• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

5 verrassende manieren om valeriaan te gebruiken voor katten

Er zijn verschillende kruiden waar katten gek op zijn en die bekend staan als ‘kattenkruid’. Valeriaan is er daar een van. Ik kwam daar zelf achter toen mijn kat er vandoor begon te gaan met de gebruikte theezakjes slaapthee en er fanatiek overheen ging rollen. Na wat speurwerk bleek het de valeriaan te zijn die ze zo lekker vond. Voor mensen is dat bijna niet voor te stellen, want de gedroogde wortels stinken namelijk verschrikkelijk.

Valeriaan kun je op verschillende manieren voor katten gebruiken en is heel goed in te zetten bij de opvoeding en voor het bijsturen van gedrag.

Cat’s love

Echte valeriaan (Valeriana officinalis) is een sterke, winterharde Europese inheemse plant die al eeuwenlang in de kruidengeneeskunde gebruikt wordt. Geneesheren uit de Klassieke Oudheid zoals Hippocrates (460 v. C – 377 v. C) en Galenus (131 v. C – 201 v. C) raadden het kruid al aan tegen slapeloosheid. De plant heeft deze lange medische geschiedenis te danken aan de ontspannende en kalmerende werking.

In verschillende talen wordt de verwijzing gemaakt naar valeriaan als zijnde kattenkruid: de Engelsen noemen het Cat’s love, de Fransen Herbe aux chats en de Duitsers Katzenwurz.

De stoffen die verantwoordelijk zijn voor de aantrekkingskracht op katten zijn isovalereenzuur en actinidine. Overigens kunnen deze stoffen ook lokkend werken bij knaagdieren. Volgens de overlevering zou de Rattenvanger van Hamelen valeriaan bij zich gedragen hebben!

Opvoeding

Valeriaan als tinctuur kan je goed gebruiken om het gedrag van katten bij te sturen, juist vanwege het feit dat ze er zo dol op zijn:

  • Zindelijkheidstraining
    Een paar druppels valeriaantinctuur in de kattenbak zorgt ervoor dat de bak aantrekkelijker wordt en kan daarom helpen bij de zindelijkheidstraining.
  • Krabben aan meubels
    Als katten de bank of een ander meubel verkozen hebben tot perfecte krabplek, is de eerste stap om ervoor te zorgen dat er voldoende geschikt materiaal aanwezig is waar ze wél aan mogen krabben. Maar wat nu als ze die mooie krabpaal links laten liggen? Maak dan de plekken waar wel gekrabd mag worden aantrekkelijker door ze te behandelen met een paar druppeltjes valeriaantinctuur.
  • Katten in/uit de tuin
    Katten kunnen een zooitje maken van een zorgvuldig onderhouden tuin. Als je een grote tuin hebt en er is een stuk waar je de katten juist wél wilt hebben dan kun je daar een paar valeriaanplanten zetten. Dit zal dan hun favoriete tuinplek worden. Houd er bij het planten van valeriaan wel rekening mee dat het mogelijk ook knaagdiertjes kan aantrekken. Als je in de stad woont en je kat binnenhoudt, kun je een afgesloten kattenparadijsje aanleggen. Naast kattengras, peterselie, kattenkruid (Nepeta faassenii of Nepeta cataria) en pepermunt, hoort valeriaan daar zeker bij!
  • Katten aan elkaar laten wennen
    Katten die valeriaan in een hoge dosis ruiken, raken eerst een beetje high en gaan erin rollen. Vervolgens worden ze heel relaxed. Dit kan helpen om katten aan elkaar te laten wennen. Zorg er verder bij nieuwe katten altijd voor dat er ruim voldoende vluchtroutes door het huis zijn en laat ze eventueel eerst aan elkaars geur wennen door ze (tijdelijk) in aangrenzende kamers te houden.
  • Mandje
    Katten die nieuw in huis komen kun je hun slaapplekjes wijzen door een paar druppeltjes valeriaantinctuur op hun mandje/kussentje te doen. Dit trucje kan ook helpen als poeslief de oude doos die je eigenlijk al tijden wil weggooien verkiest boven haar nieuwe kussentje.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!