De Groene Os gebruikt cookies om zijn webshop persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.   sluiten

Zoek naar product, orgaan of toepassing:

5 verrassende manieren om valeriaan te gebruiken voor katten

Er zijn verschillende kruiden waar katten gek op zijn en die bekend staan als ‘kattenkruid’. Valeriaan is daar een van. Ik kwam daar zelf achter toen mijn kat er vandoor begon te gaan met de gebruikte theezakjes slaapthee en er fanatiek overheen ging rollen. Na wat speurwerk bleek het de valeriaan te zijn die ze zo lekker vond. Voor mensen is dat bijna niet voor te stellen, want de gedroogde wortels stinken namelijk verschrikkelijk.

Valeriaan kun op verschillende manieren voor katten worden gebruikt en is heel goed in te zetten bij de opvoeding en voor het bijsturen van gedrag.

Cat’s love
Echte valeriaan (Valeriana officinalis) is een sterke, winterharde Europese inheemse plant die al eeuwenlang in de kruidengeneeskunde gebruikt wordt. Geneesheren uit de Klassieke Oudheid zoals Hippocrates (460 v. C – 377 v. C) en Galenus (131 v. C – 201 v. C) raadden het kruid al aan tegen slapeloosheid. De plant heeft deze lange medische geschiedenis te danken aan de ontspannende en kalmerende werking.

In verschillende talen wordt de verwijzing gemaakt naar valeriaan als zijnde kattenkruid: de Engelsen noemen het Cat’s love, de Fransen Herbe aux chats en de Duitsers Katzenwurz.

De stoffen die verantwoordelijk zijn voor de aantrekkingskracht op katten zijn isovalereenzuur en actinidine. Overigens kunnen deze stoffen ook lokkend werken bij knaagdieren. Volgens de overlevering zou de Rattenvanger van Hamelen valeriaan bij zich gedragen hebben!

Opvoeding
Valeriaan als tinctuur kan je goed gebruiken om het gedrag van katten bij te sturen, juist vanwege het feit dat ze er zo dol op zijn:

 • Zindelijkheidstraining
  Een paar druppels valeriaantinctuur in de kattenbak zorgt ervoor dat de bak aantrekkelijker wordt en kan daarom helpen bij de zindelijkheidstraining.
 • Krabben aan meubels
  Als katten de bank of een ander meubel gebombardeerd hebben tot perfecte krabplek, is de eerste stap om ervoor te zorgen dat er voldoende geschikt materiaal aanwezig is waar ze wél aan mogen krabben. Maar wat nu als ze die mooie krabpaal links laten liggen? Maak de plekken waar wel gekrabd mag worden aantrekkelijker door ze te behandelen met een paar druppeltjes valeriaantinctuur.
 • Katten in/uit de tuin
  Katten kunnen een zooitje maken van een zorgvuldig onderhouden tuin. Als je een grote tuin hebt en er is een stuk waar je de katten juist wél wilt hebben dan kun je daar een paar valeriaanplanten zetten. Dit zal dan hun favoriete tuinplek worden. Houd er bij het planten van valeriaan wel rekening mee dat het mogelijk ook knaagdiertjes kan aantrekken. Als je in de stad woont en je kat binnenhoudt, kun je een afgesloten kattenparadijsje aanleggen. Naast kattengras, peterselie, kattenkruid (Nepeta faassenii of Nepeta cataria) en pepermunt, hoort valeriaan daar zeker bij!
 • Katten aan elkaar laten wennen
  Katten die valeriaan in een hoge dosis ruiken, raken eerst een beetje high en gaan erin rollen. Vervolgens worden ze heel relaxed. Dit kan helpen om katten aan elkaar te laten wennen. Zorg er verder bij nieuwe katten altijd voor dat er ruim voldoende vluchtroutes door het huis zijn en laat ze eventueel eerst aan elkaar geur wennen door ze (tijdelijk) in aangrenzende kamers te houden.
 • Mandje
  Katten die nieuw in huis komen kun je hun slaapplekjes wijzen door een paar druppeltjes valeriaantinctuur op hun mandje/kussentje te doen. Dit trucje kan ook helpen als poeslief de oude doos die je eigenlijk al tijden wil weggooien verkiest boven haar nieuwe kussentje.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op.
Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

24 reacties

 1. Yvonne Sonnevelt schreef:

  Ik gebruik het ook in mijn kattentrimsalon. Als de kat het een beetje eng vind in de salon dan doe ik een paar druppeltjes op de trimtafel, en dan is hij afgeleid en kan ik hem beter kammen. Maar elke kat reageert anders. Ik laat eerst even ruiken voordat ik een paar druppeltjes op mijn trimtafel doe. Een enkele keer wordt de kat wild en dan liggen ze al rollend en kwijlend op tafel. Dat trimt een beetje moeilijk. Maar meestal zakt dat snel af, en kan ik mijn werk doen. Super spul, en natuurlijk gedrag. Groet van yvonne sonnevelt van kattentrimsalon yvon.

 2. Melody Cool schreef:

  Ik zie die rollende kat helemaal voor me, Yvonne!
  Bedankt voor je reactie. Het is inderdaad zo dat iedere kat anders reageert.

 3. Jose schreef:

  Kun je een kat ook valeriaan geven tegen de angst voor vuurwerk en zoja hoeveel

 4. annet loos schreef:

  Ik deed na zeer lange tijd een fles je valeriaan voor mezelf open en ineen stond 16 jarige toos achter me. Ik heb hem even verwend met druppels hier en daar.helemaal door het dolle is hij nu.

 5. Roos Mulder schreef:

  Ik had net wat gedroogde valeriaan bij mijn konijntje neergelegd om op te eten. Zij vind het heerlijk, en omdat ze zo ontzettend oud en blind is voelt ze zich daar wat meer ontspannen bij. Maar wat schetste mijn verbazing, zag ik ineens mijn poes ervan eten! Ik wist wel dat ze t lekker vonden ruiken, maar dat ze t opeten is best wel apart. Enfin, ik ging meteen googelen of ik er wat over kon vinden mbt opeten ervan. Maar t schijnt niet erg te zijn. Ik heb t wel weggehaald dat ze niet helemaal in de gloria blijft en geef t mijn konijn wel, maar ik laat het dan niet liggen. Wel handig om te weten dat het ook wel goed voor ze is, kan ik haar dit met de jaarwisseling geven.

 6. Stans schreef:

  Mijn oude Siamese kater van 21 houdt ons sinds een paar maanden iedere nacht uit de slaap. Hij slaapt op bed maar wordt om de 2 uur wakker, gaat naar beneden komt, weer naar boven en dan begint het ritueel van voren af aan. Hij heeft een bloedonderzoek gehad en daaruit blijkt dat er nier- en alvleesklierproblemen zijn. inmidels heeft hij dieetvoer, iets dat hij lekker vindt en medicijnen voor een betere dikke darmwerking. Ik zelf denk dat hij behoorlijk dement is. Ik ben zelf begonnen met 3 druppels Valeriaan een natuurkundige firma, in zijn drinkbakje. Mijn (goede) dierenarts houdt niet van alternatieve middelen.
  Mijn vraag is, heeft u een indicatie voor de verhouding water: Valeriaan. Mijn kater weegt 4,3 kg.
  Graag hoor ik iets van u.
  Met vriendelijke groet, stans

 7. Heidi schreef:

  Goededag. Kunnen jullie mij mischien helpen.. Ik heb afgelopen maandag een 5 jaar oude poes opgehaald voor de gezelligheid bij ons thuis. Maar ik heb ook twee katten en nou blijft de poes bang boven zitten. Wij komen geregeld bij haar kijken dan geven wij haar aandacht. En dat vind ze erg fijn. Maar zodra ze onze twee katten ziet gromt en blaast ze en verstopt zich meteen. Ik weet dat ze tijd nodig heeft om te wennen in haar nieuwe omgeving hebben jullie mischien tips wat we kunnen doen. Om haar beter op haar gemak te stellen. En dat ze zich zelf meer laat zien

  • Melody Cool schreef:

   Beste Heidi,
   Bedankt voor je reactie! Afgelopen maandag is inderdaad nog erg kort.
   Ik zou proberen de kat vooral wat tijd proberen te geven zodat ze op eigen tempo aan elkaar kunnen wennen. Als extra ondersteuning zou je Relax Compositum (https://degroeneos.nl/product/relax-compositum-hond-kat/) kunnen geven, hier zit ook valeriaan in.
   Wat ook een goede tip is om te zorgen voor verschillende routes en hoogteverschillen in huis. Hierdoor verhoogd het gevoel van veilig van de katten.

   Succes!
   Met vriendelijke groet,
   Melody

 8. Petra schreef:

  Goedenavond, even een vraag over mijn kat (ragdoll): hij is erg onrustig af en toe, speelt niet veel. Eet en drinkt goed, maar sproeit af en toe in huis. Hij gaat naar buiten en daar ligt het probleem… Hij is bang voor andere katten en voelt zich vaak bedreigd. Hij zit vaak voor het keukenraam te kijken of hij katten ziet. Ik heb een tijdje Bach druppels gebruikt, maar ik vind het niet echt helpen. Hebben jullie iets voor hem om hem wat relaxter te krijgen?
  Met vriendelijke groet, Petra

  • Melody Cool schreef:

   Beste Petra,

   Bedankt voor je reactie! Wat goed dat je er al achter bent dat het van probleem van buiten, van andere katten afkomt. Het is zeker de moeite waard om te kijken of je de omgeving van je huis wat meer kan afschermen voor katten van buitenaf.
   Qua middelen zou je goed Relax Compositum kunnen inzetten. Dit is anders dan Bach bloesems. Bach bloesems werken meer op het energetische vlak in, dit zijn echt kruidenextracten. Het bevat ook valeriaan.
   https://degroeneos.nl/product/relax-compositum-hond-kat/

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 9. Azucena schreef:

  Voor mijn lieve “Fiets” geef ik een paar druppels, gebrul is echt lastig maar zij wordt heel rustig met ongeveer 5 drupels valeriaan in een haarelastikje, zij doet alsof een prooi is, een neemt het mee overal !

 10. Monique schreef:

  Hoi. Ik heb sinds 4.5 maand een poes uit het asiel. Heeft echt tijd nodig gehad om te wennen. Bach druppels ook gebruikt en feliway maar ging al 2 maanden heel goed. Nu is ze opeens heel schokkerig. Ik heb nog valeriaa tinctuur van de kruidvat staan. Mag ze dat ook ? En zou het nut hebben om het in haar water te doen ?

  • Melody Cool schreef:

   Beste Monique,
   Bedankt voor je reactie. Wat bedoel je precies met schokkerig? Zijn er nog andere symptomen?
   Ik ben benieuwd of je weet of er een aanleiding is waarom het 2 maanden goed ging en nu niet meer. Als je twijfelt over de aard van de klachten zou ik je altijd eerst aanraden om contact op te nemen met de dierenarts.

   Als de valeriaantinctuur die je hebt staan alleen valeriaan is, mag ze dat hebben. Ik ken het product niet precies. Ik zou het niet door het water geven, maar door het eten of nog een andere drinkmogelijkheid aanbieden. Het gevaar bestaat namelijk altijd dat ze minder drinken omdat ze de smaak niet lekker vinden in hun drinkwater.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 11. Maartje Overbeeke schreef:

  Goedeavond, ik heb een vraagje.. ik heb sinds 1,5 week een Siberische poes in huis (is een herplaatser van 1,5 jaar oud) heb ook een hondje, de eerste week ging dat perfect, ze was echt lief voor de hond deed niks, hond is zelf ook erg rustig en blaft en gromt ook niet ofzo naar dr, helemaal niks. Nu sinds gisteren is de sfeer helemaal omgeslagen, en valt ze steeds de hond aan uit t niets. Resultaat: een doodsbange hond die niet meer onder de tafel uitkomt.. heb wat gelezen over Feliway, maar vraag me af of valeriaan niet beter werkt? Hopelijk heeft u de oplossing, alvast bedankt voor uw reactie! Groetjes maartje

  • Melody Cool schreef:

   Beste Maartje,

   Bedankt voor je reactie, wat vervelend dat het niet zo wil boteren tussen die twee!
   Feliway hoor ik wisselende ervaringen over. Je kunt het proberen en ook zonder problemen combineren met kruiden. Wij hebben Relax Compositum met valeriaan wat ik voor zowel de kat als de hond zou adviseren. Dit helpt te ontspannen. Verder zou ik voor beide dieren zoveel mogelijk ruimte creëren. Voor de kat looproutes die van de grond af zijn. Voor de hond is het belangrijk dat zijn slaapplek ook echt zijn plekje is. Stuur de kat dus weg als zij daar ligt. Voor beiden: zorg dat er zo min mogelijk krappe doorgangen en doodlopende hoekjes zijn. Dit alles zodat ze beiden het idee hebben elkaar niet tegen hoeven komen.
   Je zou ook kunnen overwegen om een gedragsdeskundige voor katten te vragen.

   Heel veel succes!
   Met vriendelijke groet,
   Melody

 12. m.van dam schreef:

  Reguliere artsen en dierenartsen houden niet van middelen als valeriaan, kattekruid enz. want daaraan valt voor hen niets te verdienen….Ik heb ooit een dierenarts gehad voor mijn katten, die heel boos werd toen ik hem vertelde dat ik Cantharis
  had gegevenbij een vrij ernstige blaasontsteking, die snel over was en nooit meer teuggekomen is.
  Die man wees naar de deur en zei me dat ik voortaan maar zelf onkruid moest gaan plukken als er iets met de katten was….
  Dit zal ik nooit vergeten. Ik heb de starre arts niet meer kunnen vertellen dat Cantharis geen kruid is, maar wel een natuurlijk
  produkt. Zelf heb ik één keer in mijn leven blaasontsteking gehad en het middel met succes toegepast.

  • Claire van 't Hul schreef:

   Bedankt voor je bericht.
   Wat vervelend dat je deze ervaring hebt! Gelukkig zijn er steeds meer dierenartsen die openstaan voor complementaire zorg en zijn er ook steeds meer holistisch dierenartsen en therapeuten te vinden.

   Met vriendelijke groet,
   Claire.

 13. Frank schreef:

  We hadden 3 katten in huis en 1 poes de heren zijn geholpen. Onverwachts is een van de katten overleden.
  En toen begon de ellende in kat is gaan sproeien. We zijn verhuist en blijft dit doen.
  Feliway helpt niet nee echt niet. Schoonmaken met biotex op de plekken ook niet.
  Advies van de dierenarts de sproeier ergens anders plaatsen. Dit is wel erg drastisch is een super lief beest.
  Maar wie o wie heeft er nog een idee. Oja de kat is helemaal nagekeken en kern gezond.
  Ze kunnen buiten lopen achter verder niet.

  Groeten Frank

  • Suus Bettink schreef:

   Goedemiddag Frank,
   Plassen ze ook in de kattenbak of doen ze alles buiten? Want de “regel” is N+1 dus 3 katten betekent 4 kattenbakken.
   Als je een mail stuurt met meer informatie (wat krijgen ze te eten?, ervaart de sproeiende kat stress, is de urine nagekeken op gruis?) naar info@degroeneos.nl dan kunnen we met je meedenken.
   Hartelijke groet, Suus Bettink, de Groene Os

 14. Carla schreef:

  Ik heb een poes en een kater uit het asiel gehaald op de leeftijd van 6 maanden. Zij zijn nu 8 maanden bij ons in huis. De poes is nog steeds erg bang en schrikt van werkelijk alle geluiden. Zou valeriaan helpen om haar wat meer tot rust te laten komen? En hoeveel raadt u aan?

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Carla,

   Bedankt voor je bericht.
   Ik stuur je een email met onze reactie.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Carla,

   Helaas krijgen we herhaaldelijk foutmeldingen na het versturen van ons antwoord op je vraag via email. Zou je ons daarom willen mailen op info@degroeneos.nl? Hopelijk kunnen we je dan antwoorden en gaat het zo goed. In verband met de claimswetgeving kunnen we namelijk niet op deze plek je vraag beantwoorden.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

Laat een reactie achter