De Groene Os gebruikt cookies om zijn webshop persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.   sluiten

Zoek naar product, orgaan of toepassing:

Recept: maak zelf bottenbouillon voor je hond en kat 

Ik wist al langer van de gunstige eigenschappen van een echte ouderwetse bouillon met botten (zowel voor jezelf als voor je dieren), maar het was er nog nooit van gekomen om het zelf te maken.

Tot zich vorige week de perfecte kans voordeed. We hadden een bio kip gekocht om in z’n geheel in de oven klaar te maken, toen opeens onze kat een flinke blaasontsteking bleek te hebben.
De kat kreeg natuurlijk ruim voldoende water en extra plekjes om te plassen aangeboden, maar we wilden haar ook kruiden geven om de infectie aan te pakken en de vochthuishouding te verbeteren.

De twee uitdagingen bij katten met blaasontsteking zijn om ze extra te laten drinken en om supplementen en medicijnen zonder al te veel stress naar binnen krijgen. En dat kan allebei met een huisgemaakte bottenbouillon.

Recept

Voor huisgemaakte bottenbouillon kun je een karkas of botten gebruiken van wat je zelf gegeten hebt (even afspoelen i.v.m. saus en specerijen) of je gaat naar de slager en vraagt om wat botten en gewrichten. Vraag bij grote gewrichten (zoals de knie van een koe) om ze even door te zagen. Gebruik bij voorkeur wel botten van biologisch gehouden dieren. Niet alleen is dit beter voor dierenwelzijn en milieu, maar deze dieren hebben over het algemeen ook gezonder gegeten en dus bevatten hun botten betere voedingsstoffen.

Zet de botten net onder water en voeg een scheut azijn toe. De azijn helpt om de mineralen uit de botten te trekken. Breng het vervolgens aan de kook.

Zet het vuur laag en laat de bouillon zonder deksel  zachtjes trekken voor tenminste 3 tot 5 uur.

Laat de bouillon daarna goed afkoelen. Als er nog restjes vlees en kraakbeen aan de botten zitten, kun je die er nu afhalen en bij de bouillon doen. De botten gooi je weg. Omdat ze gaar zijn, zijn ze niet meer geschikt om aan je dier te voeren in verband met splintergevaar!

Laat de bouillon verder afkoelen in de koelkast. Het wordt dan bijna een geleiachtige substantie, perfect om medicijnen en supplementen door te doen!
Een flinke hond geef je 3 volle eetlepels per keer. Het mag door het voer gegevens worden, of puur.

Voordelen bottenbouillon

  • Je grootmoeder wist het waarschijnlijk wel: huisgemaakte kippensoep is geweldig als je ziek bent. De nuttige mineralen, aminozurenen antioxidanten geven een boost aan het immuunsysteem en helpen sneller te herstellen na ziekte. Een aantal wetenschappers hadden waarschijnlijk ook interessante ervaringen met oma’s kippensoep, want er is zelfs onderzoek naar gedaan.
  • Als dieren aan de diarree zijn geweest of misselijk waren, is het perfect om ze weer langzaam aan het eten te krijgen. Je geeft ze vocht en nutriënten om mee aan te sterken!
  • Botten zijn rijk aan glucosamine en gelatine wat nodig is om gewrichten gezond te houden. Dieren met stramme gewrichten hebben extra baat bij regelmatig een portie bottenbouillon!
  • Gelatine is een zwaar ondergewaardeerd superfood! Ook voor honden en katten. Gelatine komt voor in bindweefsel, pezen, botten en gewrichten en helpt deze gezond te houden. Daarnaast is het ook een fantastische voedingsstof voor de darmwand. Het helpt het darmslijmvlies te herstellen.
  • Zeker dikke geleiachtige bouillon met wat stukjes vlees en kraakbeen is perfect om kruidentincturen en andere supplementen door te geven.
  • Door de bouillon geef je al extra vocht, maar je kunt ook een extra waterbakje met een scheut bouillon erin neerzitten. Veel honden en katten vinden water met zo’n smaakje erg lekker!

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op.
Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

33 reacties

  1. Alexander schreef:

    Ik heb vandaag kippenvleugels ontleedt, dit vlees geeft ik rauw. Van de botjes boulion gemaakt.
    Was wel wat weinig maar ze vonden het heerlijk.
    De stukjes vlees die er nog afkwamen liet 1 poes keurig liggen .
    Ze wil alleen maar rauw vlees. Super om te maken 👍

  2. Marjo zwemmer schreef:

    Wat voor soort azijn gebruik je om bottenbouillon te maken voor je dieren en welke botten koop je en waar ?
    Op een site voor barf producten of gewoon in de supermarkt? Grt marjo

    • Melody Cool schreef:

      Beste Marjo,

      Het soort azijn maakt niet zoveel uit. Het is puur bedoelt om de voedingsstoffen te helpen uit het bot te trekken. Dus dit kan bijvoorbeeld gewoon natuurazijn of appelazijn zijn.

      De botten kunnen gewoon uit de supermarkt komen, maar meestal is het handigste om ze bij de slager te halen. Normaal wordt geadviseerd om geen dragende botten te voeren, maar voor zo’n bouillon maakt dit niet uit. Alle botten kunnen dus gewoon gebruikt worden. Vooral gewrichten zijn erg rijk aan collageen en dus erg geschikt. Denk bijvoorbeeld aan een kniegewricht van een koe.

      Met vriendelijke groet,
      Melody

  3. Marjo schreef:

    Hoeveel bottenbouillon geef je eigenlijk aan een hond ?
    2 of 3 eetlepels of zo door de maaltijd heen!

    • Melody Cool schreef:

      Beste Marjo,

      Goede vraag, staat er inderdaad nog niet bij!
      Een flinke hond geef je 3 flinke eetlepels. Het mag door het voer, maar ook zo in de bak. Ze vinden het heerlijk, dus ze likken het zo op.

  4. Elizabeth schreef:

    Vandaag heb ik rundermergpijp bij Jumbo gekocht, is dat even goed? Biologisch hebben ze hier niets in dit kleine dorp helaas maar hopelijk is dit ook waardevol voor mijn hondje en voor mij. Alvast bedankt voor het antwoord.

  5. Samantha schreef:

    Hi Melody,

    Hoe lang kan je zoiets bewaren? Kun je het bijvoorbeeld in kleine porties invriezen? En hoeveel geef je aan een kat?

    Alvast bedankt!

    Samantha

    • Melody Cool schreef:

      Hoi Samantha,

      Ja, je kunt het zeker invriezen! Dan blijft het zeker een jaar goed. In de koelkast zou ik het niet langer dan 4-5 dagen aandurven.
      Katten vinden dit vaak ook heerlijk! Het kan over het voer als het wat dunner uitvalt, maar ook apart gegeven worden.

      Fijn weekend!

  6. Jannette schreef:

    Er word geadviseerd om biologische botten te gaan gebruiken..uit de winkel zijn behandeld..dan krijgen ze nog rotzooi binnen

  7. Kelly schreef:

    Hallo,

    Ik heb een hele oude kat doe steeds moeilijker brokken eet. Ik wil dus bouillon voor hem maken maar je houd natuurlijk veel over. Hoe veel mag ik mijn kat geven en hoe bewaar ik het beste?

    Groet Kelly

    • Melody Cool schreef:

      Beste Kelly,

      Goed idee om de voeding aan te vullen met bouillon! Eet je kat ook natvoer moeilijk? Het is natuurlijk geen vervanger voor kattenvoer. Veel oude katten hebben problemen in de mond, het gebit laten checken bij de dierenarts kan waardevol zijn.

      Er is niet een duidelijke max qua dosering als je er geen gekke dingen (zoals zout) doorheen doet. In dit geval is het echt om aan te sterken, dan zou ik zeker 2 keer per dag 2 flinke eetlepels geven.
      Je kunt het in de koelkast of vriezer bewaren. Wat erg handig kan zijn is invriezen in een ijsblokjes vorm.

  8. Ann schreef:

    Hallo,
    Zou dit ook lukken met de karkas van een kip aan het spit?
    Dit staat hier morgen op het menu, zou ideaal zijn.
    Ik weet niet of er genoeg bot in kippennekjes zou zitten om de bouillon te maken?
    Ik heb een poes die daar gek van is rauw maar de poes die wat moet aansterken eet geen rauw, misschien zou ik het met kippennekjes kunnen proberen?
    Alvast bedankt!

    • Melody Cool schreef:

      Beste Ann,

      Ja, de botten van de kip die klaargemaakt is kun je gebruiken voor de bouillon! Spoel het voor de zekerheid even af voor je ze in de pan doet i.v.m. pittige kruiden oid.
      Kippenbotten die verhit zijn moet je absoluut niet geven, deze hebben grote kans op splinteren, waardoor je hele nare klachten in het spijsverteringskanaal kan krijgen.
      Rauwe kippennekjes worden vaak aangeraden als ‘beginnerssnack’ voor dieren die aan rauw vlees aan het wennen zijn.

      Ik hoop dat ik hiermee je vragen voldoende beantwoord heb.

      Met vriendelijke groet,
      Melody

  9. Birgit schreef:

    Geef je de beenderen bouillon dagelijks ?

    • Melody Cool schreef:

      Beste Birgit,
      Dat kan! Maar af en toe een paar dagen achtereen als ze niet lekker zijn, of juist standaard een paar dagen in de week kan ook!

  10. Stella schreef:

    Mijn kat heeft chronisch nierfalen en eet vaak slecht.
    Ik zou de bouillon willen geven om zijn eetlust te stimuleren.
    Mag een kat met chronisch nierfalen deze bouillon ook eten?

  11. Melody Cool schreef:

    Beste Stella,
    Ja, dit wordt inderdaad ook gebruikt om de eetlust te stimuleren bij nierfalen. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat het huisgemaakt is en niet van een tablet of poeder, daar zit veel te veel zout in.
    Bottenbouillon bevat wel eiwit en mineralen. Dit is een andere invalshoek als sommige klassieke nierbrokjes, die zijn meestal gericht op het beperken van eiwit. Goed verteerbaar eiwit is echter essentieel voor een kat. Voor de zekerheid kun je het melden aan de dierenarts.

  12. Yvonne schreef:

    Ik wil dit graag eens gaan maken voor mijn boxers.
    Begrijp ik goed dat zowat alle botten goed zijn om te gebruiken (dus ook bv het restje van mijn karbonade bv)? En kan hier ook bijvoorbeeld kruiden aan toe gevoegd worden?
    Zowel geschikt voor een jonge, fitte hond als voor een oudere dame met wat klachten aan haar rug?

  13. Melody Cool schreef:

    Beste Yvonne,

    Je kunt inderdaad eigenlijk alle botten gebruiken. Het is natuurlijk wel zo dat hoe gezonder het dier waarvan de botten afkomstig zijn was, hoe meer nuttige stoffen je uiteindelijk in de bouillon krijgt.
    Als je kruiden of supplementen wil toevoegen zou ik dat op het laatst doen. De inhoudsstoffen in kruiden kunnen verloren gaan bij langdurig verhitten. Dan kun je het ook meer afstemmen voor de oudere dame of voor de jonge blom.

    Met vriendelijke groet,
    Melody

  14. Yvonne schreef:

    Dank je voor je reactie!
    Vroeg me nog af of ik ook de botten kan gebruiken waar de honden al op hebben liggen kluiven, vaak van die gerookte van de dierenspeciaalzaak. Die heb ik namelijk nog een heleboel liggen..

  15. Melody Cool schreef:

    Dat heb ik eerlijk gezegd nog nooit geprobeerd!

  16. Yvonne schreef:

    Hmmm, misschien moet ik dat maar eens gewoon gaan proberen dan..

  17. Ria doff schreef:

    Varkensbotten mag dan ook?

    • Melody Cool schreef:

      Beste Ria,

      Jazeker!
      Rauw varkensvlees mag niet gevoerd worden vanwege het risico op de ziekte van Aujeszky. Varkensbotten in een bouillon gebruiken is geen probleem.

  18. Esther schreef:

    Dat azijn dat je er door moet doen, maakt dat niet dat het vies gaat smaken voor een kat? Zurig? Of verdwijnt dit? Ook heb ik ergens gelezen, dat een klein beetje zout goed zou zijn voor een kat? Of klopt dit niet?

  19. Louise schreef:

    Mijn kat is gezond, is het dan goed dat ik voor haar ook bottenbouillion maak?

    • Claire van 't Hul schreef:

      Beste Louise,

      Bedankt voor je bericht.
      Ja zeker! Het is altijd gezond om bottenbouillon te geven, hier zitten namelijk veel waardevolle voedingsstoffen in die onder meer gezond zijn voor de darmen. Gezondheid is meer dan alleen de afwezigheid van ziekten. Wij vinden het dus altijd belangrijk om (preventieve) maatregelen te nemen die gericht zijn op het creëren van zo optimaal mogelijke condities voor een dier.

      Met vriendelijke groet,
      Claire, De Groene Os.

  20. Marisa schreef:

    Hoe weet ik wanneer de bottenbouillon klaar is, met of zonder gebruik van een slowcooker? Moet hierin niet af en toe geroerd worden zoals bij gewoon koken, om bv te voorkomen dat eten niet plakt? Ik las dat elke keer dat het deksel opgetild wordt de kooktijd langer wordt bij een slowcooker.

    • Anke Felling schreef:

      Beste Marisa,

      Dank voor je bericht.
      Het is bij het maken van een bouillon belangrijk dat alle smaken en stoffen de tijd krijgen om in het vocht te trekken.
      Je kunt het dus bijna niet te lang laten trekken, ik zou zeggen minimaal 5 uur, maar als het wat langer staat is dat ook niet erg.
      Ik heb zelf geen ervaring met een slowcooker, maar ik zou daar kiezen voor zo’n 6-8 uur.
      De bedoeling is dat de bouillon ‘trekt’ en niet kookt. Het water moet niet borrelen, maar tegen het kookpunt aanzitten.
      Gebruik dus de laagste stand, zowel bij de slowcooker als op het fornuis of sudderplaatje. De deksel zou ik zoveel mogelijk op de pan laten.
      Ik hoop dat het lukt, succes ermee!

      Met vriendelijke groet,
      Anke, De Groene Os.

  21. Michèle Schuermans schreef:

    Kan ik ook de graat (meer kraakbeen) van de paling die wij gegeten hebben ook in de bonebroth verwerken?

    • Melody Cool schreef:

      Goedemorgen Michèle,

      Je kunt zeker ook vissengraten gebruiken. Goed zeven en het is veilig te geven.
      Gerookte paling is natuurlijk wel erg zout, maar ik denk dat bij het gebruik van de graat en dan verdund in bouillon dit geen kwaad kan. Maar waar mogelijk zou ik verse, onbewerkte vis gebruiken.

      Met vriendelijke groet,
      Melody

Laat een reactie achter