Thiamine is, net als alle B-vitaminen, wateroplosbaar. En het speelt als co-enzym een grote rol in het energiemetabolisme, net als de andere B-vitaminen. Daarom is een goede voorziening van vitamine B1 belangrijk voor dier en mens.
Honden en katten kunnen zelf geen vitamine B1 aanmaken: dat maakt het een essentieel nutriënt.
Voor paarden is dit anders: zij kunnen tot op zekere hoogte wel vitamine B1 aanmaken in hun dikke darm. Dit is echter niet voldoende om in hun behoefte te voorzien. Daarom is een dieet dat rijk is aan ruwe vezels belangrijk voor paarden: dit voorziet hen van de zo noodzakelijke voedingsstoffen.
Tekorten komen voor bij zowel honden, katten als paarden. Het is lastig vast te stellen in het bloed, dit wordt doorgaans gedaan aan de hand van klinische verschijnselen.
Functies van thiamine
- Werkt als co-enzym in het metabolisme van koolhydraten. Het zorgt zo voor de energievoorziening van organen die afhankelijk zijn voor de energievoorziening uit koolhydraten zoals hersenen, het hart, spieren en zenuwen.
- Ondersteunt het zenuwstelsel doordat het de prikkeloverdracht tussen de cellen bevordert
- Speelt een rol bij de vorming van hormonen, enzymen en eiwitten
- Thiamine is ook belangrijk voor het geheugen
Bronnen van vitamine B1
- Volkoren granen (de zemelen)
- Peulvruchten
- Vlees (vooral varkensvlees)
- Gist
- Ruwvezel zoals gras en hooi van goede kwaliteit voor paarden
Wil je vitamine B1 voor je dier gebruiken?
Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.
Referenties
Kritikos, G., Parr, J. M., & Verbrugghe, A. (2017). The Role of Thiamine and Effects of Deficiency in Dogs and Cats. Veterinary Sciences, 4(4), 59. https://doi.org/10.3390/vetsci4040059