• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Wat we van monniken kunnen leren over hormonale ongemakken

Het woord hormoon komt van het Griekse hormao wat zoveel betekent als ‘in beweging zetten’. En dat is precies wat deze signaalstoffen in het lichaam doen. Helaas voor ons komen verstoringen in de verschillende hormoonsystemen veel voor. Overactieve (of juist in slaap gesukkelde) geslachtshormonen kunnen bij onze dieren allerlei klachten veroorzaken. Een dergelijke disbalans kan ook een grote impact op de eigenaar (en diens buren) hebben.

 

 

 

Geslachtshormonen

Geslachtshormonen vallen onder de zogenaamde steroïde hormonen en worden gemaakt uit de lichaamseigen stof cholesterol.
Bij mannelijke dieren is testosteron de meest bekende van de geslachtshormonen, bij vrouwelijke dieren zijn dat oestrogeen en progesteron

Deze hormonen hebben allerlei functies in het lichaam. Als het dier nog een embryo is, zorgen ze  voor de ontwikkeling van de primaire en secundaire geslachtskenmerken. Later zorgen ze voor de rijping van de geslachtscellen. Oestrogeen regelt de cyclus van het vrouwelijke dier.
De zwangerschap is een ingenieuze samenwerking tussen hormonen waarbij gezorgd wordt dat de activiteiten van de eierstokken stoppen, de zwangerschap in stand wordt gehouden, de melkproductie op gang komt en er veranderingen in het melkklierweefsel en de baarmoeder optreden.

Krolse katten

Bij een disbalans in de hormoonhuishouding kunnen allerlei klachten bij je dier ontstaan. Denk hierbij aan:

  • Een merrie die tijdens haar hengstigheid totaal niet meer te handelen is.
  • De hengst die, ondanks goede leefomstandigheden, totaal niet meer te handelen is.
  • Een teefje dat steeds maar schijnzwanger wordt.
  • Een reu die rond het voorjaar door deuren en hekken heen breekt om bij een loopse teef te komen of, gestuurd door zijn geslachtshormonen, een potje begint te matten zodra hij de kans krijgt.
  • Een overmatig krolse poes die jou en de buren wakker blijft houden.
  • De kater die het hele huis ondersproeit terwijl er niets met de urinewegen aan de hand is.
  • Vrouwelijke dieren die problemen hebben met drachtig worden.

Eigenlijk is over al deze onderwerpen nog wel een apart artikel te schrijven. En dat hebben we dan ook op onze planning staan.

Hormonen staan onder enorme invloed van factoren van buitenaf. Zaken als voeding, gemoedsrust (stress!), pijn, beweging, temperatuur, daglicht en sociale contacten hebben grote invloed op het functioneren van de (geslachts)hormonen. Vanzelfsprekend is dit de basis. Heeft je dier een vruchtbaarheidsprobleem of is zijn of haar libido trough the roof, zorg dan eerst dat de leefomstandigheden in orde zijn. Denk hierbij aan bovenstaande factoren.

Ben je dit aan het aanpakken? Kan je paard met vriendjes naar buiten en krijgen je honden en katten genoeg uitdaging én rust? Lees dan verder hoe je met natuurlijke middelen de natuur een handje kunt helpen.

Wanneer ingrijpen?

Als je naar het bovenstaand lijstje kijkt, zijn er factoren die tot op zekere hoogte ‘erbij’ horen. Een merrie wordt nu eenmaal hengstig en een ongecastreerde reu zal interesse hebben in een loopse teef. Soms is het toch nodig om in te grijpen. Klachten kunnen zo uit de hand lopen dat zowel jij als je dier er last van hebben.

Monnikspeper

Monniken in de Middeleeuwen hadden het maar zwaar. Ze hadden een kuisheidsbelofte afgelegd en mochten dus niet zo veel. Om deze heren te helpen hun kuisheidsgelofte na te leven, werd monnikspeper (Vitex agnus castus) als specerij in de kloosters gebruikt. Naast de peperige smaak (what’s in a name) hielp het kruid om de geslachtsdrift te verminderen.

Vanuit de oudheid zijn er verschillende rituelen en voorbeelden te vinden van het gebruik van monnikspeper om het libido van de man te onderdrukken. Ook vandaag de dag worden in Italiaanse kloosters de bloemen nog op de grond gestrooid bij het intreden van mannelijke novicen.

In de loop van de 20e-eeuw is er veel onderzoek gedaan naar Vitex agnus castus. Vooral in Duitsland is het kruid bestudeerd op de werking rondom allerlei menstruatieongemakken. Dit heeft veel positieve aandacht opgeleverd.

Met onze Provarium Breeding kun je Vitex agnus castus inzetten bij je dieren om de hormonen in de juiste banen te leiden. Zoals altijd is het ook nu belangrijk om na te gaan waar de ongemakken vandaan komen. Naast Agnus castus zijn er meer opties. Het kan namelijk een goed idee zijn om eerst of gelijktijdig de lever te ondersteunen.

Wat heeft de lever hier nou toch mee te maken?

De lever heeft veel verschillende functies in het lichaam, waaronder de aanmaak van cholesterol wat gebruikt wordt voor de aanmaak van geslachtshormonen. De lever breekt ook bepaalde stoffen af.
Veel hormonale ongemakken hebben baat bij een gezond functionerende lever. Cynara Complex is hiervoor het meest geschikt. Het ondersteunt de leverfunctie en de spijsvertering.

De rol van voeding

Voeding die niet helemaal optimaal is kan als gevolg hebben dat de gezondheid van een dier ook niet optimaal is. Ook hormonale ongemakken kunnen verbeteren als de voeding wordt aangepast.
Dit heeft vooral te maken met de eicosanoïdenstofwisseling. Eicosanoïden zijn een groep hormoonachtige stoffen die door het lichaam worden gemaakt uit essentiële vetzuren. Naast de vetzuren omega 3 en GLA uit omega 6 zijn ook de stoffen vitamine C, magnesium, zink, vitamine B3 en B6 nodig om de juiste, nuttige hormoonachtige stoffen aan te maken.

Een voeding die is afgestemd op de specifieke diersoort zou hier voor een groot deel in moeten voorzien. Als er al ongemakken zijn, of je dier is hier gevoelig voor, kun je extra ondersteunen met Multivitaminen & Mineralen Complex (Hond & Kat of Paard & Pony). Om extra vetzuren te geven kun je Teunisbloem- borage olie, Vis Omega of Vega Omega gebruiken.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!