• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Monnikspeper – Vitex agnus castus

Achtergrond
Monnikspeper (Kuisboom) is een middelgrote heester, familie van de Verbena en heeft zijn oorsprong in Zuid-Europa en West-Azië. De plant staat in verband met vruchtbaarheid en voortplanting en wordt al sinds de Oudheid gebruikt. Zo werden Griekse rituelen rondom Demeter, de godin van de vruchtbaarheid, opgeluisterd met versieringen van monnikspeper.
Monnikspeper dankt zijn naam aan het feit dat het in de kloosters gebruikt werd als alternatief voor peper. De bessen hebben een heel licht peperige smaak. Daarnaast zou de plant de monniken helpen hun kuisheidsbelofte in ere te houden.

Gebruik
Rond 1930 is er in Duitsland veel onderzoek gedaan naar de werking van Agnus castus. Daar zijn vooral de effecten bestudeerd op PMS. Agnus castus werkt regulerend op verschillende hormoonsystemen. Het wordt daarom veel toegepast bij klachten rondom de menstruatie zoals prikkelbaarheid, hoofdpijn, huidklachten, pijnlijke borsten en krampen. Het kruid wordt dan gedurende een aantal cycli dagelijks ingenomen.
Agnus castus bevordert de (vrouwelijke) vruchtbaarheid en remt de mannelijke geslachtdrift wanneer deze wordt veroorzaakt door een teveel aan testosteron.

Dieren
Ook voor onze dieren kunnen we gebruik maken van de kracht van monnikspeper. Vooral in de lente kunnen dieren te maken krijgen met iets te actieve hormonen. Merries kunnen veel last krijgen van hun hengstigheid en daar lichamelijke ongemakken van ondervinden. Gedurende die periode zijn ze dan amper te handelen voor hun verzorgers. Deze zogenaamde pismerries zijn erg gebaat bij een dagelijkse toevoeging van Agnus castus aan het voer. Ook teven kunnen hiermee geholpen zijn.  Agnus castus kan beter niet worden gebruikt bij dieren waarbij de eierstokken verwijdert zijn.
Als er een dekking gepland staat, kan Agnus castus worden ingezet om de vruchtbaarheid te verbeteren. Het is dan goed om hier drie maanden van te voren mee te beginnen. Bij de eerste tekenen van drachtigheid moet het gebruik worden gestaakt wegens de baarmoederstimulerende werking van het kruid.

Mannelijke dieren die continue bezig zijn met het zoeken naar een partner kunnen daar flink last van hebben. Ze komen dan niet meer tot rust komen en kunnen veel overlast veroorzaken door bijvoorbeeld uit te breken, de buren wakker te houden (denk aan reuen) of de rest van de dieren waar ze mee samenleven lastig te vallen. Ook bij deze dieren kan monnikspeper helpen. Daarnaast kunnen ondersteunende maatregelen nodig zijn. Zorg altijd voor goede leefomstandigheden en als het echt niet meer te houden is, kan eventueel door middel van hormonen de geslachtsdrift worden getemperd, oftewel een chemische castratie. Dit is een omkeerbare situatie en is eenvoudig ongedaan te maken na het stoppen van de medicatie.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!