kruiden die traditioneel al eeuwen gebruikt worden, maar desondanks nog niet de wetenschappelijke aandacht hebben gekregen die ze verdienen.

Zoals hierboven beschreven zijn het duidelijk twee heel verschillende planten, maar bij beide wordt uit de zaden olie geperst met als belangrijke werkzame stof gammalinoleenzuur (GLA).
GLA reguleert de aanmaak en functie van prostagladines, een groep stoffen die ontelbaar veel metabolische functies in het lichaam heeft.

Borage bevat zo’n 23% GLA, waar teunisbloemolie 8 tot 10% GLA bevat.

Daarnaast bevat borageolie ook nog eens zo’n 16% gunstige mono-onverzadigde omega-9-vetzuur oleïnezuur (ook wel oliezuur genoemd). Olijfolie bijvoorbeeld is zeer rijk aan oliezuur en dankt zijn gezondheidseffecten grotendeels aan dit omega-9-vetzuur.

Terwijl borage op papier dus beter scoort, is teunisbloemolie dan weer geschikt om ook uitwendig toe te passen en heeft vaak een veel vriendelijkere prijs, wat bij grotere dieren (en dus hogere doseringen) een behoorlijk verschil kan uitmaken.

Teunisbloem- en borageolie kunnen dan ook uitstekend sámen toegepast worden!

Toepassingen bij dieren

  • Huid- en vachtgezondheid
    Zowel borageolie als teunisbloemolie is rijk aan essentiële vetzuren, met name gammalinoleenzuur (GLA). Deze vetzuren spelen een belangrijke rol bij het bevorderen van een gezonde huid en vacht bij dieren. Deze oliën kunnen helpen bij het verminderen van jeuk, roodheid en ontsteking van de huid. Ze helpen het herstel van huid en slijmvlies, kunnen de algehele conditie van de huid verbeteren en bijdragen aan een glanzende vacht.
  • Gewrichtsondersteuning
    Borageolie en teunisbloemolie hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van gewrichtsontsteking en pijn bij dieren, vooral bij oudere dieren met artritis. Dat kan de mobiliteit verbeteren en het ongemak dat gepaard gaat met gewrichtsproblemen verminderen.
  • Hormonale balans
    Teunisbloem- en borageolie zijn een natuurlijke bron van GLA en linolzuur. Deze stoffen kunnen bijdragen aan het behoud van een gezonde hormonale balans bij dieren. Het kan vooral nuttig zijn bij vrouwelijke dieren, zowel bij honden, katten en paarden die last hebben van hormonale schommelingen tijdens hun oestruscyclus.
    Ook kun je deze oliën gebruiken om de vruchtbaarheid van dieren te ondersteunen. Je kunt ze inzetten om de vruchtbaarheidscyclus te reguleren en de algehele gezondheid van de voortplantingsorganen te bevorderen.

Praat met onze natuurgeneeskundige therapeuten en holistisch dierenartsen voor persoonlijk advies over het gebruik van borageolie en teunisbloemolie voor je huisdier.

Neem contact met ons op! We helpen je graag.

Combinaties met andere kruiden

Gebruik van de vetzuren uit teunisbloem en borage laten zich goed combineren met een tinctuur (extract) van Scutellaria baicalensis – vooral als het gaat om het ondersteunen van huid en slijmvliezen. Denk hierbij aan gebruik bij allergieën en intoleranties. Wij hebben goede ervaringen met deze combinatie bij honden die last hebben van jeuk en irritatie tussen hun tenen en voetkussentjes!

Om de gewrichten gezond te houden kun je Teunisbloem- en borageolie goed combineren met de welbekende omega-3-vetzuren en met ontstekingsremmende kruiden zoals Boswellia serrata of Curcuma longa. Om gewrichten zo lang mogelijk soepel te houden zijn ook veel verschillende voedingstoffen nodig zoals vitamine C, magnesium, glucosamine en MSM.

In het geval van hormonale klachten kun je de oliën goed combineren met de zogenaamde leverkruiden zoals mariadistel, artisjok en grote engelwortel. De lever is namelijk de chemische fabriek van het lichaam en vervult een essentiële rol bij het regelen van de hormonen. Als dat nog niet genoeg blijkt, kan in sommige gevallen monnikspeper uitkomst bieden. Met monnikspeper moet je wel stoppen bij dracht en lactatie.

Interacties en bijzonderheden

Bij gebruik van supplementen met GLA komt het geregeld voor dat de hoeveelheid NSAID’s en corticosteroïden omlaag gebracht kan worden omdat de effectiviteit ervan wordt verhoogd.

Over het gebruik van hoge doseringen tijdens dracht en lactatie zijn geen onderzoeken bekend, daarom is het uit veiligheidsoverwegingen beter om dit te vermijden.

Hoge doseringen gammalinoleenzuur hebben een bloedverdunnend effect, wat zinnig kan zijn bij verschillende aandoeningen en om de bloedvaten gezond te houden. Gelijktijdig gebruik met bloedverdunnende medicatie kan te veel van het goede zijn en kan beter vermeden worden.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!