winkel
Webwinkel

Hoe herken je gezonde konijnenkeutels?

Let’s talk dirty!

Poep is natuurlijk niet zo’n aangenaam onderwerp om het tijdens de lunch over te hebben, maar het is wel erg belangrijk. Aan de toestand van je ontlasting valt namelijk veel over de gezondheid af te lezen. Waarschijnlijk werp je zelf regelmatig een blik over je schouder in de wc-pot, maar doe je dat eigenlijk ook bij je dier?

Check het hok

De volgende keer als je het verblijf van je konijnen verschoont, gooi de bodembedekking met keutels dan niet gedachteloos weg, maar heb er eens aandacht voor. Dit klinkt misschien vreemd, maar je kunt veel aflezen over de gezondheid van je konijn aan de toestand van de keutels.

Wat is normaal?

Bij De Groene Os zijn we voorlopers op het gebied van veterinaire darmgezondheid. Een veelgehoorde vraag aan onze klanten is dan ook: hoe ziet de ontlasting eruit? Meestal krijgen we dan een antwoord in de trant van “nou, gewoon!”. Daar nemen we natuurlijk geen genoegen mee, want wat zijn nou precies normale, gezonde keutels?

Normale keutels vs. blindedarmkeutels

Konijnen produceren twee soorten poep: de gewone keutels en de blindedarmkeutels.
Deze laatste zijn erg bijzonder! Konijnen hebben 1 tot 2 keer per dag zo’n blindedarmkeutel. De meeste konijnen hebben deze in de ochtend, vandaar dat sommige dierenartsen dit de ochtendkeutel noemen.

De blindedarmkeutel ziet eruit als een trosje, is zwart en glimmend en er zit een klein laagje slijm overheen. Ze zijn zachter dan de normale keutels. Als het goed is, eten konijnen deze keutel op. Dit doen ze omdat deze keutel waardevolle voedingsstoffen bevat. Het slijmlaagje zorgt ervoor dat deze stofjes de maag overleven.

Als het goed is, zie je deze keutels niet zo vaak. Ze eten ze vaak nog op voor ze de grond raken. Als je ze wel regelmatig ziet liggen, kan er wat mis zijn met de gezondheid. Er kunnen verschillende oorzaken voor dit symptoom zijn, maak daarom een afspraak bij de dierenarts.

diarree bij konijn
Trosje keutels, ze lijken wel erg zacht en licht van kleur

Persoonlijke poep

Dé normale poep bestaat niet, want wat normaal is verschilt per individu. Denk maar eens aan de verschillende groottes van konijnen en de verschillende soorten voer.

Frequentie

Veel konijnen keutelen de hele dag door, bij andere konijnen zit er meer een patroon in. Wat belangrijker is dan een richtlijn als zo’n 300 keutels per dag is dat er enigszins regelmaat in zit.

  • Geur
    De normale konijnenkeutels horen geen sterke geur te hebben. Blindedarmkeutels ruiken veel meer. Diarree en stinkende poep bij konijnen is geen goed teken.
  • Consistentie en vorm
    Gezonde konijnenkeutels zijn rond, stevig en vrij droog. Ze bevatten als het goed is veel plantvezels van het hooi wat ze krijgen. Gezonde keutels zijn per konijn even groot.
  • Hoeveelheid en volume
    De grootte van een keutel verschilt natuurlijk nogal of we met een dwergkonijntje of een Vlaamse reus te maken hebben.
    Maak jezelf dus bekend met wat normaal is voor welk konijn, dan kun je afwijkingen opmerken.
  • Kleur
    Gezonde konijnenkeutels zijn lichtbruin tot zwart. Groenig komt ook voor, bijvoorbeeld als er veel groenvoer of veel timoteehooi is gegeten.
normale konijnenkeutels
Gezonde konijnenkeutels zijn bruin, perfect rond en even groot. Deze zijn nog een beetje vochtig, maar ze zullen snel indrogen

Diarree bij het konijn

Konijnen zijn kwetsbare dieren, zeker als het om het spijsverteringsstelsel gaat. Diarree kan al snel levensgevaarlijk zijn. Bij diarree bij een konijn raden wij dan ook aan om met spoed een dierenarts te bellen met verstand van konijnen.

Veel medicatie heeft een grote invloed op de darmgezondheid. Voor konijnen kan dit grote gevolgen hebben, sommige medicatie is niet geschikt voor ze. Zeker met antibiotica moet zeer voorzichtig worden omgegaan omdat de darmen hierdoor zeer van slag kunnen raken. Zoek dus echt een dierenarts die ervaring heeft met konijnen.

Geen keutels

Een ander spoedgeval is als een konijn helemaal geen keutels produceert. Verstopping is levensgevaarlijk en als het voorkomt moet het konijn meteen naar de dierenarts.

Drogere en kleinere keutels dan normaal kunnen duiden op te weinig drinken. Als dit lang duurt kan er ook verstopping ontstaan. Natuurlijk zorg je altijd voor ruim voldoende vers drinkwater. Je kunt de wateropname verder stimuleren door groenvoer nat te maken (b.v. met een plantenspuit) of een klein beetje groentesap door het water te doen.

Afwijkingen om alert op te zijn

  • Kleinere keutels dan normaal
    De basis van een goed konijnendieet zijn vezels. Bij een tekort aan vezels kun je kleinere keuteltjes zien liggen. Kleine keutels kunnen een symptoom zijn van meer problemen met de darmen. Er kan pijn zijn, er kan verstopping optreden of de darmen kunnen stil gaan liggen. Trek op tijd aan de bel als je konijn kleinere keutels dan normaal produceert.
  • Ovale of puntige keutels
    Als de keutels niet de gewone, perfect ronde vorm hebben, kan het zijn dat het konijn wat vreemds heeft gegeten. Het kan ook wijzen op een fout in het voedingspatroon. Het kan ook optreden tijdens het herstel van een aandoening.
  • Slijm bij de keutels
    Rond de blindedarmkeutel hoort slijm te zitten. Als er slijm rond of bij de normale keutels zit kan er irritatie van het darmslijmvlies zijn. Veel konijnen produceren ook wat slijm als de darmen juist herstellende zijn en weer op gang komen, bijvoorbeeld als het konijn behandeld is voor verstopping of geopereerd is. De keutels hebben dan ook verschillende vormen.
  • Bloed bij de ontlasting
    Rode keutels kunnen komen door het eten van bietjes of sommige soorten houtvezel. Als er echt bloed bij de keutels is, moet er natuurlijk goed worden uitgezocht wat er precies aan de hand is. Bloed kan bijvoorbeeld wijzen op coccidiose.
    Coccidiose wordt veroorzaakt door eencellige parasieten, coccidiën, die in de darmen en lever van o.a. konijnen voorkomen. Ze zijn er altijd, het wordt pas een probleem als het er te veel worden. De ziekte treedt op als gevolg van bijvoorbeeld grote stress (verhuizing, verandering in leefomgeving, lange reis) of vervuiling van het hok. Zeker voor jonge konijntjes kan coccidiose erg gevaarlijk zijn.
    Uiteraard zijn er ook andere oorzaken voor bloed bij de ontlasting, denk bijvoorbeeld aan baarmoederproblemen bij de voedster.
  • Keutelketting
    Een keutelketting ontstaat als er veel haren in de darmen zijn. Het kan zijn dat het konijn flink aan het verharen is. Door de haren plakken de keutels aan elkaar.
    Dit hoeft niet direct een probleem te zijn. Als er echt te veel haar in de darmen is, kan er gevaar zijn voor verstopping. Kam het konijn in de verhaarperiode regelmatig. Je kunt ook ondersteunen met kruiden, vraag ons om advies!
  • Plakpoep
    Als konijnen een vieze achterkant krijgen doordat de keutels in de vacht blijven plakken, kan dit gevaarlijk zijn. Konijnen zijn namelijk gevoelig voor myiasis (vliegenlarveziekte of huidmaden).
    Plakpoep kan ontstaan als een konijn z’n blindedarmkeutel niet opeet of door diarree. Een grote oorzaak hiervan is overgewicht, het konijn kan er dan simpelweg niet bij.
  • Witte aanslag op de keutels
    Soms kun je een witte aanslag op de keutels zien. Dit kan calciumaanslag zijn als het konijn over de keutels heen plast (wat normaal is) of schimmel als de keutels al wat langer liggen. Dit is niet iets om je zorgen over te maken.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge