• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Hengstigheid bij merries

Onder invloed van hun hormonen kunnen sommige merries hun verzorgers tot wanhoop drijven.
Tot op een bepaalde hoogte horen sommige symptomen bij een normale cyclus, maar soms loopt het wel heel erg uit de hand. Wat is nu precies een ‘normale cyclus’ met bijbehorende kenmerken en wat niet? Wanneer heeft een paard er zelf zo’n last van dat ingrijpen noodzakelijk is? En wat kan je dan doen? In dit artikel vertellen we het.

 

 

Cyclus


Hengstigheid is de term die gebruikt wordt voor de vruchtbare periode van de merrie. De meeste merries hebben een cyclus van 21 dagen. Dit kan wat variëren van tussen de 18 en 24 dagen. De hengstigheid duurt gemiddeld 5 dagen. Aan het eind van deze 5 dagen vindt de eisprong plaats en is er, als de merrie gedekt wordt, het meeste kans op een bevruchting. Als er geen bevruchting plaatsvindt, worden er nieuwe eiblaasjes gevormd waardoor de cyclus opnieuw start.

Seizoenen
Paarden hebben een bronstperiode die loopt van het vroege voorjaar tot en met de herfst. Over het algemeen is de winterperiode een ‘rust’periode, hoewel een merrie ook dan hengstig kan zijn.

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het op gang brengen van de vruchtbare periode: het toenemen van de daglengte en de omgevingstemperatuur, voeding, beweging en de aanwezigheid van andere paarden. Er zijn ook factoren die juist negatief werken: een slechte conditie van de merrie, verkeerde voeding, een worminfectie, onrust, pijn en zonder andere paarden gehuisvest zijn.

Kenmerken
De kenmerken van hengstigheid verschillen van paard tot paard. Meest voorkomend zijn veranderingen in het gedrag, gevoeligheid op aanraking van buik en singelgebied (en voor het been tijdens het rijden), veel plassen en troebele urine.
Wanneer het de bedoeling is een merrie te laten dekken is het goed om haar te laten schouwen door een hengst. Dit houdt in dat de paarden bij elkaar worden gebracht, gescheiden door een schot en er gekeken wordt naar de reactie van de merrie of zij in de juiste periode is om gedekt te worden.

Sommige merries kunnen veel last hebben van hun hengstigheid. Ze zijn dan bijvoorbeeld niet meer te berijden door overgevoeligheid of juist door lusteloosheid of agressief gedrag. Het werken met een dergelijke merrie kan ook bemoeilijkt worden door het continue stil gaan staan om te plassen wanneer er een ander paard in de buurt is. Dit kan erg lastig zijn in een rijbak.
Ook in de wei kan een hengstige merrie wat typisch reageren in de omgang met andere paarden.
Ze kan agressief gedrag vertonen of juist heel plakkerig zijn. Ze kan ook opeens erg dartel en speels en worden in de wei.

Al deze kenmerken kunnen individueel sterk verschillen en zijn in een bepaalde mate ‘normaal’. Sommige merries hebben echter last van zulke extreme gedragsveranderingen dat ze zich duidelijk ellendig voelen, regelmatig slecht eten waardoor ze afvallen, of gevaarlijk zijn in de omgang met hun verzorgers of andere paarden. De juiste maatregelen in combinatie met natuurlijke middelen kunnen dan gebruikt worden om een natuurlijke cyclus ondersteunen.

Wat te doen?


Er zijn een aantal maatregelen waar je rekening mee kan houden om het hormonale evenwicht te herstellen. Zoals al eerder aangegeven hebben factoren van buitenaf invloed op de hormoonhuishouding.

Leefomstandigheden die zo dicht mogelijk bij de natuur van het paard staan, hebben een regulerend effect op diverse hormonale klachten. Dit kan positief werken op de vruchtbaarheid, maar ook afremmend werken op merries die te heftig hengstig zijn. Denk hierbij aan voldoende weidegang, kwalitatief goed voer, veel daglicht en vooral sociale contacten.

Provarium Breeding
Provarium Breeding helpt de hormoonhuishouding in balans te houden en ondersteunt hierdoor de cyclus bij merries. Het bevat het kruid Vitex agnus castus dat afremmend werkt op te heftige gedragsveranderingen die veroorzaakt worden door de hormoonspiegel. Voor het beste resultaat kan er eerst een kuur Lever Compositum gegeven worden. Hierdoor wordt de stofwisseling als het ware ‘gereset’.

Lever Compositum
Lever Compositum van De Groene Os heeft een reinigende werking en ondersteunt de leverfunctie. Het bevordert de spijsvertering waardoor voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen. In het geval van hormonale klachten te gebruiken voorafgaand aan Provarium Breeding. De lever heeft namelijk veel functies waaronder de aanmaak en afbraak van verschillende hormonen.

Teunisbloemolie
Teunisbloemolie is een bron van GLA (gamma-linoleenzuur) en vormt een uitstekende combinatie met Provarium Breeding. Bepaalde vetzuren zoals GLA zijn nodig voor het vormen van prostaglandines die een belangrijke functie hebben voor het behoud van een evenwichtige hormoonhuishouding.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

19 reacties

 1. Babette Tielrooy schreef:

  Beste Groene Os,

  Ik heb een vraag over mijn mini shet Josje. Josje is de leukste pony van stal maar heeft helaas af en toe koliek. Ze krijgt onbeperkt hooi, loopt een halve dag op de wei, krijgt 2x per dag een handje super fit broxxx van Metazoa en verder niets. Ze loopt ook regelmatig voor de wagen dus is in goede conditie. Maar wat mij de laatste keer opviel bij de koliek aanval is dat ze hengstig was. Zou dit misschien het probleem zijn dat ze daar buikpijn/kramp van heeft. En is hier misschien een middeltje voor. Ze heeft namelijk niet ernstige koliek verschijnselen maar voelt zich duidelijk niet lekker. Hopelijk heeft u een goed advies wat ik zou kunnen uit proberen.

  Vriendelijke groeten,
  Babette

  • Melody Cool schreef:

   Beste Babette,

   Koliekverschijnselen kunnen zeker samengaan met hengstigheid!

   Om te helpen de hormoonbalans gezond te houden zou je goed Teunisbloemolie en Provarium Breeding kunnen geven. Als dit het verband is met de koliek, zou dit dan ook moeten verminderen.

   Wat ook goed kan helpen is om in het vroege voorjaar een kuur Lever Compositum te geven. Een gezonde lever is belangrijk voor een goede hormoonhuishouding. Als je dan voor de hengstigheid weer heftiger wordt in het voorjaar een kuur van 6 weken geeft, heb je kans dat het al een stuk beter gaat.

   Ik hoop dat je hiermee verder kunt!

   Met vriendelijke groet,
   Melody Cool

 2. Susan schreef:

  Hallo Groene Os,

  Mijn merrie van 19 is nog netjes hengstig.
  Verder geen last van in gedrag, alleen laat ze rondom de hengstigheid veel natte scheten.
  Heeft dit met hengstigheid te maken? Zo ja, wat zou een goede ondersteuning zijn voor haar?
  Wormen en zand onlangs gecontroleerrd, alles in orde.

  Ik hoor graag van jullie.

  Groetjes
  Susan

  • Melody Cool schreef:

   Beste Susan,

   Bedankt voor je reactie!
   Dit kan zeker te maken hebben met hormonale schommelingen. Als er verder geen klachten zijn, zou ik het proberen met Darm Compositum te verminderen.
   https://degroeneos.nl/product/darm-compositum/
   Dit is een kruidentinctuur die helpt de darmen in balans te houden. Je kunt dit middel geven rondom de hengstigheid.
   Als je namelijk de Provarium breeding zou inzetten voor deze klachten, zou je het langdurig moeten geven, anders gaat het niet werken. Daarom denk ik dat in dit geval Darm Compositum de beste keuze is.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 3. Monique schreef:

  Hallo Melody,

  Ik heb sinds een paar maanden een prachtige 11 jarige merrie. Ik heb haar vanaf medio september jl.
  3 weken terug werd ze hengstig en dat duurde ruim anderhalve week! nu was ze een week vrij van de problemen maar nu is ze wederom hengstig. Er vervelend voor het paard en voor mij (merkbaar uiteraard tijdens rijden).

  Ik heb de vorige eigenaar al gebeld en deze vertelde dat zij daar eigenlijk geen problemen mee hebben gehad. Wel wees hij me op een medicijn dat Regumate heet. Hij is schapen- en varkensfokker en dit gebruiken ze wel eens voor de varkens zei hij.

  Wat zou ik het beste kunnen doen?
  Groeten
  Monique

 4. Nicole schreef:

  Hoi Melody,

  Wij hebben nu 5 jaar een 13 jarige quarter. Ze is hengstig van maart t/m oktober. De 1e 3 jaar stond ze bij een oude ruin waarbij ze wel behoorlijk hengstig was. Maar hij vond haar alleen heel leuk en deed verder niets. Nu staat ze op een wei met een iets oudere ruin, weer laat ze duidelijk hengstigheid zien. Ze biedt zich ook aan, maar deze ruin kruipt er ook regelmatig bovenop. Ze is hier als eens een keer kreupel van geweest. We hebben helaas momenteel niet de mogelijkheid om ze uit elkaar te zetten. Vorig jaar ben ik vrij laat in het seizoen begonnen met Hormoon Balance van Puur. Dat werkte een aantal maanden heel goed. Maar sept/okt werd ze toch weer hengstig. Omdat het seizoen er binnenkort weer aankomt zou ik dit jaar op tijd willen beginnen met de juiste behandeling. Zodat we gewoon met haar kunnen rijden en ze weer geen kreupelheid oploopt doordat ze besprongen wordt. Ze heeft trouwens ook weer last van singelnijd gekregen. Iets wat ze de laatste maanden niet had toen ze niet in de hengstige periode zat.
  Groetjes Nicole

  • Melody Cool schreef:

   Beste Nicole,
   Lastige situatie! Je zou Provarium Breeding kunnen proberen om de hengstigheid iets rustiger te laten verlopen. Ik verwacht dat dit op b.v. de singelnijd wel kan helpen. Ik vraag me of het voldoende is om het dekken van de ruin te voorkomen. Het is gedeeltelijk natuurlijk gedrag (het niet-natuurlijke is dat het een ruin betreft en het dus nooit tot een succesvolle dekking leidt waardoor er meestal vaker gedekt wordt, waar een paardenlijf niet op gemaakt is).
   Ik zou je aanraden om nu al te beginnen met Provarium Breeding omdat het even duurt voordat het optimaal werkt.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 5. Els schreef:

  Hey hey,

  Ik heb een 12 jarige quarter merrie, welke ik al 1 maal hengstig heb geweten op 2 jarige leeftijd.
  Nu wil ik er graag mee fokken maar ze toont geen hengstigheid en bij de dierenarts is er ook geen activiteit op de scan te zien. Ze is ook al 2maal hengstig gespoten maar dit heeft de 1ste maal niets uitgedaan.

  Kan een supllement hiervoor helpen???

  • Melody Cool schreef:

   Beste Els,

   Bedankt voor je bericht! Kun je wat meer vertellen over de leefomstandigheden van je merrie? Sociaal contact met andere paarden, veel vrije beweging en veel daglicht hebben een positief effect op de hormoonhuishouding. Wat voor voer (en evt andere supplementen) krijgt je paard nu?
   Extra vetzuren (b.v. Trias Omega) zijn belangrijk voor een gezonde vruchtbaarheid. Provarium Breeding wordt hier ook voor gebruikt. Je stopt met dit supplement op het moment dat de merrie gedekt is. Sowieso is de aanwezigheid van een hengst in de omgeving ook erg stimulerend voor merrie-hormonen 😉

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 6. Marjorie schreef:

  Hallo, ik sta sinds 7 weken met mijn pony’s op een nieuwe plek. Daar is een shetlandmerrie die nu ook bij mijn pony’s staat. Ze staan met z’n vijven. 3 ruinen en 2 merries. Nu is de shetlandmerrie al die tijd al hengstig. Ze loopt heel veel te piesen en in het begin liep ze steeds gillend en piesend tussen de andere pony’s. Dat is nu wel wat minder, maar ze toont nog steeds hengstig en piest ook overal in het rond. Heel ranzig als ze op stal loopt. Ik moet steeds dweilen… Wat zou hieraan gedaan kunnen worden?

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Marjorie,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat een vervelende situatie voor deze pony.

   Oorzaken van problemen rondom de hengstigheid zijn vaak gerelateerd aan een vervuild inwendig milieu, een overbelaste lever, stress en voeding. Het is dus belangrijk om al deze zaken onder de loep te nemen. De genoemde middelen in dit blog kunnen ook ter ondersteuning ingezet worden. Mocht er behoefte zijn aan een gericht en persoonlijk advies voor deze merrie dan kan je ons daarvoor mailen op info@degroeneos.nl

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire.

 7. Lisa schreef:

  Ik had gisteren een merrie aan de koetse gezien die hengstig was en slappe mest met vocht achter liet en natte scheten liet en daarvoor was het wit vloeibaar zoals bij andere hengstige merries en die mevrouw die het paard bestuurde keek gewoon naar het achterste wat er daar allemaal uit kwam ik vondt het echt zielig voor dat paard

 8. Anoniem schreef:

  Dag, mijn merrie van 3 jaar staat momenteel hengstig, ze toont agressief gedrag aan en heeft mij gistern nog geslaan, nu blijkt dat ze dat al de hele tijd doet…ze is dan ook helemaal niet aan de hand te houden, we kunne niet deftig met haar door de piste stappen aan de hand. En is hele tijd gefocust op de andere paarden, bij die paarden staat 2 ruinen en 1 merrie, nu staat ze nog alleen maar gaat binnenkort met de ruin en merrie komen te staan is dat dan wel verstandig? En wat kan je doen om dat bokken af te leren…. groetjes Anoniem

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Anoniem,

   Wat vervelend dat je merrie hier last van heeft!
   De tips uit dit artikel kunnen je denk ik al een goed eind op weg helpen. Verder denk ik dat het verstandig is om een trainer in te schakelen die je hiermee verder kan helpen?: https://horseconnect.nl/professionals/

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 9. Annelies schreef:

  Goedendag,
  Ik heb een merrie van 10 jaar en is regelmatig hengstig. Maar wanneer zij hengstig is gaat ze erg met haar staart schuren waardoor deze er als een borstel uitgaat zien. Wat kan ik hier aan doen. Het is alleeen wanneer ze hengstig is dat ze dit dat doet/heeft. Maar als der staart weer aan gaat groeien is de volgende hengstigheid er alweer. En begint het riedeltje van voor af aan. Ze word regelmatig door de pensionstal gecontroleerd op wormen en ze is tot nu toe ‘schoon’
  Graag hoor ik wat ik kan geven om dit tegen te kunnen gaan.
  Groetjes

 10. Henk van Haren schreef:

  mijn merrie is 2 weken lang hengstig, is dit een probleem?

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Henk,

   Bedankt voor je bericht.
   Dit is langer dan gemiddeld, gemiddeld is een merrie rondom de 5 dagen hengstig (dit varieert zo’n beetje tussen de 3 en 8 dagen). Mijn advies is om dit met je dierenarts te bespreken, verder onderzoek kan nodig zijn.

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

Laat een reactie achter