• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Zo ruïneer je de darmflora van je dier

Tsja, de darmflora. Er wordt veel over geschreven. De meeste van jullie zullen inmiddels ook wel weten dat een gezonde darmflora belangrijk is voor een goed functionerend immuunsysteem. Maar er is nog meer over te vertellen, namelijk hoe je de darmflora kunt verstoren.

Schimmels, bacteriën, gisten en wormen

Met darmflora wordt het geheel van micro-organismen in het maagdarmstelsel bedoeld, dus niet alleen in de darmen. De darmflora bestaat uit miljarden bacteriën, schimmels en gisten en wordt ook wel de microbioom benoemd. Bij een volwassen dier kan de darmflora wel 1 tot 1,5 kilo wegen. Al deze beestjes helpen mee met de spijsvertering, houden het darmslijmvlies intact en zorgen ervoor dat schadelijke micro-organismen zoals virussen en wormen niet de overhand krijgen. De nadruk ligt hierbij op het ‘de overhand krijgen’, want het is volkomen normaal en zelfs belangrijk voor een gezond immuunsysteem dat er bijvoorbeeld ook wormen in de darmen aanwezig zijn. Het gaat erom dat het er niet te veel worden.

Bijzondere functies van de darmflora

Een gezond microbioom dient als eerste fysieke barrière tussen de gastheer (het dier of de mens) en de externe omgeving. Ziekteverwekkende organismen (pathogenen) die aanwezig zijn in het spijsverteringsstelsel komen meteen in aanraking met de darmflora die het settelen en uitbreiden van deze pathogenen voorkomt.

Andere functies van de darmflora zijn het produceren van enzymen, vitaminen (vooral B-vitaminen en biotine), mineralen en meervoudig onverzadigde vetzuren. De darmflora helpt met het verteren van voedsel en speelt een belangrijke rol in endocriene (hormonale), neurologische en immunologische processen.

Immuunsysteem in het spijsverteringsstelsel

Een gezond microbioom is essentieel voor een gezonde immuunfunctie. Dat zit zo:

Het immuunsysteem van het spijsverteringsstelsel wordt darmgeassocieerd lymfoïde weefsel (Engels: gut-associated lymphoid tissue, GALT) genoemd. Het lymfatisch systeem is een belangrijk onderdeel van het afweersysteem. Het is een vatenstelsel waardoor lymfevloeistof stroomt waarin een bepaald type witte bloedcellen zit, de lymfocyten. Witte bloedcellen zorgen ervoor dat je niet ziek wordt. Dit lymfoïde weefsel behoedt het lichaam dan ook voor een invasie van micro-organismen via het spijsverteringskanaal.

Ongeveer 70% van het immuunsysteem is gelegen in het spijsverteringskanaal. Het darmgeassocieerd lymfoïde weefsel bestaat uit verscheidene types lymfoïde weefsel waarin immuuncellen zoals T- en B-lymfocyten werkzaam zijn.

Ook de moderne wetenschap heeft nog niet alles over de darmen en de darmflora in kaart kunnen brengen. In recente literatuur wordt wel de vergelijking gemaakt met de lever qua hoeveelheid processen waarbij dit complexe orgaan bij betrokken is.

Zo maak je de darmflora kapot

 1. Je dier onnodig veel stress geven
  De gezondheid van de darmen en die van het centrale zenuwstelsel staan in rechtsstreek verband met elkaar. De Franse microbioloog en patholoog René Dubos heeft veel onderzoek verricht naar de darmflora en zich ook verdiept in de rol van stress hierin. Hij merkt hierbij op dat het gaat om de ervaring van stress. Er hoeft dus niet per se een leeuw aan te komen, alleen al het idee dat er misschien een leeuw zit, kan al genoeg zijn voor het optreden van de verstorende effecten van stress op de darmflora. Het is ook interessant om te weten dat het microbioom ook een soort slaap-waakritme heeft. De darmflora slapen niet daadwerkelijk, maar hebben wel perioden van meer en minder activiteit. Te weinig rust heeft een negatieve invloed op de darmflora. Het is nog niet helemaal duidelijk of het ondersteunen van de darmflora ook zou kunnen helpen om beter tot rust te komen. In ieder geval weer een extra teken om te zorgen voor een veilige, persoonlijke rustplek voor je dier!
 2. Je dier overmatig medicijnen geven zonder erbij na te denken
  Medicijnen die een afdodende werking hebben (bijvoorbeeld op bacteriën of wormen) zijn per definitie verstorend voor de darmflora. Dit neemt niet weg dat deze medicijnen heel erg nuttig kunnen zijn en bijdragen aan het welzijn van onze dieren. Gebruik de volgende medicijnen verstandig én los na gebruik de gevolgen ervan op, bijvoorbeeld door gebruik van een probiotica:
 • anthelmintica (ontwormingsmiddelen)
 • antibiotica
 • prednison
 • NSAID’s
 • maagzuurremmers
 • narcosemiddelen
 1. Je dier verkeerd voer geven
  Dat wat een dier binnenkrijgt, heeft direct invloed op de darmflora. Als een dier voer krijgt dat niet bij het diersoort past (zoals te weinig ruwvoer bij paarden, te veel koolhydraten bij honden en katten) heeft dit negatieve gevolgen voor de darmflora. Ook te eenzijdige voeding is niet goed.
 2. Je dier weinig laten bewegen
  Wetenschappers hebben een begin gemaakt met de effecten van veel of weinig beweging op de darmflora. Maar het is eigenlijk heel logisch: beweging is nodig voor een gezonde darmperistaltiek (darmbewegingen). Zonder normale darmperistaltiek krijg je obstipatie en dat, je raadt het, is niet goed voor de darmflora.
 3. Je dier niet helpen bij langdurige diarree
  Als je dier lang of regelmatig terugkerend dunne ontlasting heeft, is dit een teken aan de wand dat er ‘iets’ niet goed gaat. Tijd voor actie! Kijk het niet te lang aan, want ook te dunne ontlasting is niet goed voor de darmflora. Er spoelen dan te veel nuttige darmbacteriën weg waardoor er meer ruimte is voor schadelijke micro-organismen.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

23 reacties

 1. bianca schreef:

  zeer nuttig zeg. mn pony heeft in de zomer ook altijd iets wat in dr staart kwa mest. heb nu homeopatisch lympfe drainage. hiervoor div bloedonderzoekeb. artseb ed nienand wist wat er met mn pony was. hoge witte bloedcellen ontstekingen. spierwaardes zeer hoog.. ga nu ook over op hooi. nooit meer kuil.
  ook ikzelf kamp met ernstig verstoorde darmflora.
  heeft u ook verstabd van mensen?

  • Melody Cool schreef:

   Beste Bianca,

   Bedankt voor het compliment!
   Voor vragen over mensen kun je het beste contact opnemen met ons zusterbedrijf Drogisterij A.J. van der Pigge:
   023-5312454
   info@vanderpigge.nl

   Zij kunnen je uitstekend van dienst zijn!

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 2. Nimda schreef:

  Welke probioticas worden er aangeraden voor honden?

 3. Alain schreef:

  Welke probioticas worden er aangeraden voor honden?

 4. Sue schreef:

  Mijn hond is getest DNA en zou pre en probiotica en enzym renine moeten bijnemen? Wat wordt hier bedoeld? ZIj heeft 2 jaar geleden pancreatitis gehad .
  Waar vind ik dit ?

 5. Corine van Stokkom schreef:

  Hoi mijn pup van 6 maanden heeft hardnekkige blaasontsteking gehad. Tweemaal antibiotica moeten geven. Nu is de ontlasting soms wat dunner wat kan ik haar beste geven. En wat kan ik aan de honden geven als zij ontwormt moeten worden. Als ondersteuning voor de darmen. En kan dat tegelijkertijd gegeven worden. Gr Corine

 6. Conny schreef:

  Rémy had een urineweginfectie. 2 kuren gehad en moest tijdelijk over op diervoeding van de dierenarts. Hierdoor is haar allergie weer terug gekomen en ze weegt 3 kilo zwaarder. Nu weer terug op het andere voer maar hierdoor zou juist de blaasontsteking zijn veroorzaakt. Graag uw advies qua voeding of supplementen. Dank

  • Melody Cool schreef:

   Beste Conny,

   Ik stuur je een email! Vanwege de claimsverordening is het advies dat we op deze plaats kunnen geven beperkt.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 7. Cailin schreef:

  Wat een fijn artikel. Wat Kan ik mijn bond het best voor probiotica gevern? Voor mezelf ga ik morgen even naar jullie bellen.

 8. Anja Deen schreef:

  Hallo , Heb een vraag over onze Duitse herder Xendo. Nu bijna 9 maanden. Nadat hij een paar goed ziek is geweest, diarree, braken, totaal geen eetlust zijn we er nu achter dat hij gevoelig is voor lactose en kip in zijn voeding. Het slijmvlies van de dunne darm is aangetast. Op dit moment krijgt hij vers vlees te eten. Hier reageert hij goed op. Maar hiernaast lijkt me een probiotica ook op zijn plaats en ook iets om zijn weerstand te verbeteren. Wat raden jullie me aan in dit geval?

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Anja,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat vervelend dat Xendo deze klachten heeft (gehad).

   Ons darmprotocol (https://degroeneos.nl/darmprotocol/) zou mooi kunnen ondersteunen maar gezien de jonge leeftijd van je hond zijn daar wel wat aanpassingen in nodig. Een probiotica is ook belangrijk om te gana geven maar pas nadat de slijmvliezen weer meer hersteld zijn. Voor een gerichter advies is het handiger om ons te mailen op info@degroeneos.nl of ons te bellen op ons telefonische spreekuur elke woensdag en vrijdag van 9-10 uur.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 9. Ingrid Sorgdrager schreef:

  Goedemorgen, na endoscopie blijkt dat onze hond chronische enteropathie en lymphangiëctasie heeft. Hij is constant misselijk, diarree en eet veel gras en als hij de kans krijgt poep. Advies was low fat voer (brok Prins) en eventueel probiotica. Mocht dit niet helpen dan prednison. Dit wil ik het liefst zolang mogelijk uitstellen.
  Hebben jullie een advies voor een goede probiotica en/of eventueel behandelplan?
  Met vriendelijke groet,
  Ingrid Sorgdrager

 10. Anneke Ritzema schreef:

  Hallo,
  Onze hond van 10 maanden oud is net geopereerd omdat men dacht dat er iets in zijn darm zat. Het was achteraf een lymfeknoop. Zijn dunne darm is helemaal ontstoken en geïiteerd. Waarschijnlijk is er wel iets vreemds doorheen gekomen. Wat kan ik hem het beste geven om zijn darmflora te herstellen en zijn weerstand te verhogen. Mvg Anneke

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Anneke,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat vervelend dat je jonge hond dit meemaakt.

   Op deze plek mogen we je geen (product)advies geven. Je bent welkom om ons te bellen voor advies: elke woensdag en vrijdag van 9-10. Zeker omdat je hond nog zo jong is en meer informatie over de gezondheid van je hond nodig is, is het fijner om ons te bellen.

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 11. Yvonne verschoor schreef:

  Ik heb hond 6 maanden die langdurig anti biotica en behandeling tegen Giardia heeft gehad. Nu giardia weg maar blijft water poepen.
  Dierenarts zegt darm ontsteking. Maar wordt wel beter. Maar we zien geen verbetering.
  Help…

  • Melody Eveleens schreef:

   Goedemorgen Yvonne,

   Wat vervelend voor je hond! Ik stuur je een email met meer informatie.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 12. Judy schreef:

  Ik zou graag informatie willen over welke probiotica goed is voor honden en katten.
  Mijn hond Teddy houdt last van zijn anaalklieren. Ze zijn al een keer uitgeknepen door de dierenarts. Ik geef hem zo nu en dan klei om de ontlasting harder te maken want dat was ook soms wisselend maar ik las dat die klei ook nadelen kan hebben? en hij heeft voer waar alleen kip en rijst in zit want hij was blijkbaar ook allergisch voor tarwe. Hij kreeg zwart verkleuring op zijn buik, dat is nu langzamerhand minder geworden. Ik maak het schoon met azijn.
  Mijn kat Mamo heeft af en toe bloed in zijn ontlasting, nu twee keer gezien en weet sinds vandaag dat hij het is, maar is verder niet ziek, hij mag sinds kort in de tuin onder toezicht en beweegt juist meer dan voorheen. Hij eet wel gras.
  Hij heeft af en toe diarree gecombineerd met vaste ontlasting, poept niet vaker dan normaal.
  Mijn andere hond Luna, ik heb drie honden en twee katten, is net loops geweest en lusteloos, wil ook amper eten maar kwam wel gisteren tot leven toen we naar een meertje gingen en haar favoriete spel met de bal halen deden. Ze plast niet meer dan anders, drinkt ook niet meer, heeft geen koorts. Het reutje Teddy heeft haar wel gedekt ondanks castratie en had even een ontsteking aan zijn voorhuid een aantal dagen terug dat ik snel onder controle had door zilverwater en prepusol. Mijn kleine hondje Ruby heeft chronisch rode ogen en had daar oogdruppels met prednison voor gekregen, dat helpt wel maar tijdelijk en moet steeds herhaald worden. Teddy zijn ene oog is ontstoken en maak ik schoon .er gekookt water. Zorgenkindjes. De enige die nergens last van heeft is Maki, de andere kat. Ik heb de katten en twee honden, niet de loopse, vanmorgen een ontwormingskuur gegeven, ze moeten nu nog twee dagen maar ik vraag me af of dat nu goed is na wat ik hier las. Anyway…. Ik hoop dat jullie mij advies kunnen geven met deze issues.

  Groetjes,

  Judy

  • Valery Vergnes schreef:

   Beste Judy,

   Ik denk dat het verstandig is om echt goed energetisch en emotioneel te kijken wat er aan de hand is en om hiernaast een holistisch werkend dierenarts te zoeken bij jou in de buurt om je te helpen.
   Er zijn te veel dingen waarbij er alarmbellen gaan rinkelen en ik kan je eigenlijk veel symptomatische dingen aanraden maar dit gaat niet helpen als er energetische blokkades zijn.
   Kijk even op http://www.holistischedierenartsen.nl om te kijken naar een holistisch werkend dierenarts bij jou in de buurt.

   Groeten,
   Valéry van De Groene Os

Laat een reactie achter