winkel
Webwinkel

Stappenplan bij dunne ontlasting

(Te) dunne ontlasting is een van de meest voorkomende darmaandoeningen bij zowel honden, katten als paarden. Maar wat is te dunne ontlasting? Er is dan sprake van een verandering in de ontlasting, zowel qua structuur, als qua vorm en frequentie.

Dat kan drie oorzaken hebben: het kan te wijten zijn aan een verhoogde beweeglijkheid van het maagdarmkanaal, een verminderd water opnemend vermogen van de darm of een verhoogde afgifte van vocht en elektrolyten in de darm.

Elektrolyten zijn lichaamszouten die essentieel zijn voor het goed functioneren van het lichaam. Ze zijn onder andere betrokken bij het regelen van de bloeddruk, vochtbalans en zuurtegraad in het lichaam, maar ook bij het goed functioneren van de zenuwen en het samentrekken van de spieren zoals de hartspier.

Waarom een stappenplan voor dunne ontlasting?

Omdat we hier veel vragen over krijgen. Het is zelfs een van de meest voorkomende hulpvragen bij honden, katten en paarden. Daarnaast bestaan er nog steeds een aantal misverstanden over hoe je er het best mee omgaat. En geef toe, niemand vindt het leuk om diarree-ongelukjes in huis op te ruimen of elke dag vuile billen te moeten wassen dus hoe sneller het weer voorbij is, hoe beter!

Wanneer is dit stappenplan nuttig?

Dit protocol is vooral bedoeld voor dieren die last hebben van acute dunne ontlasting zonder daar zelf ziek door te zijn. Aangezien ze niet ziek zijn, hebben ze in eerste instantie geen hulp van een dierenarts nodig en kun je zelf aan de slag gaan.

Een acute vorm van dunne ontlasting is na een paar dagen weer voorbij en duurt korter dan 7 tot 10 dagen. Je hond, kat of paard blijft hierbij in zijn normale doen, op de stoelgang na. Het belangrijkste is in dit geval om ervoor te zorgen dat je dier voldoende vocht opneemt om uitdroging te vermijden (zie verder).

Uiteraard is het belangrijk om je dier goed te blijven observeren. Neem contact op met je dierenarts bij:

  • futloos zijn
  • koorts ontwikkelen
  • uitdrogingsverschijnselen vertonen
    en/of
  • bloed in de stoelgang hebben

Bij deze signalen is er meer aan de hand en een dierenartsbezoek noodzakelijk. Ook als de dunne ontlasting langer dan een paar dagen aanhoudt of geregeld terugkeert, is het verstandig naar de dierenarts te gaan, want dan is er sprake van een chronische situatie.

Wil je meer lezen over de verschillen en oorzaken van acute en chronische dunne ontlasting bij dieren? Lees dit uitgebreide artikel van dierenarts Lieselot!

Wat te doen bij dunne ontlasting?

Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen een vrij onschuldige vorm en een ernstigere vorm van dunne ontlasting. Zolang je dier nog alert en vrolijk is, en eet en drinkt zoals anders, hoef je nog niet meteen de dierenarts te bellen.

Zoals in het begin aangehaald, is het voornaamste om ervoor te zorgen dat je dier niet uitdroogt. Om je dier meer te laten drinken, is het goed om het water een lekker smaakje te geven: denk aan zelfgemaakte bottenbouillon bij honden, sap van tonijn in eigen nat bij katten of een geutje appelsap, appelazijn, munt of wortels aan het water toevoegen bij paarden.

Voor honden en katten is een dagje vasten (24 uur) een goede manier om de darmen tot rust te laten komen. Daarna kun je terug gaan voeren, maar kleinere beetjes en wat frequenter dan anders. Bij honden en katten die op rauw voer staan, is het een goed idee om de eerste paar dagen na het vasten het rauw voer met kokend water te overgieten, even te laten rusten en pas na een temperatuurcheck aan te bieden. Het maakt het voer wat lichter verteerbaar voor de darmen.

Daarnaast moet de onderliggende oorzaak behandeld worden (zie boven).

Als je dier ook sloom is, futloos, braakt of koorts heeft, is de dunne ontlasting ernstiger en kun je er maar beter de dierenarts bij halen. Er kan dan een vloeistofinfuus gegeven worden in combinatie met een correctie van de zuur-base-balans en elektrolytenverhouding. Door middel van een bloedonderzoek kan achterhaald worden wat je dier precies nodig heeft.

Stappenplan voor acute dunne ontlasting

STAP 1
In geval van dunne ontlasting is het darmslijmvlies in meer of mindere mate geïrriteerd of beschadigd en dus meer doorlaatbaar. Dit zorgt dat een deel van de voedingsstoffen niet wordt opgenomen zoals normaal. Bovendien is bij diarree de beweeglijkheid van de darm toegenomen waardoor de darminhoud sneller passeert, minder vocht en nutriënten worden opgenomen en de stoelgang bijgevolg meer water bevat dan anders.

We willen in deze eerste stap graag dat het teveel aan vocht opgenomen wordt (zodat de ontlasting weer vaster wordt) én herstel van het darmslijmvlies.

Dat eerste kan met behulp van psylliumvezels die tot twintig keer hun eigen gewicht aan water kunnen opnemen. De husks (zaadhoesjes) van psyllium hebben hierbij een sterkere werking dan de zaden, omdat zij veel meer voedingsvezels bevatten. Bijkomende pluspunten van psyllium zijn dat het een milde darmreinigende werking heeft en als prebioticum de lichaamseigen darmflora ondersteunt.

Herstel van het darmslijmvlies helpt mee om het overtollige vocht beter op te nemen en zorgt dat het lichaam de ingenomen voedingsstoffen op een correcte manier verteert. Dat kan door middel van verschillende kruiden zoals weegbree, kamille, potentilla en salie.

Middelen

Behandelduur: 7 tot 10 dagen

STAP 2
Te dunne ontlasting gaat altijd gepaard met een verstoring van de darmflora. Deze flora is echter ontzettend belangrijk voor zowel de algehele fysieke en mentale gezondheid als de immuniteit van je dier. Hoe dat precies zit, lees je hier.

Het terug in balans brengen van de darmflora is daarom een cruciale stap, niet alleen bij dunne ontlasting, maar eigenlijk bij elk ziektebeeld en na elk medicijngebruik. Dat kan door middel van het toedienen van een pre- en probioticum. Een kwaliteitsvol product is wel noodzakelijk om daadwerkelijk een verschil te kunnen maken. Hoe je de kwaliteit van pre- en probiotica kunt beoordelen, lees je in dit artikel. Het is belangrijk om de darmflora voldoende lang te ondersteunen.

Middel

Behandelduur: minimum 2 maanden

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Behandeling van chronische dunne ontlasting

Het oplossen van chronische dunne ontlasting vraagt een veel uitgebreidere aanpak dat wat in een artikel kan beschreven worden. Bovendien is die aanpak veelal verschillend van dier tot dier en afhankelijk van welke andere klachten gepaard gaan met de chronische diarree.

Wil je hierin graag hulp op maat van jouw dier? Vraag dan een Groene Kennis Consult aan!

Samen met het hele team van De Groene Os gaan we op zoek naar de geschikte oplossing voor jouw dier!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge