De Groene Os gebruikt cookies om zijn webshop persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.   sluiten

Zoek naar product, orgaan of toepassing:

Mariadistel – Silybum marianum

Historie
Al sinds de Middeleeuwen wordt Mariadistel aangeraden bij chronische leverziekten. Ook de oude Grieken gebruikten deze bijzondere distel al, maar dan vooral bij longklachten. De naam Mariadistel is een verwijzing naar de Heilige Maagd Maria. In veel verschillende talen wordt deze verwijzing gemaakt, bijvoorbeeld in de soortnaam ‘marianum’, maar ook in de Engelse, Franse en Duitse benamingen. De naam komt volgens overlevering doordat de witte strepen op het blad veroorzaakt zouden zijn door op de distel gevallen melk van Maria.

Naar Mariadistel is in de loop der tijden veel onderzoek gedaan. In 1954 werd aangetoond dat de werkzaamheid van Mariadistel veel te maken had met een flavonoïdencomplex: silymarine. Zo kwam naar voren dat deze plant leverbeschermend werkt. Nu nog wordt een inhoudsstof van Mariadistel gebruikt bij de behandeling na vergiftiging met bepaalde paddenstoelen.

Culinair
In vroegere tijden werd Mariadistel ook veel als groente gegeten. De jonge blaadjes werden gebruikt als een soort sla en spinazie. Het binnenste van de bloemhoofden lijkt op artisjok en de wortels laten zich bereiden als schorseneren.

Gebruik
De zaden bevatten de meest werkzame stoffen. Meestal worden de zaden en het kruid (de gedroogde, bovengrondse delen) samen gebruikt. Doordat de werkzame bestanddelen zich slecht in water laten oplossen heeft Mariadistel in de vorm van een tinctuur (waarbij alcohol wordt gebruikt om de inhoudsstoffen op te lossen) de voorkeur.

Mariadistel heeft een sterke antioxidatieve en leverbeschermende werking. Daarnaast is het een bitter kruid waardoor de galstromen beter op gang komen en de spijsvertering wordt gestimuleerd.
Er zijn ook sterke aanwijzingen dat Mariadistel de lever daadwerkelijk helpt herstellen als er al schade is.

Ook zijn er met dit kruid onderzoeken gedaan bij met mensen met diabetes type 2 waarbij er vermoedens zijn dat Mariadistel een bijdrage levert aan verbeteringen van een aantal waarden zoals bloedsuikerspiegel en insuline.

Dieren
Mariadistel voor onze dieren wordt het gemakkelijkste toegepast in een van de reinigende kruidentincturen van De Groene Os. Mariadistel kan worden gebruikt als preventieve reinigingskuur en om de spijsvertering te verbeteren.

Bij veel ziektebeelden is het nuttig om de werking van de lever te ondersteunen. Vanwege de leverbeschermende en -regenerende werking kan Mariadistel goed worden ingezet na medicijngebruik zoals vaccinaties.

Mariadistel wordt wel aangeraden bij dieren met epileptische aanvallen om ze te beschermen tegen leverschade ten gevolge van deze medicijnen.

Ook bij veel huidklachten kan Mariadistel goed werk verrichtten. Door de reinigende en antioxidatieve werking worden afvalstoffen versneld afgevoerd en ontstekingen tegengegaan.

Het is erg belangrijk om niet op eigen houtje kruiden te gebruiken als uw dier medicijnen krijgt.
Dit moet altijd gecommuniceerd worden met de dierenarts.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op.
Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

Laat een reactie achter