• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Alles over nagels knippen bij hond en kat

Het is gezellig knuffelen met onze huistijgers en slaapkamerwolven, totdat de krassen in je lijf staan na een knuffel- of speelsessie. Laatst liep ik op een vrolijke zomerse dag in korte broek door het hondenbos om besprongen te worden door een jonge, onstuimige Duitse Staande. De krassen en blauwe plekken mocht ik als souvenir mee naar huis nemen. Niet alleen een betere preventie en excuses van de eigenaresse, maar ook een nageltrimbeurt van de hond, zou ik op prijs gesteld hebben.

Kunnen ze die nagels niet zelf bijhouden?
Katten krabben hun nagels aan de krabpaal (hopelijk; en niet aan de bank). Je zou verwachten dat je als kattenmens dan toch weinig onderhoud hebt aan die nageltjes. En honden die veel wandelen zullen hun nagels toch ook wel afslijten?

Sommige dieren hoeven inderdaad niet geknipt te worden, die slijten hun nagels genoeg af waardoor deze kort blijven. Maar dit zijn uitzonderingen. Sommige dieren gebruiken ook hun bek om zichzelf een pedicure te geven, maar toch is dit niet altijd voldoende. Het gevaar van te lange nagels (buiten het feit dat het echt pijn kan doen bij mensen) kan een afwijkende stand van de pootjes zijn. De dieren kunnen gevoelig gaan lopen. Katten kunnen een beetje onhandig worden doordat ze aan dekentjes blijven hangen. Te lange nagels kunnen ook afbreken en scheuren, bijvoorbeeld tijdens het spelen. Het kan dan gebeuren dat de nagel te dicht op ‘het leven’ breekt, waardoor het pijn doet en gaat bloeden.

Hubertusklauw
Bij dieren die zelf hun nagels keurig in model houden, is het wel belangrijk de vijfde teentjes regelmatig te controleren om ingroeien en breken te voorkomen. Iedere hond heeft aan de voorpoten vijf tenen waarvan eentje als een soort ‘duim’ hoger aan de binnenkant van de poot, waar het de grond niet raakt. Sommige honden hebben ook een vijfde teen aan de achterpoten, deze wordt ook wel wolfsklauw of Hubertusklauw genoemd. Sommige rassen (vooral Franse rassen) hebben zelfs een dubbele Hubertusklauw met twee nagels. Katten hebben vijf tenen aan de voorpoten en vier aan de achterpoten.

Wanneer moeten nagels geknipt worden?
Soms is het lastig inschatten wanneer nagels geknipt moeten worden. Voor honden is het een goede richtlijn om ervoor te zorgen dat de nagels de grond net niet raken. Je moet er met gemak een vel papier onder kunnen schuiven.
Voor katten is er niet zo’n duidelijke richtlijn. Bij mijn eigen oude binnenkatten houd ik in de gaten of ze niet blijven hangen aan meubels en dergelijke en of ze netjes hun nagels kunnen intrekken. Ik controleer de nagels vaak in het voorbijgaan als de dieren bij ons op de bank liggen.

Het knippen der nagels
Voor het goed en snel knippen van nagels van honden en katten zijn speciale nagelknippers in de handel. Het is aan te raden deze te gebruiken omdat het veiliger is dan een schaartje en het er speciaal voor gemaakt is om de sterke nagels van dieren te knippen.

In het meest gunstige geval wen je gelijk je jonge pup of kitten aan het nagels knippen zodat dit geen problemen oplevert als Fido 50 kilo weegt en geen zin heeft in een polonaise aan zijn lijf. Als je dier niet al van jongs af aan bij je is opgegroeid, dan moet je roeien met de riemen die je hebt. Gelukkig kun je een oudere hond wel degelijk nieuwe ‘tricks’ aanleren. Neem vooral de tijd. Ga niet aan het nagels knippen beginnen als je zelf geïrriteerd bent. Gebruik veel (voer)beloningen en leg er niet te veel druk op. Desnoods doe je één of een paar nageltjes en probeer je het morgen nog eens.

Voor de meeste dieren is het het handigst als ze liggen. Je kunt dan ook goed bij de achterpoten. Als je een dier hebt dat vooral de voorpoten heel spannend vindt omdat ze dan het tangetje aan zien komen (en dan net wegspringen als je wilt knippen) kun je je dier ook laten staan. Pak het voorpootje op met de voetzooltjes naar boven gericht. Voor sommige dieren is dit rustiger.

Het levende gedeelte
In de nagel zit een bloedvat of ‘het leven’. Bij dieren met lichte nagels is dit vaak duidelijk te zien. Als daarin geknipt wordt gaat het flink bloeden en doet het pijn. Het is de bedoeling om hier schuin boven te knippen. Om goed te zien waar je moet knippen kan je dit het beste bij daglicht doen. Is ‘het leven’ echt moeilijk te zien? Houd dan een zaklampje achter de nagel; nu is het beter zichtbaar.

Hoe vaak moeten nagels geknipt worden?
Bij sommige dieren zie je duidelijk dat de nagels te lang zijn. Je pakt je tangetje en zorgt dat je goed licht hebt. Bij nadere inspectie kun je er soms amper wat van afhalen omdat je anders in ‘het leven’ en daarmee ook in het zeer gevoelige deel van de nagel knipt. De nagel is dan eigenlijk langdurig nét te lang geweest. Het bloedvat is dan meegegroeid met de nagel. Het bloedvat kan ook weer terugkrimpen zodat de nagel op de juiste lengte geknipt kan worden. Om dit terugkrimpen te bevorderen is het goed om zeer regelmatig (bijvoorbeeld iedere week) net boven het bloedvat de nagel iets korter te knippen. Het bloedvat krimpt dan terug en op den duur heeft je dier weer de juiste lengte nagel. Wonderlijk toch?

Misgeknipt
Zelfs ervaren trimsters en dierenartsen kunnen mis knippen en het bloedvat raken. Dit kan flink bloeden. Een van de meest simpele, goedkope hulpmiddelen om te helpen het bloeden te stelpen, is een plantje dat nog weleens afgedaan wordt als onkruid: weegbree; grote weegbree, oftewel Plantago major om precies te zijn.

Dit is een prima plantje om in de tuin (want dan heb je altijd bij de hand) te laten groeien. Als je een bloedende nagel (of ander wondje) hebt pluk je het blad, wast het en kneust het blad voordat je het op de wond drukt. Mocht het bloeden niet stoppen, leg dan het blad om de poot en doe daaromheen een verband. Bij grote bloedende wonden en bij twijfel ga je natuurlijk niet naar de tuin, maar naar de dierenarts.

Tips op een rijtje

  • Gebruik een speciale nagelkniptang.
  • Knip bij daglicht.
  • Knip liever vaker om het bloedvat kort te houden.
  • Neem de tijd en gebruik voerbeloningen.
  • Vergeet de vijfde teen niet; deze slijt amper af.
  • Knip de nagels  als het dier net lekker uit is geweest of gespeeld heeft en gaat ontspannen.
  • Heb je het idee dat de nagels te lang zijn, maar dat als je naar ‘het leven’ kijkt, je er niet veel van af kan halen, dan is het bloedvat meegegroeid. Knip voorlopig iedere week een heel klein stukje van de nagel om het bloedvat terug te laten krimpen.
  • Plant wat grote weegbree (Plantago major) in je tuin om kleine bloedingen te stelpen.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!