• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Maak zelf bottenbouillon voor je hond of kat 

Ik wist al langer van de gunstige eigenschappen van een echte ouderwetse bouillon met botten (zowel voor jezelf als voor je dieren), maar het was er nog nooit van gekomen om het zelf te maken.

Tot zich vorige week de perfecte kans voordeed. We hadden een biokip gekocht om in z’n geheel in de oven klaar te maken, toen opeens onze kat een flinke blaasontsteking bleek te hebben. De kat kreeg natuurlijk ruim voldoende water en extra plekjes om te plassen aangeboden, maar we wilden haar ook kruiden geven om de infectie aan te pakken en de vochthuishouding te verbeteren.

De twee uitdagingen bij katten met blaasontsteking zijn om ze extra te laten drinken en om supplementen en medicijnen zonder al te veel stress naar binnen krijgen. En dat kan allebei met een huisgemaakte bottenbouillon.

Recept

Voor huisgemaakte bottenbouillon kun je een karkas of botten gebruiken van wat je zelf gegeten hebt (even afspoelen i.v.m. saus en specerijen) of je gaat naar de slager en vraagt om wat botten en gewrichten. Vraag bij grote gewrichten (zoals de knie van een koe) om ze even door te zagen. Gebruik bij voorkeur wel botten van biologisch gehouden dieren. Niet alleen is dit beter voor het dierenwelzijn en milieu, maar deze dieren hebben over het algemeen ook gezonder gegeten en dus bevatten hun botten betere voedingsstoffen.

 • Zet de botten net onder water en voeg een scheut azijn toe. De azijn helpt om de mineralen uit de botten te trekken. Breng het vervolgens aan de kook.
 • Zet het vuur laag en laat de bouillon zonder deksel zachtjes trekken voor tenminste 3 tot 5 uur.
 • Laat de bouillon daarna goed afkoelen. Als er nog restjes vlees en kraakbeen aan de botten zitten, kun je die er nu afhalen en bij de bouillon doen. De botten gooi je weg (omdat ze gaar zijn, zijn ze niet meer geschikt om aan je dier te voeren in verband met splintergevaar).
 • Laat de bouillon verder afkoelen in de koelkast. Het wordt dan bijna een geleiachtige substantie, perfect om medicijnen en supplementen door te doen!
  Een flinke hond geef je 3 volle eetlepels per keer. Het mag door het voer gegeven worden of puur.

Voordelen bottenbouillon

 • Je grootmoeder wist het waarschijnlijk wel: huisgemaakte kippensoep is geweldig als je ziek bent. De nuttige mineralen, aminozuren en antioxidanten geven een boost aan het immuunsysteem en helpen om sneller te herstellen na ziekte. Een aantal wetenschappers had waarschijnlijk ook interessante ervaringen met oma’s kippensoep, want er is zelfs onderzoek naar gedaan.
 • Als dieren aan de diarree zijn geweest of misselijk waren, is het perfect om ze weer langzaam aan het eten te krijgen. Je geeft ze vocht en nutriënten om mee aan te sterken.
 • Botten zijn rijk aan glucosamine en gelatine wat nodig is om gewrichten gezond te houden. Dieren met stramme gewrichten hebben extra baat bij regelmatig een portie bottenbouillon!
 • Gelatine is een zwaar ondergewaardeerd superfood! Ook voor honden en katten. Gelatine komt voor in bindweefsel, pezen, botten en gewrichten en helpt deze gezond te houden. Daarnaast is het ook een fantastische voedingsstof voor de darmwand. Het helpt het darmslijmvlies te herstellen.
 • Zeker dikke geleiachtige bouillon met wat stukjes vlees en kraakbeen is perfect om kruidentincturen en andere supplementen door te geven.
 • Door de bouillon geef je je dier al extra vocht, maar je kunt ook een extra waterbakje met een scheut bouillon erin neerzitten. Veel honden en katten vinden water met zo’n smaakje erg lekker!

Wil je tips ontvangen over natuurlijke diergezondheid?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

54 reacties

 1. Alexander schreef:

  Ik heb vandaag kippenvleugels ontleedt, dit vlees geeft ik rauw. Van de botjes boulion gemaakt.
  Was wel wat weinig maar ze vonden het heerlijk.
  De stukjes vlees die er nog afkwamen liet 1 poes keurig liggen .
  Ze wil alleen maar rauw vlees. Super om te maken 👍

 2. Marjo zwemmer schreef:

  Wat voor soort azijn gebruik je om bottenbouillon te maken voor je dieren en welke botten koop je en waar ?
  Op een site voor barf producten of gewoon in de supermarkt? Grt marjo

  • Melody Cool schreef:

   Beste Marjo,

   Het soort azijn maakt niet zoveel uit. Het is puur bedoelt om de voedingsstoffen te helpen uit het bot te trekken. Dus dit kan bijvoorbeeld gewoon natuurazijn of appelazijn zijn.

   De botten kunnen gewoon uit de supermarkt komen, maar meestal is het handigste om ze bij de slager te halen. Normaal wordt geadviseerd om geen dragende botten te voeren, maar voor zo’n bouillon maakt dit niet uit. Alle botten kunnen dus gewoon gebruikt worden. Vooral gewrichten zijn erg rijk aan collageen en dus erg geschikt. Denk bijvoorbeeld aan een kniegewricht van een koe.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 3. Marjo schreef:

  Hoeveel bottenbouillon geef je eigenlijk aan een hond ?
  2 of 3 eetlepels of zo door de maaltijd heen!

  • Melody Cool schreef:

   Beste Marjo,

   Goede vraag, staat er inderdaad nog niet bij!
   Een flinke hond geef je 3 flinke eetlepels. Het mag door het voer, maar ook zo in de bak. Ze vinden het heerlijk, dus ze likken het zo op.

 4. Elizabeth schreef:

  Vandaag heb ik rundermergpijp bij Jumbo gekocht, is dat even goed? Biologisch hebben ze hier niets in dit kleine dorp helaas maar hopelijk is dit ook waardevol voor mijn hondje en voor mij. Alvast bedankt voor het antwoord.

  • Melody Cool schreef:

   Beste Elizabeth,

   Ja, rundermergpijp kan ook erg waardevol zijn!
   Biologisch is inderdaad helaas niet overal even goed verkrijgbaar.

 5. Samantha schreef:

  Hi Melody,

  Hoe lang kan je zoiets bewaren? Kun je het bijvoorbeeld in kleine porties invriezen? En hoeveel geef je aan een kat?

  Alvast bedankt!

  Samantha

  • Melody Cool schreef:

   Hoi Samantha,

   Ja, je kunt het zeker invriezen! Dan blijft het zeker een jaar goed. In de koelkast zou ik het niet langer dan 4-5 dagen aandurven.
   Katten vinden dit vaak ook heerlijk! Het kan over het voer als het wat dunner uitvalt, maar ook apart gegeven worden.

   Fijn weekend!

 6. Jannette schreef:

  Er word geadviseerd om biologische botten te gaan gebruiken..uit de winkel zijn behandeld..dan krijgen ze nog rotzooi binnen

 7. Kelly schreef:

  Hallo,

  Ik heb een hele oude kat doe steeds moeilijker brokken eet. Ik wil dus bouillon voor hem maken maar je houd natuurlijk veel over. Hoe veel mag ik mijn kat geven en hoe bewaar ik het beste?

  Groet Kelly

  • Melody Cool schreef:

   Beste Kelly,

   Goed idee om de voeding aan te vullen met bouillon! Eet je kat ook natvoer moeilijk? Het is natuurlijk geen vervanger voor kattenvoer. Veel oude katten hebben problemen in de mond, het gebit laten checken bij de dierenarts kan waardevol zijn.

   Er is niet een duidelijke max qua dosering als je er geen gekke dingen (zoals zout) doorheen doet. In dit geval is het echt om aan te sterken, dan zou ik zeker 2 keer per dag 2 flinke eetlepels geven.
   Je kunt het in de koelkast of vriezer bewaren. Wat erg handig kan zijn is invriezen in een ijsblokjes vorm.

 8. Ann schreef:

  Hallo,
  Zou dit ook lukken met de karkas van een kip aan het spit?
  Dit staat hier morgen op het menu, zou ideaal zijn.
  Ik weet niet of er genoeg bot in kippennekjes zou zitten om de bouillon te maken?
  Ik heb een poes die daar gek van is rauw maar de poes die wat moet aansterken eet geen rauw, misschien zou ik het met kippennekjes kunnen proberen?
  Alvast bedankt!

  • Melody Cool schreef:

   Beste Ann,

   Ja, de botten van de kip die klaargemaakt is kun je gebruiken voor de bouillon! Spoel het voor de zekerheid even af voor je ze in de pan doet i.v.m. pittige kruiden oid.
   Kippenbotten die verhit zijn moet je absoluut niet geven, deze hebben grote kans op splinteren, waardoor je hele nare klachten in het spijsverteringskanaal kan krijgen.
   Rauwe kippennekjes worden vaak aangeraden als ‘beginnerssnack’ voor dieren die aan rauw vlees aan het wennen zijn.

   Ik hoop dat ik hiermee je vragen voldoende beantwoord heb.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 9. Birgit schreef:

  Geef je de beenderen bouillon dagelijks ?

  • Melody Cool schreef:

   Beste Birgit,
   Dat kan! Maar af en toe een paar dagen achtereen als ze niet lekker zijn, of juist standaard een paar dagen in de week kan ook!

 10. Stella schreef:

  Mijn kat heeft chronisch nierfalen en eet vaak slecht.
  Ik zou de bouillon willen geven om zijn eetlust te stimuleren.
  Mag een kat met chronisch nierfalen deze bouillon ook eten?

 11. Melody Cool schreef:

  Beste Stella,
  Ja, dit wordt inderdaad ook gebruikt om de eetlust te stimuleren bij nierfalen. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat het huisgemaakt is en niet van een tablet of poeder, daar zit veel te veel zout in.
  Bottenbouillon bevat wel eiwit en mineralen. Dit is een andere invalshoek als sommige klassieke nierbrokjes, die zijn meestal gericht op het beperken van eiwit. Goed verteerbaar eiwit is echter essentieel voor een kat. Voor de zekerheid kun je het melden aan de dierenarts.

 12. Yvonne schreef:

  Ik wil dit graag eens gaan maken voor mijn boxers.
  Begrijp ik goed dat zowat alle botten goed zijn om te gebruiken (dus ook bv het restje van mijn karbonade bv)? En kan hier ook bijvoorbeeld kruiden aan toe gevoegd worden?
  Zowel geschikt voor een jonge, fitte hond als voor een oudere dame met wat klachten aan haar rug?

 13. Melody Cool schreef:

  Beste Yvonne,

  Je kunt inderdaad eigenlijk alle botten gebruiken. Het is natuurlijk wel zo dat hoe gezonder het dier waarvan de botten afkomstig zijn was, hoe meer nuttige stoffen je uiteindelijk in de bouillon krijgt.
  Als je kruiden of supplementen wil toevoegen zou ik dat op het laatst doen. De inhoudsstoffen in kruiden kunnen verloren gaan bij langdurig verhitten. Dan kun je het ook meer afstemmen voor de oudere dame of voor de jonge blom.

  Met vriendelijke groet,
  Melody

 14. Yvonne schreef:

  Dank je voor je reactie!
  Vroeg me nog af of ik ook de botten kan gebruiken waar de honden al op hebben liggen kluiven, vaak van die gerookte van de dierenspeciaalzaak. Die heb ik namelijk nog een heleboel liggen..

 15. Melody Cool schreef:

  Dat heb ik eerlijk gezegd nog nooit geprobeerd!

 16. Yvonne schreef:

  Hmmm, misschien moet ik dat maar eens gewoon gaan proberen dan..

 17. Ria doff schreef:

  Varkensbotten mag dan ook?

  • Melody Cool schreef:

   Beste Ria,

   Jazeker!
   Rauw varkensvlees mag niet gevoerd worden vanwege het risico op de ziekte van Aujeszky. Varkensbotten in een bouillon gebruiken is geen probleem.

 18. Esther schreef:

  Dat azijn dat je er door moet doen, maakt dat niet dat het vies gaat smaken voor een kat? Zurig? Of verdwijnt dit? Ook heb ik ergens gelezen, dat een klein beetje zout goed zou zijn voor een kat? Of klopt dit niet?

 19. Louise schreef:

  Mijn kat is gezond, is het dan goed dat ik voor haar ook bottenbouillion maak?

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Louise,

   Bedankt voor je bericht.
   Ja zeker! Het is altijd gezond om bottenbouillon te geven, hier zitten namelijk veel waardevolle voedingsstoffen in die onder meer gezond zijn voor de darmen. Gezondheid is meer dan alleen de afwezigheid van ziekten. Wij vinden het dus altijd belangrijk om (preventieve) maatregelen te nemen die gericht zijn op het creëren van zo optimaal mogelijke condities voor een dier.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 20. Marisa schreef:

  Hoe weet ik wanneer de bottenbouillon klaar is, met of zonder gebruik van een slowcooker? Moet hierin niet af en toe geroerd worden zoals bij gewoon koken, om bv te voorkomen dat eten niet plakt? Ik las dat elke keer dat het deksel opgetild wordt de kooktijd langer wordt bij een slowcooker.

  • Anke Felling schreef:

   Beste Marisa,

   Dank voor je bericht.
   Het is bij het maken van een bouillon belangrijk dat alle smaken en stoffen de tijd krijgen om in het vocht te trekken.
   Je kunt het dus bijna niet te lang laten trekken, ik zou zeggen minimaal 5 uur, maar als het wat langer staat is dat ook niet erg.
   Ik heb zelf geen ervaring met een slowcooker, maar ik zou daar kiezen voor zo’n 6-8 uur.
   De bedoeling is dat de bouillon ‘trekt’ en niet kookt. Het water moet niet borrelen, maar tegen het kookpunt aanzitten.
   Gebruik dus de laagste stand, zowel bij de slowcooker als op het fornuis of sudderplaatje. De deksel zou ik zoveel mogelijk op de pan laten.
   Ik hoop dat het lukt, succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Anke, De Groene Os.

 21. Michèle Schuermans schreef:

  Kan ik ook de graat (meer kraakbeen) van de paling die wij gegeten hebben ook in de bonebroth verwerken?

  • Melody Cool schreef:

   Goedemorgen Michèle,

   Je kunt zeker ook vissengraten gebruiken. Goed zeven en het is veilig te geven.
   Gerookte paling is natuurlijk wel erg zout, maar ik denk dat bij het gebruik van de graat en dan verdund in bouillon dit geen kwaad kan. Maar waar mogelijk zou ik verse, onbewerkte vis gebruiken.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 22. Saskia schreef:

  Wat zouden goede groenten en kruiden zijn om toe te voegen? Ui en prei mee laten koken en er vervolgens uithalen? Is dat oké voor de hond?

 23. Melody Cool schreef:

  Hoi Saskia,

  Ui en prei kun je beter niet toevoegen. In grote hoeveelheden is dat niet zo gezond voor honden. Ik zou persoonlijk geen groente toevoegen om mee te koken. Honden hebben beperkt behoefte aan groente en de positieve effecten die ze ervan kunnen hebben, is vooral als het vers of licht gekookt/ gestoomd wordt gegeven. Denk dan bijvoorbeeld aan broccoli, groene bladgroentes, wortels of sperziebonen.
  Ook voor kruiden geldt dat de nuttige inhoudsstoffen verloren gaan als je ze met de bouillon mee kookt, dus beter later toevoegen.

 24. Manoe schreef:

  Beste,
  Zou mijn kat met chronische nierfalen dit ook mogen hebben, hij moet veel drinken maar dit lukt niet altijd. En ik denk dat hij deze bouillon heel graag zou lusten. Hij moet zo weinig tot niks van fosfaat binnen mogen hebben en eiwit en zout arm gehalte hebben. Kan hij dit drinken?

 25. Melody schreef:

  Beste Manoe,

  Ik zou dit toch even met de behandelend dierenarts bespreken. Er zijn namelijk veel gradaties in nierfalen.
  Dit recept is sowieso bedoelt om 100% zonder zout te maken. Fosfaat zit er wel in: dit zit in vrijwel alle dierlijke producten.

  Het lastige bij nierfalen is inderdaad dat het juist wel belangrijk is dat ze goed blijven drinken. Misschien kun je nog iets met deze tips:
  https://degroeneos.nl/tips-om-katten-meer-te-laten-drinken/

  Met vriendelijke groet,
  Melody

 26. Nicole schreef:

  Ik heb gedroogde bottenbouillon van great lakes dat ik voor mezelf gebruik, mag ik dit ook geven?

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Nicole,

   Bedankt voor je bericht.

   Vermoedelijk kan het wel gegeven worden maar ik heb hier geen ervaring mee dus zou je voor de zekerheid adviseren contact op te nemen met dit merk. En het zelf maken van bottenbouillon is natuurlijk wel een feestje voor je hond of kat, de geur en smaak die eraan zitten zijn vaak niet te versmaden en in dat opzicht denk ik niet zo makkelijk te vervangen door een humaan supplement.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 27. Betty schreef:

  Ik maak altijd bottenbouillon, maar helaas is mijn goede hand gebroken en mijn slechte hand is een spastische hand, dus om de bouillon nu te maken is lastig. Ik heb een biologische multifunctionele bouillon van “puur Rineke”, een superbouillon. Mag ik die gebruiken voor mijn oudere hond om de brokken wat zachter te maken? Mijn hond is 15 jaar en 4 maanden.

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Betty,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat vervelend dat het je nu niet lukt om zelf bouillon te maken. Maar dat is gelukkig maar tijdelijk:-).

   De samenstelling van de bouillon van Rineke vind ik niet geschikt voor honden, onder meer vanwege de grote hoeveelheid zout, uienpoeder en boekweitmeel. Dit zijn natuurlijke hulpstoffen die het product lekker doen smaken (o.a. uienpoeder) en dikker maken (boekweitmeel) en daardoor echt op gebruik voor mensen is gericht en minder voor honden. Uien kunnen ook toxisch zijn voor honden. Niet geven dus is mijn advies. Als je op internet zoekt op “bottenbouillon honden kopen” dan vind je kant en klare bouillons die wel geschikt zijn om te geven.

   Hopelijk ben je hiermee geholpen!

   Ik wens je een voorspoedig herstel toe van je hand.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 28. Maurice schreef:

  Mijn kat drinkt gewoon niet wat ik ook doe…..gefilterd water, drinkfonteintje, kraan laten lopen….ook geen vers regenwater buiten…niets. Het vocht moet dus uit de voeding komen. Wat een goed idee om zelf bouillon te maken. Ik heb van enkel bio kippenvleugels 5 uur bouillon getrokken….en het is een succes. Ze likt het met plezier op. Eerst heb ik de vleugels met een groot mes “gebroken” zodat het merg uit het bot kan gekookt worden. Op het einde alles gezeefd in een schone theedoek zodat er geen botresten e.d. in de bouillon achterbleef. Dank voor het goede idee en de goede website.

  • Claire van 't Hul schreef:

   Fijn dat dit gelukt is en een succes is, Maurice!
   Bedankt voor het delen van je ervaringen hiermee.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 29. Danny schreef:

  Ik wil ook graag bottenbouillion geven voor mijn hond, maar hij heeft een afwijking waardoor hij cystinestenen ontwikkelt. Hij moet eiwitbeperkt voer. Kan ik dan wel zo’n bouillon geven?

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Danny,

   Bedankt voor je bericht.
   Bottenbouillon bevat eiwitten, ik zou dan ook met je dierenarts bespreken of dit veilig gegeven kan worden.

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 30. Els Keuppens schreef:

  Hoi ik ben er aan begonnen. Nu staat er bruin schuim op moet ik dit er af doen of niet? Grtjs

 31. Melody Eveleens schreef:

  Goedemorgen Els,

  Bruin schuim erop heb ik nog niet eerder gezien! Ik zou het er voor de zekerheid afhalen.

  Groetjes, Melody

 32. Renee schreef:

  Ik maak zeker al 30 jaren bouillon voor mijn hond(en) (achtereenvolgend 3 teckels, de vorige 2 (1e 15jr en 2e helaas maar 12 jr geworden) waren dwergjes, de nu 3e is een zeer kleine kaninchen-teckeltje en is nu 2 jaar).
  Ik zie hier aardig wat vragen over hoe te bewaren etc.
  Wat ik altijd doe, mede omdat ik dus zo’n klein hondje heb, is het in ijsblokvormpjes gieten, (als het dus nog lauwwarm is, en het dus nog geen ietwat stuggere gelei is geworden), dan eerst in de vormpjes laten afkoelen natuurlijk en dan pas in de vriezer doen. En zo pak ik dan 1 (of 2) bouillon(ijs)-klontjes uit de vriezer en doe dat door haar eten en soms geef ik het ook apart in een bakje. Zo is het dus zeer makkelijk in te vriezen en de klontjes makkelijk uit te drukken uit de houder en klontjes ontdooien vrij snel. Ik heb wel wat extra ijsklontvormpjes gekocht, maar als ik erg veel heb dan kan je reeds bevroren klontjes ook in een zakje bij elkaar doen, die vriezen dan niet aan elkaar en kan ik weer volgende ‘klontjes’ in de houders maken.
  Ik vind dit in ieder geval al jaren super makkelijk werken zo.
  En uhhhh, meestal combineer ik bijv kippensoep maken ook nog met wat bouillon trekken voor mijn hond, ik doe dan dus nog geen kruiden of zout etc bij het trekken van de bouillon. Als ik de kip daarna dan ga schoonmaken en ontdoen van de botten voor de kippensoep dan gaan de hele mooie stukjes kip in de soep en de stukjes, ik noem dat ‘viezere’ uitziende kip, krijgt de hond lekker als eten (met bouillon). Zo ook met runderbouillon haha.
  Ik zie ‘echt helemaal zelf vers getrokken’ bouillon cq soep maken dus aan 2 kanten een voordeel hebben.

 33. Berendien schreef:

  Mijn bouillon blijft vloeibaar, dus geen gelei. Wat doe ik fout?

  • Valery Vergnes schreef:

   Beste Berendien,

   Je doet waarschijnlijk niks fout, het kan zijn dat er wat meer water of net wat minder kraakbeen in het dier zat wat je gebruikt hebt.
   Het kan ook zijn dat je het nog iets langer moet laten koken om het te reduceren en het merendeel van het water te laten verdampen.
   Ik hoop je hiermee geholpen te hebben.

   Groeten,
   Valéry, Team De Groene Os

 34. Harriët Passies schreef:

  Hallo, ik heb bouillon gemaakt van een paar mergpijpen, waarbij er na bereiden en afkoelen een laagje vet op de gelei ligt. Moet dit eraf of er doorheen voor ik het mijn kat geef?

 35. Renee de Korte schreef:

  Beste lezer,

  Mijn hond gebruikt omeprazole, mag ze dan wel bottenbouillon?

  Met vriendelijke groet,
  Renee de Korte

  • Valery Vergnes schreef:

   Beste Renee,

   Het lijkt mij geen probleem maar ik zou je toch aan willen raden om voor de zekerheid even te bellen met je dierenarts hierover.
   Ik ben niet bekend met de achtergrond van jouw hond en het is goed om het zeker te weten natuurlijk!

   Groeten,
   Valéry van team De Groene Os

Laat een reactie achter