• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Maak zelf bottenbouillon voor je hond of kat 

Ik wist al langer van de gunstige eigenschappen van een echte ouderwetse bouillon met botten (zowel voor jezelf als voor je dieren), maar het was er nog nooit van gekomen om het zelf te maken.

Tot zich vorige week de perfecte kans voordeed. We hadden een biokip gekocht om in z’n geheel in de oven klaar te maken, toen opeens onze kat een flinke blaasontsteking bleek te hebben. De kat kreeg natuurlijk ruim voldoende water en extra plekjes om te plassen aangeboden, maar we wilden haar ook kruiden geven om de infectie aan te pakken en de vochthuishouding te verbeteren.

De twee uitdagingen bij katten met blaasontsteking zijn om ze extra te laten drinken en om supplementen en medicijnen zonder al te veel stress naar binnen krijgen. En dat kan allebei met een huisgemaakte bottenbouillon.

Recept

Voor huisgemaakte bottenbouillon kun je een karkas of botten gebruiken van wat je zelf gegeten hebt (even afspoelen i.v.m. saus en specerijen) of je gaat naar de slager en vraagt om wat botten en gewrichten. Vraag bij grote gewrichten (zoals de knie van een koe) om ze even door te zagen. Gebruik bij voorkeur wel botten van biologisch gehouden dieren. Niet alleen is dit beter voor het dierenwelzijn en milieu, maar deze dieren hebben over het algemeen ook gezonder gegeten en dus bevatten hun botten betere voedingsstoffen.

  • Zet de botten net onder water en voeg een scheut azijn toe. De azijn helpt om de mineralen uit de botten te trekken. Breng het vervolgens aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat de bouillon zonder deksel zachtjes trekken voor tenminste 3 tot 5 uur.
  • Laat de bouillon daarna goed afkoelen. Als er nog restjes vlees en kraakbeen aan de botten zitten, kun je die er nu afhalen en bij de bouillon doen. De botten gooi je weg (omdat ze gaar zijn, zijn ze niet meer geschikt om aan je dier te voeren in verband met splintergevaar).
  • Laat de bouillon verder afkoelen in de koelkast. Het wordt dan bijna een geleiachtige substantie, perfect om medicijnen en supplementen door te doen!
    Een flinke hond geef je 3 volle eetlepels per keer. Het mag door het voer gegeven worden of puur.

Voordelen bottenbouillon

  • Je grootmoeder wist het waarschijnlijk wel: huisgemaakte kippensoep is geweldig als je ziek bent. De nuttige mineralen, aminozuren en antioxidanten geven een boost aan het immuunsysteem en helpen om sneller te herstellen na ziekte. Een aantal wetenschappers had waarschijnlijk ook interessante ervaringen met oma’s kippensoep, want er is zelfs onderzoek naar gedaan.
  • Als dieren aan de diarree zijn geweest of misselijk waren, is het perfect om ze weer langzaam aan het eten te krijgen. Je geeft ze vocht en nutriënten om mee aan te sterken.
  • Botten zijn rijk aan glucosamine en gelatine wat nodig is om gewrichten gezond te houden. Dieren met stramme gewrichten hebben extra baat bij regelmatig een portie bottenbouillon!
  • Gelatine is een zwaar ondergewaardeerd superfood! Ook voor honden en katten. Gelatine komt voor in bindweefsel, pezen, botten en gewrichten en helpt deze gezond te houden. Daarnaast is het ook een fantastische voedingsstof voor de darmwand. Het helpt het darmslijmvlies te herstellen.
  • Zeker dikke geleiachtige bouillon met wat stukjes vlees en kraakbeen is perfect om kruidentincturen en andere supplementen door te geven.
  • Door de bouillon geef je je dier al extra vocht, maar je kunt ook een extra waterbakje met een scheut bouillon erin neerzitten. Veel honden en katten vinden water met zo’n smaakje erg lekker!

Wil je tips ontvangen over natuurlijke diergezondheid?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!