(On)zindelijk
Onzindelijkheid bij katten en honden kan behalve een fysieke oorzaak, ook een oorzaak op emotioneel niveau hebben. In alle gevallen is het belangrijk om als eerste door een dierenarts te laten onderzoeken of er een medische oorzaak is, zoals blaasgruis, ontstekingen aan de urinewegen, problemen met de nieren, een bijwerking van medicijnen of verkeerd (te zout) voedsel.
Is dat niet het geval dan kunnen andere oorzaken of een combinatie van factoren een rol spelen. Een dierenarts kan een blaasontsteking constateren en die behandelen, maar het kan zijn dat de oorzaak van deze infectie van emotionele aard is. Als daar niets aan wordt gedaan, blijft de ontsteking terugkomen.
Onzindelijkheid bij katten
Katten kunnen erg stressgevoelig zijn. Zij zijn gezelschapsdieren, maar zijn soms meer gehecht aan een plek dan aan een mens. Daarom kunnen ze enorm onder de indruk zijn van een verhuizing of zelfs van het verplaatsen van wat spullen. Ook een nieuw dier in huis kan aanleiding geven tot stress en daarmee tot onzindelijkheid. Bij katten op hoge leeftijd kan incontinentie ontstaan door dementie of zwakte van de blaas en de sluitspier.
Een kat kan ook territoriumstress ervaren. In buurten waar veel katten wonen, of het nu huiskatten of wilde katten zijn, komt het regelmatig voor dat een kat het huis van een andere kat binnendringt. Als de kat waarvan het huis wordt binnengetreden daar niets aan kan doen (hij is er niet, of is misschien minder dominant), dan kan dat een hoop stress veroorzaken. Een gevolg hiervan kan onzindelijkheid zijn. De eigen kat gaat dan geur afzetten in de buurt van deuren en ramen en op plekken langs de looproute van de indringer. In dit geval is het zaak dat we ingrijpen en ervoor zorgen dat de vreemde kat niet meer binnen kan komen. Een handige oplossing is een kattenluikje met een chiplezer dat alleen opengaat voor de eigen gechipte kat (of katten).
Ook kan de kattenbak het probleem zijn. Deze kan op de verkeerde plaats staan (op een te drukke plaats, of juist teveel weggestopt of te dicht bij de etensbak), verkeerde vulling hebben (die onaangenaam is aan de pootjes), niet schoon genoeg zijn of door te veel katten in het huis gebruikt worden. Als je meerdere katten hebt, kan het aanschaffen van extra kattenbakken soms de oplossing voor het probleem zijn.
Onzindelijkheid bij honden
Je hond kan in huis plassen simpelweg omdat hij zijn plas niet langer kan ophouden. Hij kan dan te lang alleen geweest zijn en niet op tijd zijn uitgelaten, maar het kan ook komen door fysieke problemen zoals incontinentie bij de oudere hond.
Je hond kan zijn territorium willen afbakenen als in zijn eigen huis een andere hond op bezoek is of juist plassen in het huis van een andere hond als hij daar op bezoek is. Dit is misschien even vervelend, maar wel volkomen normaal gedrag.
Ook bij erg onderdanige honden kan onzindelijkheid optreden, puur als gebaar naar de ranghogere. Als eigenaar kunt je bij jezelf nagaan of je wellicht te overheersend op de hond overkomt. Het is dan raadzaam om aan het zelfvertrouwen van je hond te gaan werken door samen te spelen en te trainen. Hierbij is het belangrijk om je hond kleine succesjes te laten boeken en hem daar uitgebreid voor te belonen. Maak het in het begin niet te moeilijk, de nadruk ligt erop dat hij voor zijn opdrachtjes slaagt, hoe simpel ze ook zijn.
Algemeen
Ondanks het feit dat onzindelijkheid in huis een erg vervelend probleem is waar je ook als eigenaar veel stress door kan ervaren, is het van belang om in gedachten te houden dat dieren dit absoluut niet expres doen. Er is altijd een oorzaak voor, maar het kost soms tijd en moeite om die te achterhalen. Kom je er niet uit dan zou een gedragsdeskundige uitkomst kunnen bieden.
Ook met natuurlijke producten kun je je dier ondersteunen. Welke dat moeten zijn, is afhankelijk van de oorzaak en moeten altijd gegeven worden in combinatie met de juiste maatregelen.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.
Stel je vraag!
Wil je een reactie delen of heb je een vraag?
Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!